Pics: Η αφρικανική σκόνη από το διάστημα – Η δορυφορική φωτογραφία της NASA που προκαλεί αίσθηση [pics]

0
771

Πρωτοφανούς έντασης χαρακτηρίζεται το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που βρίσκεται σε εξέλιξη, «πνίγοντας» στην κυριολεξία ένα μεγάλο τμήμα της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κρήτη, όπου χθες η ορατόητα είναι από περιορισμένη έως μηδενική, με τους κατοίκους να χρησιμοποιούν από μαντήλια μέχρι και αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από τη σκόνη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η σκόνη που έχει μεταφερθεί από την έρημο Σαχάρα έχει καλύψει την Κρήτη «εξαφανίζοντας» την ακόμη και τους δορυφόρους. Η λήψη από τον δορυφόρο της NASA Agua είναι αποκαλυπτική για την έκταση του φαινομένου.

Οι ισχυροί νοτιάδες η ταχύτητα των οποίων ξεπερνά τα 135 χλμ μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες σκόνης από τη Σαχάρα ενώ το ΕΚΑΒ έχει κληθεί να παραλάβει αρκετά περιστατικά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν αυξημένα συμπτώματα αλλεργίας αλλά και αναπνευστικά προβλήματα.

Η δορυφορική φωτογραφία της NASA

Σκέπασε τα πάντα η αφρικανική σκόνη

Το ΕΚΑΒ κλήθηκε να παραλάβει αρκετά περιστατικά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν αυξημένα συμπτώματα αλλεργίας αλλά και αναπνευστικά προβλήματα.

Πρόκειται για ανθρώπους με καρδιακές και παθολογικές παθήσεις.

Οι ισχυροί νοτιάδες μάλιστα σημείωσαν ταχύτητες -ρεκόρ, χθες το πρωί, οπότε και μετρήθηκαν, στις 05.27′ από τον σταθμό της Φινοκαλιάς στα 135,2 χλμ/ ώρα!

Στο Ηράκλειο σήμερα Παρασκευή θα υπάρξει συννεφιά, θερμοκρασία έως 20 βαθμούς Κελσίου και οι δυτικοί άνεμοι θα στραφούν το βράδυ σε νοτιάδες. Το Σάββατο αναμένονται νοτιοδυτικοί άνεμοι έως 5 μποφόρ και υπάρχει η πιθανότητα βροχής.

Τα Χανιά συνεχίζουν να ταλαιπωρούν νοτιοδυτικοί άνεμοι έως 6 μποφόρ και η θερμοκρασία την Παρασκευή θα φτάσεις τους 18 βαθμούς Κελσίου. Για το Σάββατο το μεσημέρι όμως υπάρχει προειδοποίηση θυελλωδών ανέμων.

Συννεφιά, θερμοκρασία έως 16 βαθμούς και νοτιοδυτικοί άνεμοι έως 6 μποφόρ κυριαρχούν την Παρασκευή και στο Ρέθυμνο. Το Σάββατο αναμένονται βροχές , 15 βαθμοί Κελσίου και νοτιοδυτικοί άνεμοι που θα στραφούν σε νότιους.

Συννεφιά, 20 βαθμοί Κελσίου και ασθενείς άνεμοι αναμένονται στον Άγιο Νικόλαο. Αραιή συννεφιά και 18 βαθμοί Κελσίου αναμένονται το Σάββατο.

Πηγή: zarpanews.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ