Εργατικό Κέντρο (ΠΑΜΕ): Μια επιστολή εργαζόμενου με αφορμή τη διαφήμιση του ΑΒ Βασιλόπουλου

21
1859

Μια επιστολή εργαζόμενου με αφορμή τη διαφήμιση του ΑΒ Βασιλόπουλου

Με την παρακάτω επιστολή μου θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες και να σας συγχαρώ για την ακόμα μια καταπληκτική διαφημιστική καμπάνια. Δεν είναι βέβαια σαν τη Χριστουγεννιάτικη διαφήμιση, που η φράση «εύχομαι όλος ο κόσμος να έχει γεμάτο τραπέζι» που προκαλούσε θαυμασμό και συγκίνηση αλλά κινείται σε εξίσου υψηλά στάνταρς.

Βλέπετε οι μέρες των Χριστουγέννων είναι φορτισμένες συναισθηματικά και μια τόσο δυνατή ευχή σου έφερνε αυτομάτως ένα (τουλάχιστον) δάκρυ στο μάτι. Τότε μάλιστα θυμάμαι καθόμουν στο τραπέζι της κουζίνας, που ήταν όντως γεμάτο από διάφορα πράγματα.. Μια καφετέρια, μια φρουτιέρα, μια ψωμιέρα… Το σπίτι είναι μικρό και η κουζίνα ακόμα μικρότερη. Δεν έχουμε παράπονο όμως.. Τα παιδιά έχουν ξεχωριστό δωμάτιο. «Κοίτα να δεις που η ευχή του τότε μικρού παιδιού και μετέπειτα επιχειρηματία, μπορεί και να βγήκε αληθινή» σκέφτηκα..

Εκείνο όμως που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και δεν το είχα συνειδητοποιήσει μέχρι σήμερα ήταν ότι το πρώτο μαγαζί της αλυσίδας, είχε φτιαχτεί την περίοδο της μεγάλης κρίσης 1929-32.. Και μου ήρθαν κάπως αυτόματα στο νου τα λόγια του παππού μου: «Εκείνη την εποχή μπακάλικα δεν είχαν όποιοι και όποιοι»…

Σήμερα που σας γράφω αυτές τις λέξεις δεν είναι τόσο γεμάτο το τραπέζι. Ε, μας χάλασε η καφετιέρα (δώρο γάμου φυσικά) και δεν μπορέσαμε να πάρουμε άλλη. Ίσως καταφέρουμε ξανά σε δυο χρόνια. Εκτός κι αν ξαναπαντρευτώ. Βέβαια για να λέμε και του στραβού το δίκιο ήταν και υπερβολή να πίνουμε καφέ φίλτρου, αυτήν την εποχή. Δεν είναι για εμάς αυτά.. Εμείς είμαστε για κάνα στιγμιαίο με σέικερ από το περίπτερο!

Αλλά ας μη μονολογώ με τα δικά μου..

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, όταν λέτε ότι κάνατε 800 προσλήψεις (έτσι μας διάβασε ο υπεύθυνος του καταστήματος σε μια επιστολή σας), είμαστε και μείς που μας αγοράσατε μαζί με την τοπική αλυσίδα; Είναι και οι άλλοι εργαζόμενοι που αγοράσατε μαζί με τα άλλα μικρότερα καταστήματα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας; Ψιλά γράμματα και μικρής σημασίας μάλλον, αφού τα νούμερα έχουν σημασία..

Τώρα θα μου πείτε και με το δίκιο σας «οι δικές μας παπάτζες σε ενόχλησαν. Δε βλέπεις τι τέρατα γράφουν οι άλλοι, δε βλέπεις τις διαφημίσεις τους»; Η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει παράπονο, όλοι τα ίδια κάνουν και παρουσιάζουν. Από επιλογές εργασιακών παραδείσων στο εμπόριο και στα σούπερ μάρκετ άλλο τίποτα.

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα μας που είναι η τωρινή διαφήμιση του ΑΒ και το εμπνευσμένο ερώτημά της «Γιατί εδώ;».. Ξέρετε την πρώτη φορά που είδα τη διαφήμιση, η τηλεόραση ήταν στο αθόρυβο. Νόμιζα ότι ήταν διαφήμιση του Δήμου Θεσσαλονίκης και μου ήρθαν στο μυαλό οι μήνες που έμεινα εκεί. Ήταν μάλιστα τη χρονιά με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, που χιλιάδες κατέβαιναν στο λιμάνι να εμποδίσουν τα στρατεύματα. Βάφανε πάνω σε αυτά με κόκκινη μπογιά «killers go home». Φαντάζομαι και εσείς τότε θα ήσασταν όπως και σήμερα ενάντια σε τέτοιους πολέμους.

Όσο συνέχιζε η διαφήμιση και είδα μια αναμαλλιασμένη να πηγαίνει νύχτα στο σούπερ μάρκετ, σκιάχτηκα!

«Άρχισαν να τα ανοίγουν και τη νύχτα..; Ποια Κυριακή αργία. Εδώ μας παίρνουν και τον ύπνο μας», μονολόγησα.. Ευτυχώς ξημέρωσε γρήγορα στη διαφήμιση και κάπως ηρέμησα. Να σας πω την αλήθεια βοήθησαν και τα τόσα χαρούμενα πρόσωπα μες στο κατάστημα! Λες και είχαν κερδίσει δωροεπιταγές για τα ψώνια του μήνα αλλά μπαααα.. Τελικά μιλούσαν και δούλευαν με τη διευθύντρια προσωπικού! Η οποία προφανώς θα είναι και στο σωματείο της, ένα από αυτά που στήνουν οι εργοδότες για να μας βγάζουν από τον κόπο. Διότι όπως σας είπα και πριν «φροντίζουν για εμάς». Τι νομίζετε; Ότι αυτά τα μεγάλα σωματεία που απ’ ότι μαθαίνω μιλούν εκ μέρους μας, που οι επιτελάρχες τους είναι τα διευθυντικά στελέχη σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες, δε νοιάζονται για εμάς; Δεν έχουν καθημερινό καημό το άγχος μας; Δεν έχουν τις ίδιες έγνοιες με εμάς τους 4ωριτες, με εμάς που παίρνουμε 200 ευρώ, με εμάς που αλλάζουμε πόστα με ρυθμούς breakdance;

Ε λοιπόν στο σταυρό που σας κάνω, αν δεν είχα τις υποχρεώσεις μου να με κρατάνε εδώ, θα σας έλεγα πως ήμουν έτοιμος να εκμεταλλευτώ εκείνο το ευεργετικό σημείο της σύμβασής μου, που αναφέρει πως η επιχείρηση μπορεί να με στείλει σε οποιοδήποτε κατάστημα στην Ελλάδα! Γιατί η επιχείρηση φροντίζει να μαθαίνουμε νέα μέρη, νέα τοπία, να ανακαλύπτουμε ταξιδεύοντας! Τέτοια χαρά πήρα ο έρμος..

Μπορεί τα λεφτά που παίρνω να μη φτάνουν για να πάμε οικογενειακώς στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη, αλλά πραγματικά με τη διαφήμιση ήταν σαν να πήγα. Το βράδυ όταν ξάπλωσα για να κοιμηθώ ήμουν χαρούμενος με το ταξίδι της σκέψης. Όμως στα δόντια είχε μείνει αναπάντητο το ερώτημα «Γιατί εδώ;» αλλά και πώς μπορεί αυτό το ερώτημα να το διαβάζει ο καθένας μας…

Πως το λέει ο συνάδελφος που δεν ξέρω ούτε το όνομα του κι ας δουλεύουμε τις ίδιες βάρδιες; Πως το λέει εκείνος που έμεινε σκυμμένος μέσα στο ψυγείο, επειδή τον βαρέθηκε η μέση του; Πως το λέει εκείνη που τα γόνατα της δεν τη σηκώνουν από το τελευταίο ράφι; Πως το λέει ο διπλανός που είχε πάρει δάνειο να φτιάξει ένα σπίτι για να φύγει απ το νοίκι και τώρα κρύβεται από τις τράπεζες και τις εισπρακτικές για να μην του το πάρουν; Πως το λέμε όλοι μας όταν ο μισθός μας τελειώνει πριν το τέλος του μήνα;

Με αυτά τα ερωτήματα δεν κοιμήθηκα..Την επιστολή δεν σας την έστειλα. Την έδωσα στον συνάδελφο. Έμαθα και το όνομά του. Γιάννη τον λένε. Έχει και εκείνος δυο παιδιά. Η μέση του είναι καλύτερα, αλλά για πόσο ακόμα δεν ξέρει. Ζήτησε να τον βγάλουν απ’ τα ψυγεία. Όμως κάθε μέρα εκεί τον βλέπω. Μάλλον θα βγει μια και καλή αν το ξαναζητήσει. Όσο αντέξει λέει..

Και τα ερωτήματα πληθαίνουν..

Πως γίνεται μια εταιρεία να είναι πρώτη σε κέρδη στην Ελλάδα και οι εργαζόμενοι τελευταίοι; Πως γίνεται να ξοδεύουν (επενδύουν το λένε εκείνοι) μέσα σε ένα χρόνο εκατομμύρια ευρώ και εμείς να βλέπουμε συνεχώς μειώσεις; Πως γίνεται ο κάθε σουπερμαρκετικος όμιλος να υποστηρίζει τάχα τους εργαζόμενους για να δείχνει πρόσωπο στην κοινωνία αλλά οι μισθοί μας συνολικά να κατρακυλούν, η απλήρωτη εργασία να μεγαλώνει, η εντατικοποίηση μας να βαράει κόκκινο;

Απαντήσεις υπάρχουν.. Τις βρήκα.

Και τελικά το δύσκολο δεν ήταν να απαντηθούν οι ερωτήσεις. Το δύσκολο είναι να καταλήξεις σε αυτές τις ερωτήσεις και να τις απευθύνεις σε αυτούς που πραγματικά ενδιαφέρονται για μας. Αυτό είναι το δύσκολο.

«Γιατί τώρα;». Μα γιατί τώρα είναι η δική μας ώρα!

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο κύριος που έγραψε το άρθρο θα είχε καλό βαθμό στις εκθέσεις στο σχολείο και παρ’ όλο που η επιστολή προέρχεται από το ΠΑΜΕ δεν χρησιμοποιεί την τυποποιημένη ξύλινη γλώσσα. Είναι και αυτό μια πρόοδος. Όσο για τα ερωτήματά του καλό είναι να παρακολουθήσει και κάποια βασικά μαθήματα οικονομίας. Ο ΑΒ απασχολεί 13.000 άτομα και τα κέρδη ήταν στα 50 εκατομμύρια (2015) από ένα τζίρο 2 δις, δηλαδή περίπου στο 2,5% και δεν χρωστάει ούτε σε ταμεία (για τις εισφορές σας) ούτε στην εφορία ούτε και φεσώνει προμηθευτές. Αν έδινε στον καθένα από τους εργαζόμενους 300 ευρώ (μικτά) παραπάνω τον μήνα θα έβγαζε ζημίες. Κάτι τέτοιο νομίζω ότι θα θέλατε.

    • Για να κερδίζεις,κάθε φορά που ψωνίζεις μόνο ...στα Φαρμακεία.

      Μα βέβαια είστε και ευεργέτες στις τοπικές κοινωνίες γιατί παρέχετε και του…»πουλιού» το γάλα…μόνο που όλοι τώρα στις τοπικές κοινωνίες κατάλαβαν το είδος του ‘Πουλιού’…και το είδος του ‘γάλακτος’..

      • Ξέρεις δεν είναι υποχρεωτικό να ψωνίζεις από τον ΑΒ. Ελεύθερη κοινωνία έχουμε μπορείς να πας και αλλού, στα Lidl πχ που είναι φτηνά και Ελληνικά και δίνουν και μεγάλους μισθούς στους εργαζόμενους.

        • Αγαπητέ κύριε υπεύθυνε του επικοινωνιακού team,συγγνώμη που θα σε στενοχωρήσω αλλά ψωνίζω από τοπικά καταστήματα που κινούνται και κατοικοεδρεύουν στο νησί,που τα χρήματά τους ανακυκλώνονται και διοχετεύονται με διάφορους τρόπους στην τοπική Κοινωνία,αποφεύγω καταστήματα με εξειδίκευση στην ‘ρομποτική’…και στην καταστρατήγηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων..διαφήμιση δεν θα σου κάνω,αλλά όσο και να παραληρείς μεσημεριάτικα ,ποτέ και κανείς δεν είδε ένα σταθερό κορμό εργαζομένων για πάνω από κάποια συγκεκριμένη εποχή. ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.!!!Όποτε πήγα να πάρω κάτι ,όλο και διαφορετικούς υπαλλήλους σε κάποιο τμήμα θα δω και εγώ και οι συμπολίτες μας..Αν δεν υπήρχαν μνημόνια και Αφρικανικές Συνθήκες εργασίες,μεσαιωνικού τύπου συμβάσεις εργασίας,θα δω πως θα έβγαινες να μιλήσεις…έχε χάρη στις προστατευτικές δομές του συστήματος που σου δίνουν και δύναμη να λες βλακείες με όρους παιχνιδιού ‘μονόπολης’ ….

        • Για τα δοκιμαστικά αγαπητέ εκπρόσωπε τύπου,έχεις κάτι να πεις??

          Όλη η κοινωνία έμαθε τις καινούργιες τακτικές εργασίας ,που αφορούν το υπαλληλικό προσωπικό και τις προοδευτικές ‘δοκιμαστικές’ περιόδους απασχόλησης.Για πες μου πόσος είναι ο μέσος όρος απασχόλησης του προσωπικού σου?2 μήνες ?τρεις? και τι σημαίνει αυτό?Τι σημαίνει σε προσλαμβάνω ‘δοκιμαστικώς’??? Τι σημαίνει καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων ανά εποχή?Τώρα πήγαινε γιατί άκουσα να σε φωνάζουν απ το ταμείο,αλλά μην ξεχνάς,ότι όλα αλλάζουν και ο κόσμος δεν τρώει άλλο κουτόχορτο ετικέτας κιόλας.Παρακαλώ τον διαχειριστή του φόρουμ να ερευνήσει το θέμα ‘δοκιμαστικά» και το πόσο νόμιμο είναι..θα βγάλεις πολύ ‘λαβράκι’ Γιάννη μου!!!!!

        • Ξέρεις τι είναι η μετατροπή αορίστου χρόνου ,σε ελαστικά μερικής απασχόλησης???

    • Το μόνο που καταφέρατε είναι η απομάκρυνση μας απ τον απόλυτο έλεγχο της διατροφής μας!!!

      Αγαπητέ μου κύριε,έτσι και υπήρχε κράτος και όχι ‘μπανανία’ ,θα γινόταν έλεγχος για τις part time υπογραφές συμβολαίων,τις ασφυκτικές συνθήκες εργασίας,τις ανασφάλειες των εργαζομένων που αλλάζονται σαν να είναι αναλώσιμα όπως και τα προϊόντα στα ράφια σας….Τι σημαίνει παροδικότητα εργασίας ???Βρήκατε και τα κάνετε.Αν είσαστε σε Ελεύθερη χώρα ,απλά θα δεχόσασταν ελέγχους και θα σκάγατε,δεν θα βγαίνατε και από πάνω.

  2. Από ότι βλέπω πας πολύ συχνά για να ξέρεις τα περί σταθερού κορμού. Έλα έλα τώρα και καρτούλα έχεις και πόντους μαζεύεις και αγοράζεις και τα προϊόντα που έχουν προσφορές. Όσο για την καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα παράπονα σου στην κυβέρνηση γιατί τα μεγάλα μαγαζιά υπακούουν στους νόμους του κράτους (έκδοση αποδείξεων, κατάσταση εργαζομένων με αληθινά ωράρια, απόδοση εισφορών και φόρων)

    • Τα μεγάλα μαγαζιά δεν υπακούν,αλλά επιβάλουν εργασιακό μεσαίωνα μέσω της Κυβέρνησης των υποταγμένων!!!

      Όχι φίλε μου καθόλου συχνά σου λέω.Απλά ακούω απ τα άνεργα κοριτσάκια ή και 30άρες,40άρες,μεσήλικες υπαλλήλους,που μιλούν για τα bonus της δουλειάς στα συγκεκριμένα καταστήματα εμπορίας καταναλωτικών αγαθών,αλλά και ψυχών..όλα ακούγονται σε μικρά μέρη..Για παράδειγμα ξέρω ανιψιά μου που την πήραν δοκιμαστικά και μετά από δίμηνο της είπαν ότι δεν είναι κατάλληλη..Θες να δώσω και στοιχεία ,γιατί τα λεφτά τα πήρε μετά από πολύ καιρό και έχει ενημερωθεί και ο επόπτης (συγγνώμη ο …..),που ρυθμίζει τα εργασιακά αδικήματα του Νησιού μας!!!

      • Εννοείς τον επαναστάτη Αλέξη φυσικά, αυτόν τον αριστερό μου μας φλόμωσε στο ψέμα και που μέχρι να εκλεγεί έλεγε αυτά που λες εσύ τώρα. Μια από τα ίδια είσαστε φιλαράκο.

  3. Μια βόλτα ρε παιδί μου σε υποκατάστημα αλυσίδας που νοιάζεται παραπάνω και από μένα τον ίδιο για την ‘οικονομία’ της τσέπης μου,είπα να χαρίσω και μερικούς πόντους μέσω του φόρουμ..τελικά το μεροκάματο εκεί είναι απόλυτα εξαρτημένο από τους πόντους που κερδίζει ο κάθε πεθαμένος της πολιτικής αναταραχής που περνάμε!!!!Για πες μου και για τα ρεπό των εργαζομένων?Κάθε πότε έχουν ρεπό?

  4. Βλέπω ένα φωτοστέφανο πάλι στο νησί και στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας

    Δεν αντέχω άλλο…θα πάω να δουλέψω και εγώ τσάμπα ,κάτι τετράωρα ,θα δίνω ρεπό μόνος μου στον εαυτό μου και θα αυξήσω έτσι την Κοινωνική ευμάρεια και δικαιοσύνη..θα πρότεινα δε να μην παίρνουν και ένσημα οι εργαζόμενοι από δω και πέρα και να θάβονται κατευθείαν στο ιδιωτικό νεκροταφείο του καταστήματος της αλυσίδας ,για να γλυτώσουν και τη σύνταξη. ..οι δε τοπικοί παραγωγοί να δίνουν τσάμπα τα προϊόντα τους για να κερδίζει το Βασιλόπουλο …και του λωλού τα χάπια!!!!!

  5. Πίσω από τις ωραίες στολές και τα πλαστικά φωτεινά χαμόγελα...

    Κρύβεται η κατάντια των εργατικών συνθηκών στην διαλυμένη αυτή χώρα που δεν μπόρεσε να καταπολεμήσει την τεράστια διαφθορά των πολιτικών Εθνικών και τοπικών μορφών…Όλοι ξέρουν ,ότι και να γράφει ο πληρωμένος μισθοφόρος για την Ελληνικότητα με την οποία προσπαθεί να αγγίξει ευαίσθητους νευρώνες,η αλήθεια είναι γνωστή,γιατί ο κόσμος βλέπει,δεν είναι στραβός…ακούει..Πόσοι δεν πέρασαν από εκεί ,απλήρωτοι,απειλούμενοι,φοβισμένοι,εγκλωβισμένοι για ένα μεροκάματο σπαστού ωραρίου που τους δίνεται σαν ανταμοιβή ενός ΟΘΕΛΟΥ!!!Ξέρεις τι συμβολίζει ο Οθέλος?Αυτός που μόνο ζητάει ,απαιτεί,και δίνει ..κόπρανα για ανταμοιβή..

  6. Πόσα δίνουν για ένα εκπρόσωπου τύπου; Τον άλλο του ΠΑΜΕ τον πληρώνουν ή τζάμπα κάθεται και γράφει;

    • Οι ευεργέτες των τοπικών κοινωνιών με Αφρικανικούς Φυλάρχους..

      Υπάρχουν και σχολιαστές που μπορούν να κρίνουν ,αφού διάβασαν και τις δύο πλευρές και να στείλουν ένα σχόλιο χωρίς να έχουν κάποιο συμφέρον άμεσο ή έμμεσο..για παράδειγμα ο παπαγάλος της Τοπικής Εταιρίας Βασιλόπουλος,λέει ότι πρέπει να μην πληρώνονται ούτε κατά προσέγγιση ‘ΑΝΘΡΏΠΙΝΑ’ μεροκάματα ,ώστε να μπορεί να έχει κερδοφορία,εγώ όμως διαβάζω ότι τα προβλήματα με τους εργαζομένους δεν είναι μόνο Κω,αλλά Πρέβεζα,Ηράκλειο,Θεσ/κη,Χανιά,σχεδόν παντού και αφορά καταστρατήγηση ΟΛΩΝ των δικαιωμάτων των εργαζομένων..τώρα αν θεωρείς ότι εγώ που το σχολιάζω έχω κάποιο όφελος,σε πληροφορώ ότι το κάνω γιατί μ αυτήν την νοοτροπία και ατιμωρησία,και τα παιδιά σου έτσι θα δουλεύουν με ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ φύλαρχους Ρας..

      • Η αριστερή κυβέρνησή σου (γιατί για αριστερό σε κόβω) έχει καταργήσει συμβάσεις και έχει χαμηλώσει τους μισθούς. Η εταιρεία δεν παρανομεί αλλά πληρώνει αυτά που η αριστερή σου κυβέρνηση ορίζει. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνεις. Εσύ θέλεις να είναι ο βασικός στα 1000 ευρώ, να ισχύουν όλα όσα είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια και κατέστρεψε τον ιδιωτικό τομέα και υπερ-χρέωσε το κράτος. Αυτό τελείωσε και δεν ξαναγυρίζει πίσω όσο και να φωνάζεις.

        • Είσαι μπερδεμένος και με παρωπίδες..η αριστερά κατάργησε τις συλλογικές συμβάσεις?Μήπως έχει λεξοτανίλ και ο Βασιλόπουλος?Γιατί όλοι ξέρουμε ότι σύντομα θα γίνουν και φαρμακεία και θα πουλάνε φάρμακα…το ξέρεις το άρθρο 37 Ν.4024/2011?Ξέρεις τι μαλακίες πετάς δημόσια?και τέλος πάντων ποιος μίλησε για εποχές ΠΑΣΟΚ?Απλά όχι μισθούς της πείνας,που δεν φτάνουν να καλύψει τα βασικά και υποτυπώδη έξοδα του ο άνθρωπος σε κάθε γωνιά της Ευρώπης όχι φυσικά αυτής που ονειρεύεσαι!!!!!!Ούτε αριστερός είμαι ,ούτε τίποτα…απλά συμμετέχω με την λογική χωρίς να λέω αοριστίες,αερολογίες,γενικότητες με μπόλικες ασάφειες τύπου …και του Πουλιού το Γάλα..

        • Για ρίξε μια ματιά ,για να πεισθείς ποιος είναι μπερδεμένος....

          Οι διατάξεις του Νόμου 4024/2011 και του δεύτερου Μνημονίου (Νόμος 4046/2012 και Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αριθμ. 6 της 28ης Φλεβάρη 2012)

        • Καλά θα ήταν για να μην γελοιοποιείσαι Δημοσίως ,να έχεις διαβάσει και λίγο

          http://www.inegsee.gr/wp-content/uploads/2013/11/sse.pdf
          Η προχειρότητα και κατευθυντική τοποθέτηση,οδηγεί σε γκάφες και γελοίες δικαιολογίες…Η εταιρεία δεν δίνει αυτά που ορίζει η Κυβέρνηση,αλλά ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ ,καταργήσεις διατάξεων άρθρων,Νόμων ,Θεμελιωδών Ανθρωπίνων διεκδικήσεων,Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,εργασιακών αναγκών..και ξέρεις αυτά ότι προήλθαν απ τις εφαρμογές του 1ου κ 2ου Μνημονίου ,με την συμβολή των ‘εσωτερικών’ δεκανικιών….κανένας πια δεν αμφιβάλει ότι η κρίση ήρθε και πάει για μακρυά στο μέλλον,γιατί υπάρχουν ανθρωποειδή που πιστεύουν ότι με 500 ευρώ βασικό μισθό,ένας ΄μισθωτός ‘ στον 2ο Μ.Χ αιώνα μπορεί να επιζήσει αξιοπρεπώς,αλλά και ότι για να πάρει αυτά τα 500 ευρώ ,πρέπει να είναι δούλος…

        • Ο διαχωρισμός σε αριστερό και δεξιό ,αυτό μαζί με το ανεξέλεγκτο μέγεθος της διαφθοράς,είναι η κατάντια μας.Δηλαδή συμφωνείς τα παιδιά τα δικά σου,ή συγγενείς σου να προσλαμβάνονται δοκιμαστικά,να στέκονται 8 ώρες όρθιοι και να αξιολογούνται με κριτήρια σκλάβου???Είναι αριστερισμός αυτό που λέω?γιατί να βάζουμε ταμπέλες?Έχεις δουλέψει εξωτερικό?Γιατί φεύγουν όλοι?Εγώ στο λέω από προσωπική εμπειρίας εργασίας στο Εξωτερικό….το ξαναγράφω φίλε μου,η Ελλάδα είναι ένα άγονο,ξεραμένο χωράφι,άσπαρτο,ξερό,άνυδρο,βραχώδες και φυσικά με τέτοιες ιδέες δεν πρόκειται να φυτρώσει τίποτα.έτσι θα ξεπουληθεί και παντού θα βασιλεύει η δυστυχία,λόγω κάποιων συμφερόντων,που είναι υπεράνω πάντων..Γκε-κε??

        • Για απάντησε δημόσια μιας και δεν κατάλαβες ότι είσαι σε δημόσιο διάλογο,ΕΣΥ μπορείς να ζήσεις,να βγάλεις τις αναγκαίες υποχρεώσεις σου με 500 ευρώ ,με υπερωρίες αδήλωτες,με ελαστικό ωράριο,με ανασφάλεια εργατική,με δοκιμαστικές προσλήψεις??Μήπως επειδή είσαι καβαντζομένος,πιστεύεις ότι ζούμε σε φανταστικά λιβάδια??Βρήκες και τα κάνεις ,αλλά και τα λες…..Τι σχέση έχει η πολιτική με την κατάντια αυτή???Δεν βλέπεις δηλαδή πόσο ‘ευτυχισμένοι’ είναι οι υπάλληλοί σου???Εκμετάλλευση είναι καθαρή και απουσία κράτους και θεσμών…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ