«Πόλεμος νεύρων» στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων – Αυξήθηκαν τα μέτρα επιτήρησης από Ελληνικής πλευράς

6
1568

 Γράφει ο Γιώργος Δ. Δρόσος.

Ένας «πόλεμος νεύρων» εξελίσσεται το τελευταίο τρίμηνο στην ευρύτερη  θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, με προκλητικές ενέργειες από πλευράς Τούρκων και με την Ελληνική πλευρά να αυξάνει τα μέτρα επιτήρησης στην περιοχή.

Οι προκλήσεις ξεκίνησαν από τη γείτονα, με τις συνεχείς  παρενοχλήσεις από τουρκικά σκάφη ακτοφυλακής των Ελληνικών αλιευτικών σκαφών(τα περισσότερα Καλύμνικα) , που αλίευαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων .

Καθημερινά κατά την περίοδο αλιείας της τσιπούρας ,τουρκικά σκάφη ακτοφυλακής προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν τα ελληνικά αλιευτικά από την περιοχή. Με απειλητικό και επικίνδυνο τρόπο  προσέγγιζαν τα Ελληνικά αλιευτικά σκάφη  και προσπαθούσαν με τα απόνερα που δημιουργούσαν, να τα εξαναγκάσουν να απομακρυνθούν ή και να τους προκαλέσουν ζημιές. Μάλιστα σύμφωνα με μαρτυρίες Καλύμνιων ψαράδων, υπήρξαν περιπτώσεις, που τα τουρκικά σκάφη ακτοφυλακής έστρεψαν τα όπλα τους κατά των ελληνικών αλιευτικών σκαφών, ενώ έριξαν και προειδοποιητικές βολές.

Τα δεκάδες επεισόδια αυτής της μορφής, που καταγράφηκαν την περίοδο Δεκεμβρίου 2017– Ιανουαρίου 2018, χαρακτηρίζονται όχι μόνο προκλητικά, αλλά και επικίνδυνα κι αν δεν οδηγηθήκαμε στα χειρότερα ή δεν θρηνήσαμε ακόμα και θύματα, οφείλεται στην εμπειρία των Καλύμνιων ψαράδων και την ψυχραιμία που επέδειξαν. Όχι μόνο δεν δείλιαζαν και δεν υποχωρούσαν στις προκλήσεις των Τούρκων, αλλά φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν τα τουρκικά σκάφη ακόμα και όταν βρισκόντουσαν σε απόσταση αναπνοής.

Χαρακτηριστικό το video που παραθέτουμε με την τουρκική ακταιωρό να περνά με ταχύτητα δίπλα από το αλιευτικό σκάφος και να προσπαθεί με τα απόνερα που δημιουργεί, να του προκαλέσει ζημιά και τον Καλύμνιο καπετάνιο Κυριάκο Μιχαήλου να την βινετοσκοπεί

Ένα περιστατικό που συνέβη το πρωί 14 Ιανουαρίου 2018, στη θαλάσσια περιοχή Φαρμακονησίου.

Επίσης εικόνες με τα τουρκικά σκάφη σε απόσταση αναπνοής,όπως τις κατέγραψε ο Βασίλης Λυράς με το κινητό του τηλέφωνο.

Και φυσικά οι προκλήσεις των γειτόνων δεν έμειναν μόνο στην παρενόχληση των Ελληνικών αλιευτικών σκαφών. Συνεχίστηκαν με διάφορες άλλες προκλητικές ενέργειες.

Χαρακτηριστικές, η περίπτωση απόπειρας παρενόχλησης της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» από τουρκικό σκάφος,που θα οδηγούσε σε ατύχημα αν δεν αντιδρούσε ψύχραιμα ο κυβερνήτης του Ελληνικού πολεμικού πλοίου,  καθώς και η περίπτωση εισόδου τουρκικών σκαφών εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, τη χρονική στιγμή που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ που επέβαιναν στην Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» τιμούσαν τους 3 Αξιωματικούς ΠΝ που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια, ρίχνοντας στεφάνι στην περιοχή πτώσης του ελικοπτέρου.

Και ο «Πόλεμος νεύρων»από πλευράς γειτόνων, συνεχίζεται με τη συνεχή παρουσία σκαφών της τουρκικής  ακτοφυλακής και πλοίων του τουρκικού ΠΝ στα Ίμια. Καθημερινά τουλάχιστον 3-4 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, αλλά και πλοία του τουρκικού ΠΝ, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, βρίσκονται και περιπολούν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, ενώ με προκλητικό τρόπο παραβιάζουν  τα ελληνικά χωρικά ύδατα και κυκλώνουν τις 2 νησίδες των Ιμίων.

 

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ

Αναφορικά με τις  παρενοχλήσεις των Ελληνικών αλιευτικών σκαφών, η ψύχραιμη αντιμετώπιση από τους ίδιους τους ψαράδες, ίσως να αποτελεί  μία λύση, σε καμία περίπτωση όμως δεν αρκεί .

Η προστασία των Ελληνικών αλιευτικών σκαφών και η διενέργεια των δραστηριοτήτων τους  εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων, απρόσκοπτα και με ασφάλεια, δεν μπορεί  να είναι μόνο θέμα αυτοπροστασίας και αυτοσυγκράτησης από τους ίδιους τους ψαράδες, αλλά  είναι υποχρέωση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και του Πολεμικού Ναυτικού.

Και βέβαια η  απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις με την παραβίαση των Ελληνικών χωρικών υδάτων και η αποτροπή,  θα πρέπει να γίνεται με την καθημερινή παρουσία,ικανής ναυτικής δύναμης σκαφών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και του Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, φαίνεται ότι κινείται η Ελληνική πλευρά το τελευταίο διάστημα, αφού ήδη αυξήθηκαν τα μέτρα επιτήρησης στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Δύο (2) Περιπολικά Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Καλύμνου και καθημερινά περιπολούν στην ευρύτερη θαλάσσια  περιοχή των Ιμίων, ενισχύοντας τις περιπολίες που εκτελούν τα περιπολικά σκάφη των Λιμεναρχείων Καλύμνου, Κω και Λέρου.

Αυτή τη χρονική στιγμή βρίσκονται στην περιοχή το  Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ 090) «Γαύδος» που αποτελεί τη  «ναυαρχίδα» του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Επίσης βρίσκεται  το ΠΑΘ Φούρνοι (ΛΣ 060)  τύπου “Saar-4”, έχει μήκος 58 μέτρα και πλάτος  7,62 ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσει είναι 34,5 κόμβοι. Το προβλεπόμενο πλήρωμα του είναι 28 άτομα.

Εκτός των σκαφών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, στην  ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων εκτελεί περιπολίες αυτό το διάστημα ,η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού  Κ/Φ «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ»

 

ΠΗΓΗkalymnos-news.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ .http://ydrohoosbooks.com/.ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ

    Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι ενός κυκλώνα. Ενός αμερικανικού κυκλώνα, ο οποίος στην κυριολεξία σαρώνει τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Κράτη, όπως η Σερβία, η Τουρκία και η Ελλάδα, θα βρεθούν στο επίκεντρο επικίνδυνων σχεδιασμών. Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ιμπεριαλιστών, θα γίνουν αλλαγές συνόρων.Η Ελλάδα στο σημείο αυτό κινδυνεύει θανάσιμα. Κάποιοι έχουν ανοίξει ταυτόχρονα όλα τα εθνικά της θέματα, για να την αναγκάσουν σε αυτοακρωτηριασμό.Αιγαιο,Κρητη Θράκη, Κύπρος,Μακεδονια και Ήπειρος είναι ανοικτά ζητήματα, τα οποία θα σύρουν την Ελλάδα σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, που θα θυμίζει χειρουργείο. Θα την αναγκάσουν να θυσιάσει κάτι σημαντικό, για να σώσει υποτίθεται τα υπόλοιπα. Όμως, το χειρότερο είναι πως όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί με τη συνεργασία των ελληνικών πολιτικών ηγεσιών. Είναι πλέον προφανές ότι κάποιοι «Έλληνες», για να κάνουν εκ του ασφαλούς μεγάλες πολιτικές καριέρες, έχουν προσυμφωνήσει να εξυπηρετήσουν τους ολέθριους αυτούς σχεδιασμούς.ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

  2. Ειμαι ησυχος γιατι ο Τζανακοπουλος με τον Καρανικα προβληματιζονται για την Τουρκια. Ο δε Τσιπρας προσπαθει να καταλαβει εαν υπαρχουν συνορα στη θαλασσα. Εαν δεν χασουμε και την Ευβοια θα ειμαι ευχαριστημενος.

  3. Ωραια το εμβολισε και ποια ειναι η απαντηση της Ελληνικής πλευράς ;;;;
    δλδ αν αύριο κάνουν κατάληψη στην Χιο δεν θ απαντησει η Ελληνική πλευρά μήπως και τα πάρει ο σκττουρκος και καταλάβει και την Μυτηλίνη ;;;;

    Δλδ αν ειναι να μην έχουμε θερμό επεισόδιο δεν πειράζει να χάσουμε μερικά νησιά ;;;;

    Ρε πάτε με τα καλά σας ….ρε που στο »καλό» ειναι ο στρατός;;;

    Γιατί δεν απαντήσαμε;;;

    Τι ρωτάω και γω τώρα

    Αντε και σημερα να μη το ανοιξω ακόμα σέβομαι κάποιους ανθρώπους….

  4. Μας προκαλούν , μας εμβολίζουν ανοικτά σκάφος του λιμενικού κι εμείς καθόμαστε να τους τα κατεβάσουμε κιόλα? Να στήσουμε και κ…. στους τσακαλους?

  5. Άλλο καταληψίας και πρόεδρος 15μελούς και άλλο πρωθυπουργός χώρας

    Μετά τα σκληρά μνημόνια, που κατοχυρώνουν τους δανειστές για έναν αιώνα, και ικανοποίησαν δεόντως το Βερολίνο, μετά τα εσωτερικά deals που προωθούνται ταχύτατα και παρασκηνιακά, κερδίζοντας έτσι τα βασικά επιχειρηματικά συμφέροντα, είχε έλθει και η ώρα των «ανοικτών» εθνικών ζητημάτων.
    Με αντάλλαγμα τη μείωση του χρέους, ίσως και την απομάκρυνση του ΔΝΤ, συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ να υπάρξει ξεκαθάρισμα με τα Σκόπια, ώστε να μπουν στον ΝΑΤΟ -για να διωχθούν οι Ρώσοι, να μειωθεί η απειλή της αυστρογερμανικής επιρροής, αλλά και να προχωρήσει ένα ακόμη βηματάκι η απορρόφηση της Σερβίας στους ατλαντικούς θεσμούς.Μια όμως παράμετρος είχε αγνοηθεί: ο ελληνικός λαός είχε μαζέψει πολύ αγανάκτηση, που δεν εκδήλωνε καθώς δεν έβλεπε καμία ρεαλιστική εναλλακτική λύση. Αυτό που ο Τσίπρας ακολουθεί κατά γράμμα, όπως του υπαγορεύουν, δύσκολα πιστεύει κάποιος ότι με κυβέρνηση ΝΔ θα αλλάξει ριζικά.https://infognomonpolitics.blogspot.gr/2018/02/blog-post_722.html#more

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ