Μυστήριο με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών | Tουρκικά ΜΜΕ: Για κατασκοπεία και παράνομη είσοδο στην Τουρκία θα δικαστούν οι Ελληνες στρατιωτικοί

8
467

Κρατούνται στην Ανδριανούπολη

«Χουριέτ», «Μιλιέτ», «Σαμπάχ», «Εν Σον Χαμπέρ» και άλλα τουρκικά Μέσα μεταδίδουν την είδηση για τη δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και κατασκοπεία θα δικαστούν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από Τούρκους, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται αυτή θα είναι η πρόταση του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το ΓΕΣ, την Πέμπτη 1η Μαρτίου, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.
Ωστόσο άγνωστο είναι το πώς έχει επιβεβαιωθεί ότι τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού είχαν πράγματι περάσει σε τουρκικό έδαφος, πώς δηλαδή πιστοποιήθηκε ότι οι συλληφθέντες στρατιωτικοί βρίσκονταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν δίνεται απάντηση και στο ερώτημα πότε ακριβώς σημειώθηκε το περιστατικό. Επισήμως, αναφέρεται ότι η περίπολος συνελήφθη από Τούρκους στρατιωτικούς την 1η Μαρτίου, δηλαδή χθες Πέμπτη, χωρίς όμως να προσδιορίζεται αν τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα ή το βράδυ της χθεσινής ημέρας.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι μετέφεραν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη και τους οδηγούν σε δίκη και δεν τους κράτησαν κοντά στις Καστανιές, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις όταν ελληνικές ή τουρκικές περίπολοι πέρασαν κατά λάθος στα σύνορα της άλλης χώρας.

«Δεν υπήρχε συμπλοκή με τους Τούρκους» λέει στο protothema.gr αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από το ΓΕΣ σημειώνεται ότι την υπόθεση έχει πλέον αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά για τον επαναπατρισμό των δύο στρατιωτικών. Επισήμως, το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν διευκρινίζει ούτε το βαθμό των στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους. «Είναι στελέχη» του ελληνικού στρατού επαναλαμβάνουν στερεότυπα από το γραφείο Τύπου του ΓΕΣ.
Την ίδια στάση της ενημέρωσης με το σταγονόμετρο κρατάει και το υπουργείο Εξωτερικών που δεν απαντά αν η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη έχει έρθει σε επικοινωνία με τους δύο συλληφθέντες στρατιωτικούς.

Ανησυχία μήπως οι Τούρκοι επιλέξουν να κλιμακώσουν το επεισόδιο

Μυστήριο με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών: Έπεσαν σε τουρκική ενέδρα;

Μυστήριο με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών: Έπεσαν σε τουρκική ενέδρα;

Το επεισόδιο που προκλήθηκε στις Καστανιές του Έβρου όταν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συνέλαβαν δύο Έλληνες στρατιωτικούς με την αιτιολογία ότι η ελληνική περίπολος πέρασε παρανόμως σε τουρκικό έδαφος απειλεί να τινάξει στον αέρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αν και το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών δίνουν πληροφορίες με το σταγονόμετρο, δημιουργώντας πρόσθετα ερωτήματα. Η σύλληψη των δύο στελεχών του ελληνικού στρατού μεταδίδεται από περισσότερα τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στην ηλεκτρονική είδηση της Χουριέτ είναι δεύτερο θέμα. Το κανάλι «A Haber» παίζει πρώτη την είδηση. Στο τέλος του ρεπορτάζ το τουρκικό «A Haber» κάνει αναφορά στους Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται εδώ και 1,5 χρόνο στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν τους εκδίδει στην Τουρκία.

Μπήκαν στην Τουρκία ή έπεσαν σε ενέδρα;

Παρά το γεγονός ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν έχει προσδιορίσει χρονικά ποια στιγμή της χθεσινής ημέρας οι Τούρκοι συνέλαβαν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στις Καστανιές Έβρου, το protothema.gr πληροφορείται ότι το επεισόδιο συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης 1η Μαρτίου. Η περίπολος κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στο συγκεκριμένο σημείο δίπλα στον ποταμό Άρδα, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την τουρκική στρατιωτική διοίκηση, γίνονται με το φως της ημέρας για να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανής εμπλοκής.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το συγκεκριμένο μονοπάτι στις Καστανιές είναι μήκους περίπου 300-400 μέτρων. Το μονοπάτι ξεκινά λίγα μέτρα πριν την οριογραμμή στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές και κινείται παράλληλα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τις όχθες του ποταμού Άρδα. Παράλληλα με το ελληνικό και σε απόσταση από δύο μέχρι τέσσερα μέτρα βρίσκεται το αντίστοιχο τουρκικό μονοπάτι, στη δασική περιοχή εντός του τουρκικού εδάφους.

Το ελληνικό μονοπάτι είναι σημασμένο, όπως προσδιορισμένο είναι και το τουρκικό που βρίσκεται παράλληλα με το δρομάκι όπου κινούνται οι ελληνικές περίπολοι. Στο ελληνικό μονοπάτι που περνάει μέσα από το δάσος και καταλήγει στον Άρδα τα δέντρα είναι βαμμένα και έχουν ευδιάκριτη σήμανση που αποδεικνύει ότι πρόκειται για ελληνικό έδαφος. Πρόκειται για δρομάκι ξεκάθαρο, συγκεκριμένο από το οποίο δεν μπορείς να παρεκκλίνεις για να περάσεις στην τουρκική πλευρά, όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες, λένε στρατιωτικοί που γνωρίζουν την περιοχή.

Η διαδρομή είναι δεδομένη: Ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, κινείται παράλληλα αλλά σε απόσταση από τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τους Τούρκους με το αιτιολογικό ότι πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξέφυγαν από το ελληνικό μονοπάτι, αφού η σήμανση είναι ευδιάκριτη, ό,τι καιρό και αν κάνει. Ενα άλλο σημείο που δημιουργεί ερωτήματα είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν τι ώρα γίνεται η ελληνική περίπολος, όπως και η ελληνική πλευρά γνωρίζει τις ώρες που οι Τούρκοι κινούνται στο δρομάκι που βρίσκεται στη δική τους πλευρά, κατά μήκους των συνόρων.

Πώς το ΓΕΣ «βεβαιώνει» ότι οι Έλληνες πέρασαν σε τουρκικό έδαφος;

Άγνωστο είναι και το πώς έχει επιβεβαιωθεί ότι τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού είχαν περάσει σε τουρκικό έδαφος -αν είχαν περάσει- πώς δηλαδή πιστοποιήθηκε ότι οι συλληφθέντες στρατιωτικοί βρίσκονταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Για να δικαιολογηθεί η παραδοχή πως οι δύο στρατιωτικοί βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος, θα πρέπει να εξηγηθεί με ποιο τρόπο γνωρίζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού ότι οι Έλληνες ένστολοι βγήκαν από την ελληνική επικράτεια. Συνομίλησε η ηγεσία του ελληνικού στρατού με τους δύο συλληφθέντες ή πήγαν Έλληνες αξιωματικοί στο μονοπάτι και έκαναν αυτοψία;

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι Τούρκοι μετέφεραν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη και δεν τους κράτησαν κοντά στις Καστανιές, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις όταν ελληνικές ή τουρκικές περίπολοι πέρασαν κατά λάθος στα σύνορα της άλλης χώρας.

«Δεν υπήρχε συμπλοκή με τους Τούρκους» λέει στο protothema.gr αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από το ΓΕΣ σημειώνεται ότι την υπόθεση έχει πλέον αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών που βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την τουρκική πλευρά για τον επαναπατρισμό των δύο στρατιωτικών. Επισήμως, το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν διευκρινίζει ούτε το βαθμό των στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους. «Είναι στελέχη» του ελληνικού στρατού επαναλαμβάνουν στερεότυπα από το γραφείο Τύπου του ΓΕΣ.
Την ίδια στάση της ενημέρωσης με το σταγονόμετρο κρατάει και το υπουργείο Εξωτερικών που δεν απαντά αν η πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη έχει έρθει σε επικοινωνία με τους δύο συλληφθέντες στρατιωτικούς.

Το χρονικό του επεισοδίου

Ένας αξιωματικός και ένας ΕΠΟΠ του Στρατού Ξηράς συνελήφθησαν από Τούρκους καθώς, σύμφωνα με ενημέρωση από το ΓΕΣ, βρέθηκαν σε τουρκικό έδαφος.

Η ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, για τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε λίγο πριν τις 10 το πρωί της Παρασκευής 2 Μαρτίου, όμως η στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος, την προηγούμενη ημέρα 1η Μαρτίου.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού μεταδίδεται ότι τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

H ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού


8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες από την περιοχή της Ορεστιάδας και από αλλού περνάνε τα σύνορα με προορισμό την αγορά της Αδριανούπολης η οποία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη ενώ στην περιοχή της Ορεστιάδας βάζει λουκέτο το ένα μαγαζί μετά το άλλο.. Κάθε χρόνο χιλιάδες νταλίκες με τουρκικά εμπορεύματα περνάνε τα Ελληνικά σύνορα με προορισμό την Ελλάδα και την Ε.Ε ενώ τα Ελληνικά εμπορεύματα μένουν στα αζήτητα.. Για τις τουρκικές σειρές που προβάλλονται περισσότερο από τις ελληνικές στα ελληνικά κανάλια δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο.. Καλά μας κάνουν..

 2. απο τη Βυσσα εως τις Καστανιες, οπου τα συνορα ειναι χερσαια και δε χωριζει το ποταμι, ειναι περιπου 10χλμ. σε εκεινο το σημειο υπαρχουν 2 παραλληλοι δρομοι, ενας ελληνικος και ενας τουρκικος, και στη μεση χαντακι και ισως συρματοπλεγμα. εκει πανω γινονται πολλαπλες περιπολιες και απο τους 2 στρατους, και ειναι λιγο δυσκολο να «περασεις» απλα απεναντι ακομα και σε ομιχλη (χαντακι-συρματοπλεμα).
  ειναι στημενο απο την φασιστικη κυβερνηση για να χρησιμοποιηθει ως δικαιολογια με σκοπο την ανταλλαγη με τους οκτω . οι επομενες μερες θα το δειξουν

 3. Κύριοι το μέρος το γνωρίζω πολύ πολύ καλά, για μένα είναι πασιφανές πως οι δικοί μας απήχθησαν από συγκεκριμένο σημείο όπου συνήθως συναντιούνται τα περίπολα και είναι το μοναδικό σημείο προσβάσιμο και από τις δύο μεριές.
  Τα περι….άσχημων συνθηκών του ΓΕΣ είναι για γέλωτα.

 4. Ο Τσίπρας είναι αδίστακτος. Για αυτό έβαλε τον Κουβέλη στο υπουργείο Αμύνης, για να το έχει στο χέρι του. Στημένο είναι το σκηνικό για να δώσει πίσω τους 8 τούρκους. Μην έχετε καμία αμφιβολία, τα έχει βρεί με τον Ερντογαν

 5. ΤΩΡΑ ΘΑ ΒΓΕΙ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΙ..
  «ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ»

 6. Υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Γες ότι πράγματι τα παιδιά ήταν σε τουρκικό έδαφος; Ή πάνε να δημιουργήσουν κ στον εβρο ότι έκαναν στο αιγαιο οι τούρκοι; Αλλά αφού δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με απολίτιστους βαρβάρους υπουλους μπαμπεσιδες που χρησιμοποιούν προβοκάτσια για να μας παρασύρουν σε πόλεμο ας ξυπνησουν από την υπνώσηοι πολιτικοί κ ας αφήσουν τον ελληνικό στρατό να κανει την δουλειά του .

 7. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΩΣΤΑ….. ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ…..ΜΠΑΜΠΕΣΙΑ ΜΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ…ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.