Βίντεο ντοκουμέντο: Τούρκος πιλότος αποκαλύπτει τους χάρτες των παραβιάσεων στο Αιγαίο

0
285

Oι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Αιγαίο

από την τουρκική αεροπορία δεν είναι μυστικό. Μόνο που τώρα Τούρκος χειριστής F-16 αποκάλυψε – άθελά του (;) – το σχέδιο πτήσης που ακολουθούν τα τουρκικά αεροσκάφη.

Ειδικότερα, σε βίντεο που  ανήρτησε στο instagram αποτυπώνει τη διαδικασίας απογείωσης μιας τετράδας F-16 λίγο πριν προχωρήσουν σε παραβίαση του ελληνικού FIR. Στο δεξί πόδι του Τούρκου χειριστή υπάρχει ο χάρτης με την προκαθορισμένη διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα τουρκικά αεροσκάφη, όπου διακρίνεται ξεκάθαρα ως σημείο εισόδου στο ελληνικό FIR η περιοχή νότια της Μυτιλήνης, πορεία δυτικά της Χίου και έξοδος από το ελληνικό FIR νότια της Χίου.

Πρόκειται για μία από τις «αγαπημένες» διαδρομές των Τούρκων πιλότων, οι οποίοι αναχαιτίζονται από Έλληνες χειριστές που συνήθως απογειώνονται από τα αεροδρόμια της Σκύρου ή της Λήμνου.
3

Στο παρελθόν οι αναχαιτίσεις ήταν πολύ πιο σκληρές, καθώς οι Έλληνες πιλότοι είχαν εντολές να εμπλέκουν τους εισβολείς αμέσως μόλις περνούσαν την οριογραμμή του ελληνικού FIR, ενώ τα ελληνικά αεροσκάφη πλησίαζαν σε απόσταση αναπνοής τα τουρκικά προκειμένου να καταγράψουν τον οπλισμό τους – αν έφεραν όπλα – καθώς και τον αριθμό τους που δηλώνει την μοίρα στην οποία ανήκουν.

Αυτή η τακτική άλλαξε μετά την αποφράδα ημέρα της 23ης Μαΐου 2006 όταν το αεροσκάφος του Κωνσταντίνου Ηλιάκη κατέπεσε κοντά στην Κάρπαθο, καθώς συγκρούστηκε στον αέρα με τουρκικό F-16. Από τότε οι εντολές που έχουν οι Έλληνες πιλότοι είναι να παρακολουθούν και να αναγνωρίζουν από «ασφαλή» τα τουρκικά αεροσκάφη.

Δείτε το βίντεο που ανήρτησε ο Τούρκος χειριστής, αλλά και βίντεο με αναχαίτιση τουρκικού F-16 από ελληνικό F – 16.
 
Επίσης δείτε, πάνω, στη photo gallery του Newsbomb.gr τον χάρτη με τη διαδρομή των παραβιάσεων του ελληνικού FIR. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ