Αναστάτωση από αποκαλύψεις Χουλιάρα: «Οι σεισμοί θα γίνουν στο…» Επιβεβαιώνει Τσελέντη

0
932

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις που έκανε πριν μερικές ημέρες ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού σε δυο περιοχές της Ελλάδας.

Ο κ. Τσελέντης ήταν κατηγορηματικός πως το ρήγμα της Ιταλίας δεν σχετίζεται με την Ελλάδα, αν και όπως σημείωσε, η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα η οποία «δυστυχώς» έχει να δώσει καιρό έναν μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα κάποια ρήγματα να έχουν «συσσωρεύσει ενέργεια» και οι σεισμολόγοι να περιμένουν μεγάλο σεισμό σε βάθος χρόνου.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα απάντησε θετικά και συμπλήρωσε, δε πως η Πολιτεία είναι ενημερωμένη για τις δύο περιοχές της χώρας που οι σεισμολόγοι «βλέπουν» έναν μεγάλο σεισμό.

Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επέμεινε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όπως, χαρακτηριστικά, είπε «χωρίς να ξέρουμε το χρόνο, έχουμε κάνει τεράστια βήματα στην πρόβλεψη. Όμως η πρόβλεψη απαιτεί και το χρόνο, οπότε ο χρόνος είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο. Χωρίς αυτή την παράμετρο δεν μιλάμε για πρόβλεψη, αλλά για εκτίμηση».

Ο κ. Χουλιάρας ξεκαθάρισε ότι είναι γνωστές οι περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να συμβεί ισχυρός σεισμός και ανέφερε συγκεκριμένα «το ελληνικό τόξο από Κεφαλονιά έως τη Ρόδο, τον Πατραϊκό και τον Κορινθιακό Κόλπο».

Ωστόσο, όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές γνωρίζουμε ότι θα πληγούν άμεσα από σεισμό.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι τα κτίρια να έχουν την ανάλογη αντισεισμική προστασία.

«Στην Ιταλία τα κτίρια «έλιωσαν», ενώ στην Ελλάδα ακόμη και σε παλιά κτίρια σε μεγάλους σεισμούς δεν έχουμε δει ποτέ τέτοιες εικόνες», κατέληξε.

ΠΗΓΗnewsbomb.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ