ΣτΕ: Πώς ψήφισαν οι δικαστές του ΣτΕ κατά των τηλεοπτικών αδειών. Οι ψήφοι – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

5
236

Πόσες ήταν οι ψήφοι των δικαστών του ΣτΕ για υπέρ και κατά των τηλεοπτικών αδειών;

Οι ανώτατοι δικαστικοί μετά από σκληρή μάχη επιχειρημάτων και πέντε διασκέψεις αποφάσισαν ότι υπήρξε παραβίαση του συντάγματος από τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που έδωσε την αρμοδιότητα αδειοδότησης των καναλιών στον υπουργό Επικρατείας.

Κατά την ψηφοφορία διαμορφώθηκαν τρεις θέσεις που τέθηκαν προς ψήφιση.

Τρεις τάσεις σύμφωνα με πληροφορίες διαμορφώθηκαν και τεθηκαν σε ψηφοφορια εντός της Ολομέλειας του ΣτΕ, κατά τη διάρκεια της έντονης, χθεσινοβραδινής, πέμπτης κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψης, που εξέτασε το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και κατέληξε τελικά στο να κριθεί αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο της Κυβέρνησης.

Η πρώτη τάση που στηρίχθηκε από την πλειοψηφία αφορούσε την αντισυνταγματικότητα του νόμου με επίκεντρο τις αρμοδιότητες του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που έλαβε 14 ψήφους.

Η δεύτερη αφορούσε τη συνταγματικότητα του νόμου που έλαβε 11 ψήφους.

Μία πρόταση του Προέδρου του ΣτΕ που έλαβε μόνο τρεις ψήφους περιλάμβανε ενδιάμεση λύση, ώστε το δικαστήριο να εκδοσει προδικαστική απόφαση και σε ένα μήνα να αποφανθεί οριστικά.

Τελικά η Ολομέλεια του ΣτΕ κατέληξε μετά από εξάωρη διάσκεψη στο να κρίνει αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης χωρίς αστερίσκους, αποφασίζοντας πως μόνον το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, έχει κατά το Σύνταγμα, την αρμοδιότητα να αδειοδοτεί τα κανάλια.

Μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ κανένα από τα κανάλια που εκπέμπουν δεν μπορεί να κλείσει και ως εκ τούτου το μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες δεν μπορεί να πέσει, ενώ επιπλέον ο διαγωνισμός που διενεργήθηκε είναι άκυρος.

Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου, το οποίο θα εξηγεί αναλυτικά σε ποια σημεία βασίστηκε η πλειοψηφία των συμβούλων της Επικρατείας για την έκδοση της επίμαχης απόφασης, αλλά και σε ποια ζητήματα η μειοψηφία είχε διαφορετική άποψη, αναμένεται να καθαρογραφεί το επόμενο διάστημα.

Μετά ταύτα μετά την έκδοση της αποφάσεως με την οποία υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία των δικαστών η σκληρή γραμμή, διότι υπήρξαν και ενδιάμεσες λύσεις που δεν μπόρεσαν να μορφοποιηθούν και να τεθούν σε ψηφοφορία, οι άδειες των καναλιών μπορούν στο εξής να δοθούν μόνον από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Μέχρι τότε κανένα από τα κανάλια που εκπέμπουν δεν μπορεί να κλείσει και ως εκ τούτου το μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες δεν μπορεί να πέσει.

Επίσης κομβικής σημασίας είναι η συνέπεια που παράγεται από την απόφαση του ΣτΕ καθώς τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας που έγινε για την χορήγηση αδειών στα κανάλια δεν ισχύουν πλέον.

Το μόνο που μπορεί να κάνει ο υπουργός είναι θα επιχειρήσει με προσωρινό τρόπο – όχι άδειες- να τακτοποιήσει το τηλεοπτικό τοπίο.

Πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σκεπτικό της απόφασης, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα της αποφάσεως του δικαστηρίου, η οποία προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις και γέννησε αβεβαιότητες σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες.

Πάντως σήμερα στο χώρο της δικαιοσύνης και ειδικώς στο ΣτΕ το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και τεταμένο με τις αντιδράσεις των δικαστών να αφορούν στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ανωτάτου δικαστηρίου η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Γεροβασίλη, ενώ σάλο έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας περί «δικαστικών πραξικοπημάτων».

Δικαστές όλων των βαθμίδων αδυνατούσαν να κατανοήσουν το μέγεθος της επιθέσεως κατά του δικαστηρίου και την αμφισβήτηση της θεσμικής του υπόστασης να κρίνει τη συνταγματικότητα των νόμων.

Τηλεοπτικές άδειες: Σε αδιέξοδο το δίδυμο Τσίπρα – Παππά

Τηλεοπτικές άδειες: Σε αδιέξοδο το δίδυμο Τσίπρα - Παππά

Σε αδιέξοδο το δίδυμο Τσίπρα – Παππά, αναζητεί λύσεις για την επόμενη μέρα – Συντριπτική ήττα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει, με ψήφους 14 έναντι 11, αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες – «Σεισμός» στους κόλπους της κυβέρνησης – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

Μπρος γκρεμός, πίσω γκρεμός και στο πλάι αδιέξοδο.

Με αυτή την εικόνα μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το αδιέξοδο είναι πλήρες και οι επιλογές των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου είναι ουσιαστικά δύο:

-Είτε να υποταγούν στη συνταγματική νομιμότητα όπως τους την προσδιορίζει το ανώτατο δικαστήριο

-Είτε να κάνουν ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος επιμένοντας να αγνοούν την πραγματικότητα.

Την πρώτη φορά, στη διαχείριση του Μνημονίου καταδίκασαν τη χώρα με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους τώρα θα καταδικάσουν τους ίδιους.

Κι όμως, όσοι έχουν κατανοήσει τον τρόπο σκέψης και την ψυχοσύνθεση τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του στενού του συνεργάτη Νίκου Παππά αντιλαμβάνονται ότι στο μυαλό τους υπάρχει ένας μονόδρομος:

Να πάνε μπροστά, επιλέγοντας να χορέψουν το χορό του Ζαλόγγου, φωνάζοντας αέρα στην… διαπλοκή. Μια διαπλοκή που θα την είχαν στο χέρι αν δεν λειτουργούσαν υπερφίαλα καθώς είχαν μαζί τους τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -παρότι δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό με λεπτομέρειες το σκεπτικό της- είναι κάτι παραπάνω από σαφής. Η πλειοψηφία του δικαστηρίου αποφάσισε ότι ο αποκαλούμενος νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός στον πυρήνα του καθώς κάθε λεπτομέρεια για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα πρέπει να περνά μέσα από τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι είναι ανεξάρτητη αρχή. Τελεία και παύλα.

Άρα, σε αυτό το αξίωμα υπάγονται και ο αριθμός των αδειών και η διαχείριση του φάσματος και ο τρόπος της αδειοδότησης και το τίμημα.

Η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του ύφους και της ποιότητας των σχολίων της, επιχειρεί να ξεπεράσει την ουσία της απόφασης και στέκεται στο τυπικό, της συγκρότησης του ΕΣΡ. Και ήδη, από την πρώτη ώρα έχει προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση γέφυρα που ουσιαστικά είναι έωλη καθώς ανατρέπει ριζικά το δικό της σκεπτικό.

Η πρωτοβουλία της αυτή είναι σαφές ότι αποσκοπεί σε ένα στενό εσωκομματικό ακροατήριο καθώς ήδη και σε αυτό το πεδίο ο Αλέξης Τσίπρας και η επιτελική του ομάδα βρίσκονται επίσης εγκλωβισμένοι καθώς δεν ελέγχουν το κόμμα τους παρά το γεγονός ότι η μισή τους οργανωμένη βάση τους έχει εγκαταλείψει μέσα σε ελάχιστους μήνες.

Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί από το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι εγκαταλείπεται κάθε σκέψη για ανασχηματισμό καθώς ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αντέξει τον παραμικρό κραδασμό δυσαρέσκειας που θα έφερνε η διατάραξη των ισορροπιών τρόμου που υπάρχουν τόσο στο κόμμα όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα διαφαίνεται ότι έχει αποφασίσει η μικρή και απομονωμένη ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση θα καταθέσει τη Δευτέρα στη Βουλή νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος προκειμένου απλώς να πείσει την εκλογική της πελατεία ότι οι «νταβατζήδες της διαπλοκής» θα πληρώσουν.

Δεν την απασχολεί ούτε καν το γεγονός ότι κάνει μέσα σε ελάχιστα λεπτά στροφή 180 μοιρών εγκαταλείποντας το σκεπτικό ότι η αγορά σηκώνει μόλις 4 κανάλια εθνικής εμβέλειας.Τώρα λοιπόν μιλά για προσωρινές άδειες -έως ότου συγκροτηθεί το ΕΣΡ και κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες- τις οποίες θα δικαιούνται όσοι θέλουν, αρκεί να τηρούν τις προβλέψεις του νόμου Παπά. Δηλαδή, όσοι σταθμοί ήδη εκπέμπουν, όσοι υποψήφιοι καναλάρχες έλαβαν μέρος στον πλειοδοτικό διαγωνισμό αλλά και ενδεχομένως όσοι θα ήθελαν ακόμη και τώρα να μπουν στο παιχνίδι.

Πρόκειται για σοφιστεία καθώς επαναλαμβάνουμε ότι η κυβέρνηση παριστάνει πως δεν κατανοεί ότι το ΣτΕ ακύρωσε το σύνολο του νόμου καθώς επισημαίνει ότι η αποκλειστική αρμοδιότητα ανήκει στο ΕΣΡ.

«Σεισμός» στο Μαξίμου – Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις

maximou4

Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση του ΣτΕ προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, πρακτικά ολόκληρο το αφήγημα της κυβέρνησης γύρω από το νέο τηλεοπτικό τοπίο και ιδίως ό,τι αφορά την πάταξη της διαπλοκής, καταρρέει. 

Εντούτοις, το Μαξίμου, διά της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, έσπευσε να ανακοινώσει ότι την ερχόμενη Δευτέρα (31/10/2016) θα κατατεθεί στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζονται άμεσα και οι πολιτικές εξελίξεις, καθώς αργά το μεσημέρι της Πέμπτης (27/10/2016), κυβερνητικές πηγές διέρρευσαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες «δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο ανασχηματισμός».

Μάλιστα οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Αυγή», εκτίμησαν πως «πιθανότερο σενάριο φαίνεται ότι είναι ο ανασχηματισμός να πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης».

με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδιακσίες για τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος. Επιπλέον πρόκειται για στρατηγική ήττα της κυβέρνησης καθώς στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών είχε στηρίξει όλο το αφήγημα για πάταξη της διαπλοκής. 

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι μέχρι να συσταθεί το ΕΣΡ όποιο από τα υφιστάμενα κανάλια θέλει να εκπέμψει πρέπει να πάρει προσωρινή άδεια, να πληρώσει – χωρίς να διευκρινίζεται το ποσό -, και να τηρήσει τις νόμιμες προδιαγραφές για θέσεις εργασίας, υποδομές και πρόγραμμα.

Πρωτοφανής επίθεση Γεροβασίλη εναντίον της Δικαιοσύνης

gerovasili 3

Εν τω μεταξύ, βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος της Δικαιοσύνης άφησε με δηλώσεις της λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες, Τετάρτη (26/10/2016) η κ. Γεροβασίλη.  «Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, το PSI, το «μαύρο» στην ΕΡΤ», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η βόθρο-κυβέρνηση των τραμπούκων, της ψευτιάς και του λαϊκισμού τώρα θέλει δεν θέλει θα κάτσει σούζα στα τέσσερα...

    Συμπεριφορά φασιστική των γιαλατζί δήθεν αριστερών, γαβγίζουν σαν λυσσασμένα κοπρόσκυλα λαϊκίζοντας για 4.000 νοσηλευτές που δεν θα προσληφθούν στα νοσοκομεία και 15.000 παιδάκια που θα διώξουν από τους παιδικούς σταθμούς… Γιατί η ΧΟΎΝΤΑ ΤΣΙΠρΑ δεν διώχνει δικαστές και όσους όπως έκανε ο δικτάτορας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ;;;;

  2. για την απόφαση του ΣτΕ, τον νόμο Παππά και τους πολιτικούς απατεώνες του Σύριζα και της ΝΔ

    Ο νόμος Παππά και η απόφαση του ΣτΕ είναι τα πλέον μικρά και ασήμαντα γεγονότα, την ώρα που ο εθνικός πλούτος της χώρας εκχωρείται σε ξένους και οι Έλληνες γινόμαστε μειοψηφία μέσα στην Πατρίδα μας, με την σύμφωνη γνώμη και την κοινή ψήφο Σύριζα και Νέας Δημοκρατίας.
    Στην Γεροβασίλη υπενθυμίζουμε ότι «τα παιδάκια τα πέταξαν έξω από τους παιδικούς σταθμούς» οι μνημονιακοί νόμοι, που τους ψήφισαν χέρι-χέρι Τσίπρας και Μητσοτάκης. Και μην παραμυθιάζει τον κόσμο για τα 255 εκατομμύρια των αδειών, γιατί τα hot-spot και οι τζάμπα παροχές στους λαθρομετανάστες στοίχισαν μόνο για ένα χρόνο 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ!
    Οι συριζαίοι αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι πολιτικοί απατεώνες: μέμφονται το ΣτΕ, γιατί νομιμοποίησε το μνημόνιο, που οι ίδιοι με τις ψήφους τους έχουν επιβάλλει στην χώρα.
    Δεν λένε όμως λέξη για την παράνομη και παράλογη απόφαση του ΣτΕ να στηρίξει το άθλιο, αντισυνταγματικό νομοθέτημα που καταργεί την κρατική χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής, καταλύοντας στην πράξη τις ελεύθερες εκλογές.
    Χρυσή Αυγή – Γραφείο Τύπου

  3. προς 1.ο παπαδοπουλος ηταν αγιος εν συνγκρισει με τους μνημονιακους δολοφονους

    του συριζα νδ πασοκ ανελ κλπ.τοτε οι ελληνες δεν τρωγανε απο τα σκουπιδια οπως τωρα.

  4. ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ;

    Ως γνωστόν, στις 15-16 Νοεμβρίου θα βρεθεί στην χώρα μας ο «ιμπεριαλιστής», «φονιάς των λαών» – και άλλα τέτοια που φώναζαν κάποτε αυτοί που θα τον υποδεχθούν ως… Μεσσία και σωτήρα.
    Πρόκειται βεβαίως για μια αναμενόμενη επίσκεψη, δεδομένου ότι οι κομμουνιστές που μας κυβερνούν δεν είναι… σκέτοι κομμουνιστές, αλλά αμερικανοκομμουνιστές με… περικεφαλαία! Τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2012 και μετά, όταν ο mister Tsipras επισκέφθηκε την Αμέρικα για μια βδομάδα, προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Levy (παράρτημα της CIA), για να περάσει τις απαραίτητες εξετάσεις και να γενεί πρωθυπουργός της Μπανανίας μας. Εξετάσεις τις οποίες πέρασε με άριστα – αν και οι γνώσεις του στην αγγλική είναι εμφανώς ελλιπείς. Ομοίως άριστος εντολοδόχος απεδείχθη και ως κατοχικός πρωθυπουργός του προτεκτοράτου.
    Τώρα, λοιπόν, παίρνει την ανταμοιβή του! Διότι, ας μην γελιόμαστε, η επίσκεψη Ομπάμα σημαίνει ξεκάθαρα ότι το παρδαλό συνονθύλευμα που κυβερνά, χαίρει της εμπιστοσύνης των διεθνών αφεντάδων, για να συνεχίσει να κυβερνά. Μέχρι νεωτέρας, βεβαίως, γιατί πολλές φορές στην πορεία τ’ αφεντικά αλλάζουν γούστα!

  5. Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ.
    ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ?????

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ