Πέθανε ξαφνικά ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, σε ηλικία 60 ετών

0
1309

Πέθανε ξαφνικά την Τρίτη (10/10/2017) σε ηλικία 60 ετών ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθηγητής Γιάννης Παντής.

«Το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Παντή, τον ακαδημαϊκό, τον δάσκαλο, τον αγωνιστή που πάσχιζε πάντα να παντρεύει την λογική με την ευαισθησία, δεν μπορεί παρά να είναι μια υπόσχεση: Ότι τίποτε δεν θα πάει χαμένο από όσα δίδαξε με το έργο, τη ζωή, το ήθος και τους αγώνες του. Συμμερίζομαι τη θλίψη της οικογένειάς του, και όσων τον γνώρισαν και τον αγάπησαν», υπογράμμισε σε δήλωσή του για το θάνατο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παντή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο συλλυπητήριο μήνυμά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ανέφερε τα εξής: «Με οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια του Γιάννη Παντή. Μια απώλεια δύσκολη στη διαχείρισή της σε επίπεδο προσωπικό γιατί εκτός από συνεργάτης ο Γιάννης ήταν και ένας καλός φίλος. Η πορεία του, οι επιλογές του, η στάση του στη ζωή θα αποτελούν παραδείγματα άσκησης του ακαδημαϊκού λειτουργήματος και της πολιτικής με καθοριστικά προτάγματα την ηθική και την αποτελεσματικότητα. Ήταν ένας άνθρωπος με πάθος για την εκπαίδευση και πρωτοπόρος στην εισαγωγή καινοτόμων οικολογικών δράσεων στο Πανεπιστήμιο. Με το πάθος του αυτό άφησε παρακαταθήκες πολλές ακόμη και σε όσους δεν τον γνώρισαν προσωπικά αλλά ως επισκέπτες στο Υπουργείο θα βλέπουν για πάντα τα έργα που με τόσο πάθος ο Γιάννης φρόντισε να κοσμήσουν το χώρο του Υπουργείου, ανασύροντάς τα από τα υπόγεια της Σχολής Καλών Τεχνών. Το Υπουργείο Παιδείας είναι φτωχότερο χωρίς αυτόν. Στέλνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και συμμετέχω στη μεγάλη θλίψη τους».

«Ως επιστήμονα, ακαδημαϊκό και άνθρωπο τον χαρακτήριζε το ήθος και το πάθος του για την εκπαίδευση και τις καινοτόμες οικολογικές δράσεις, καθώς και η αποτελεσματικότητά του σε ό,τι αναλάμβανε», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθηγητή Γιάννη Παντή, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά του για την απώλειά του.

«Δεν είναι τυχαίο ότι, ως γενικός γραμματέας αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, αλλά και την οργάνωση και λειτουργία των δομών εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Ο Γιάννης Παντής, ήταν καθηγητής του τομέα Οικολογίας, Τμήμα Βιολογίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Είχε διατελέσει:

  • Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (2015)
  • Aντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2010 – 2014)
  • Μέλος του προεδρείου της Επιτροπής της Συνόδου Πρυτάνεων για την αειφορία (2011 – 2014).
  • Πρόεδρος (1999 – 2002) και Αντιπρόεδρος (1995 – 1999) του διεθνούς φορέα European Ecological Federation
  • Αντιπρόεδρος της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης MEDASSET (2011 έως σήμερα)
  • Μέλος του Συμβουλίου Πιστοποίησης του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων (2006 – 2013)
  • Πρόεδρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου (2000 – 2005)
  • Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό

Υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας σε 8 επιστημονικά βιβλία και διδακτικά εγχειρίδια, ενώ έχει δημοσιεύσει εργασίες – κεφάλαια σε συνολικά 15 βιβλία (13 διεθνή και 2 ελληνικά).

Ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας 3 επιστημονικών περιοδικών και κριτής 9 ελληνικών και διεθνών επιστημονικών περιοδικών.

Είχε συμμετάσχει σε 82 συνέδρια, 46 διεθνή και 36 ελληνικά, παρουσιάζοντας συνολικά 156 εργασίες (71 σε διεθνή και 85 σε ελληνικά συνέδρια). Είχε δώσει δεκάδες διαλέξεις και έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ