Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Σεισμός Θεσσαλονίκη: Τι λένε οι επιστήμονες -Μην μπαίνετε σε παλιά σπίτια! Επιφυλακτικοί...

Σεισμός Θεσσαλονίκη: Τι λένε οι επιστήμονες -Μην μπαίνετε σε παλιά σπίτια! Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

0
796

Σεισμός – Κιλκίς – Θεσσαλονίκη: Μην μπαίνετε σε παλιά σπίτια! Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους προς το παρόν οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να αποφύγουν σπίτια και κτήρια παλιάς κατασκευής τα οποία μπορεί να έχουν επιβαρυνθεί από τον σεισμό. Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ε. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ ο Κ. Παπαζάχος τόνισε ότι η συνεχείς σεισμική δραστηριότητα δεν επιτρέπει προς το παρόν να μιλήσει κανείς για τον κύριο σεισμό.

Όπως είπε ο Κ. Παπαζάχος με τη δόνηση των 3,9 Ρίχτερ 13 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα ακολούθησε άλλη μια της τάξης των 3,7 Ρίχτερ και το πρωί 24 λεπτά μετά της έξι ακόμη μια δόνηση 4,7 Ρίχτερ. Η περιοχή έχει αρκετά ρήγματα τα οποία έχουν δώσει στο παρελθόν μεγαλύτερου μεγέθους δονήσεις και έτσι οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν ακόμη τίποτε.

Τα στοιχεία δεν επιτρέπουν ακόμη να μιλήσουν για τον κύριο σεισμό.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ

Σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 06:24 στο Κιλκίς, σύμφωνα με τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Κιλκίς.Η δόνηση έγινε αισθητή σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και τη Θεσσαλονίκη.

Τη νύχτα στην ίδια περιοχή καταγράφηκαν περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, μικρού μεγέθους, μία εκ των οποίων σημειώθηκε στις 00:13 με μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς,

Θεωρώ ότι οι σεισμοί θα παραμείνουν σ΄αυτό περίπου το επίπεδο, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας

«Είμαστε σε ετοιμότητα -τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας- αλλά θεωρώ ότι οι σεισμοί θα μείνουν σ’ αυτό περίπου το επίπεδο και δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

Νέος σεισμός στο Κιλκίς αισθητός και στη Θεσσαλονίκη
Σεισμός σημειώθηκε στο Κιλκίς το πρωί. Μάλιστα ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Θεσσαλονίκη καθώς ήταν ισχυρός.

Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στο Κιλκίς και είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αμέσως μετά το σεισμό ακολούθησε δόνηση 3,1 Ρίχτερ.

Το βράδυ σημειώθηκε τριπλή σεισμική δόνηση στην περιοχή. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η πρώτη σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 00:13 τη νύχτα και είχε σαν επίκεντρο τον εστιακό χώρο 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δροσάτου. Η δόνηση είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το εστιακό της βάθος εντοπίστηκε 2 χιλιόμετρα.

Τρία λεπτά αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση σχεδόν με τα ίδια χαρακτηριστικά και μέγεθος 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τέλος, τρία λεπτά αργότερα και έξι συνολικά μετά τον πρώτο σεισμό, σημειώθηκε μία ακόμα δόνηση (και πάλι με τα ίδια χαρακτηριστικά) που είχε μέγεθος 3,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ