Ξεκίνησε ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των κτιρίων: 239 μη κατοικήσιμα

4
2540

Ξεκίνησε ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των κτιρίων

Κατατέθηκαν περί τις 1300 αιτήσεις και πρωτοβάθμια ελέγχθηκαν 949 κτίρια, από τα οποία τα 710 κρίθηκαν κατοικήσιμα και τα 239 μη κατοικήσιμα

«Ποτέ στον πρωτοβάθμιο έλεγχο δεν είναι πιο πολλά τα κατοικήσιμα από τα μη κατοικήσιμα Δεν μας έχει ξανασυμβεί να είναι κάτω από το 50% τα μη κατοικήσιμα. Στην περίπτωση της Κω, τα μη κατοικήσιμα είναι το 1/3 του συνόλου», σημειώνουν από τη Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, αποδίδοντας τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων στο φόβο.

Την Δευτέρα 7/8/2017, ξεκίνησε ο δευτεροβάθμιος έλεγχος των κτιρίων τα οποία υπέστησαν ζημιές από το σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών καταστροφών του υπουργείου Υποδομών, έχουν κατατεθεί περί τις 1300 αιτήσεις. Έχουν ελεγχθεί 949 κτίρια, από τα οποία, τα 710 είναι κατοικήσιμα και τα 239 μη κατοικήσιμα. Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος αφορά τόσο στα 239 κτίρια, όσο και σε όσα δεν κατάφεραν τα κλιμάκια να ελέγξουν πρωτοβάθμια. Όπως ενημερωθήκαμε, το νούμερο των αιτήσεων για έλεγχο είναι πρωτοφανές. κατοικήσιμα. «Ποτέ στον πρωτοβάθμιο έλεγχο δεν είναι πιο πολλά τα κατοικήσιμα από τα μη κατοικήσιμα Δεν μας έχει ξανασυμβεί να είναι κάτω από το 50% τα μη κατοικήσιμα. Πάντα είναι πάνω από το 50%, δηλαδή, πιο πολλά τα μη κατοικήσιμα από τα κατοικήσιμα. Στην περίπτωση της Κω, τα μη κατοικήσιμα είναι το 1/3 του συνόλου» μας επισημάνθηκε. Η εξήγηση είναι ότι, κυριάρχησε ο φόβος και ο έλεγχος λειτούργησε ως ψυχολογική υποστήριξη.

Ο επανέλεγχος των 239 κτιρίων, θα καταδείξει: Α) ποια είναι πράσινα, δηλαδή, δεν έχουν σοβαρές βλάβες, μπορούν να κατοικηθούν και οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταθέσουν φάκελο για άδεια επισκευής. Β) ποια είναι κίτρινα, δηλαδή, δεν επιτρέπεται να κατοικηθούν μέχρι να επισκευαστούν. Γ) ποια είναι κόκκινα. Αυτά θα επανελεγχθούν από τριμελή επιτροπή μήπως χαρακτηριστούν ως επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Ήδη, η Υπηρεσία έχει χαρακτηρίσει τρία κτίσματα ως επικινδύνως ετοιμόρροπα (το μπαράκι, ένας παλιός πύργο και η πολυκατοικία). Για το μπαράκι έχει δοθεί έγκριση κατεδάφισης από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και αναμένεται και η έγκριση από τη Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων διότι βρίσκεται κοντά σε αρχαιολογικό χώρο. Για τα δύο υπόλοιπα, αναμένονται εγκρίσεις.

Να σημειώσουμε ότι, από το δήμο Κω ενημερώνονται οι πολίτες πως, όσοι ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στις οικίες τους πριν περάσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, δεν δικαιούνται αποζημίωση.

Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. «Να σημειώσουμε ότι, από το δήμο Κω ενημερώνονται οι πολίτες πως, όσοι ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στις οικίες τους πριν περάσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, δεν δικαιούνται αποζημίωση.»

    Και τι έπρεπε να κάνουν οι ανθρώποι? να πάνε με τους γύφτους για κατασκήνωση στα διάφορα κεντρικά σημεία του νησιού?

    • Όλοι οι πονηροί έτρεξαν να κάνουν δήλωση για να γλυτώσουν τον ΕΝΦΙΑ και για να πάρουν κάποια αποζημίωση...

      Εάν ήξεραν τι χαρτούρα χρειάζεται, έλεγχοι και δηλώσεις, οικοδομική άδεια που με τα χαρτιά και τους ελέγχους της οικοδομής που θέλει θα στοιχίσει περισσότερο από την τυχόν αποζημίωση που θα πάρουν σε μερικά χρόνια… ΜΟΝΟ ΕΑΝ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΞΊΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΔΗΛΩΣΗ.

      • Και το κοιμητήριο που μοιάζει με εικόνα αποκάλυψης και αυτό πονηροί το δηλώνουν?

        Τελικά ούτε σεισμοί ,ούτε καταποντισμοί φτιάχνουν αυτήν την χώρα..λες και ο άλλος δεν μπορεί να καταλάβει με μια ματιά,λόγω της δουλειά του ,ότι έχει ζημιά ένα σπίτι απ το σεισμό.Για να το τεκμηριώσω θα πω ότι εμένα δεν το είδαν ακόμα,αλλά πηγαίνοντας στον διπλανό που τους κάλεσε πιο πριν,είπαν ότι έχω πρόβλημα,μόνο από μια ματιά απ την ταράτσα του δίπλα..και μου το μετέφερε.Μιλάνε όλα τα γκαβά εδώ μέσα,αλλά το δικαίωμα το δίνει το μπουρδέλο το Κράτος που για τρίτη χρονιά κάνει την πάπια και μόνο Κλιμάκια ΣΔΟΕ στέλνει.ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ !!!!Ας βγουν οι παλιοί που θυμούνται ,τι έκαναν οι ΙΤΑΛΟΙ το 33.

  2. Δημήτρης Χάμψας, αρχιτέκτων μηχανικός, τακτικό μέλος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής

    Ας μου επιτραπεί η σημείωση πως για το «μπαράκι» δεν έχει δοθεί έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για την ολική κατεδάφισή του. Αντιθέτως, το ΣΑ, κατά την 6η Συνεδρίασή του για το 2017, αξιολόγησε ότι το κτήριο επί της οδού Ι. Ναυκλήρου 9 συνιστά ιστορικό κτήριο της πόλης, το οποίο ενσωματώνει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Έχει λοιπόν επιτραπεί η καθαίρεση του Α’ μόνο ορόφου του και μάλιστα με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πλήρους προστασίας του ισογείου, ώστε αυτό να μην υποστεί βλάβες κατά τις εργασίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ