Η μεγάλη νύχτα των στρατηγών – Το μυστικό πολεμικό συμβούλιο στο Πεντάγωνο

5
669

Επί τάπητος τα σενάρια σύγκρουσης με την Τουρκία – Πώς και γιατί αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί η Δύναμη Δέλτα των Ειδικών Δυνάμεων

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τον συναγερμό έτοιμο να χτυπήσει σε κάθε παραβίαση των ελληνικών συνόρων από τους Τούρκους από αέρα, στεριά και θάλασσα.

Δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας Real News και του δημοσιογράφου Πάρι Καρβουνόπουλου, αποκαλύπτει τα όσα έγιναν στο Πεντάγωνο την περασμένη Τρίτη κατά τη σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Ήταν νωρίς το πρωί της περασμένης Τρίτης όταν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος κάλεσε τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων για να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι αρχηγοί γύρισαν στα γραφεία τους «μαγκωμένοι» και αμέσως κάλεσαν τους επιτελείς τους για να δώσουν οδηγίες. Μετά την ενημέρωση βγήκαν σκυθρωποί… Ένας από αυτούς μάλιστα φέρεται να είπε: «Ζούμε τις δικές μας σκοτεινές ώρες» (σ.σ. αναφορά στην ταινία The Darkest Hour για τις πρώτες μέρες του Γουίνστον Τσόρτσιλ στην πρωθυπουργία της Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το χειρισμό του στην Δουνκέρκη).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν, επί της ουσίας, ένα «πολεμικό συμβούλιο». Το γενικότερο κλίμα ήταν βαρύ. Και οι εντολές που έδωσαν οι αρχηγοί έκαναν σαφές ότι η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί «γρήγορα και ανεξέλεγκτα».

Σύμφωνα πάντα με τη Real News και τον Πάρι Καρβουνόπουλο, η ατζέντα της συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας και τους αρχηγούς των Επιτελείων, μάλλον δεν έχει απασχολήσει ξανά από το 1996 και την κρίση στα Ίμια.

Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα σενάρια που ενδεχομένως να κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Από «σημειακά θερμά επεισόδια» μέχρι ένοπλη σύρραξη, η οποία μπορεί να προκληθεί με αφορμή απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων σε κάποιο νησί του Αιγαίου.

Κάποιες πληροφορίες, γράφει η εφημερίδα, αναφέρουν ότι από τη συζήτηση δεν εξαιρέθηκαν ακόμη και παράλογες πληροφορίες για εκδήλωση πρόκλησης σε κατοικημένα μικρά νησιά.

«Αν η Τουρκία αποφασίσει να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να την ακολουθήσουμε», λένε επιτελείς του ΥΠΕΘΑ.

Η εξέταση των σεναρίων έφερε τη συζήτηση στην προετοιμασία που πρέπει να γίνει. Για τους χρόνους αντίδρασης και ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων με ανθρώπινο δυναμικό, τη χρησιμότητα της Εθνοφυλακής. Η επικαιροποίηση του συστήματος επιστράτευσης, που έτσι κι αλλιώς γίνεται κατά καιρούς, επαναλαμβάνεται μετά τη συνεδρίαση στο Πεντάγωνο.

Εξετάστηκαν επίσης οι τρόποι για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε όπλα, ειδικά αεροπορικά.

Η ενεργοποίηση των επίλεκτων κομάντο

Για να… τεσταριστούν τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων, στις 05:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης δόθηκε η διαταγή για άμεση ενεργοποίηση της «Δύναμης Δέλτα».

Μια άσκηση αιφνιδιαστική, χωρίς τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά προηγούμενων ασκήσεων, προηγούμενων χρόνων, στην οποία μετρήθηκε ο πραγματικός χρόνος ενεργοποίησης και αντίδρασης μονάδων όλων των Όπλων.

Δεν ήταν τότε η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Δέλτα. Το ίδιο είχε γίνει και την Παρασκευή. Τότε υπήρξε ευρεία κινητοποίηση των Ειδικών Δυνάμεων σε ακριτικά νησιά, έξοδος πλοίων του Στόλου στο Αιγαίο και προετοιμασία άμεσης απογείωσης πολλών μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το φετινό Πάσχα θα βρει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε συναγερμό. Μπορεί οι άδειες να μην κόπηκαν, αλλά όσοι πήραν έχουν εντολή να μην απομακρυνθούν από τον τόπο όπου υπηρετούν.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

  2. Σαν Σήμερα: 1822…. Αποφασίζεται με νόμο η σύσταση τακτικού ελληνικού στρατού. Η Γενική Αρχηγία ανατίθεται στο Γερμανό στρατηγό Κάρολο Νόρμαν.

  3. κλειστε τα προξενεια , απαγορευση εισαγωγων απο τουρκια , κλειστε τα συνορα . αν τολμησουν να πουν οτιδηποτε οι ευρωπαιοι καλεστε αυτους να εγγυηθουν τα συνορα μας . ενημερωστε το λαο για το τι πραγματικα συμβαινει . η τουρκια εχει αποφασισει οτι ο πολεμος ειναι μονοδρομος . ο πολεμος ειναι αναποφευχτος .

  4. έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μιατέτοια μεγάλη καταστροφή και αναγκαστικά εκτεταμένο πόλεμο, ή σε μικρής κλίμακας πολεμικές εμπλοκές. Γι’ αυτό απαιτούνται άμεσα: 1. Απόλυτη αλλαγή πολιτικής, πνεύμα ομοψυχίας, λαϊκή ενότητα, και άνοδο του φρονήματος. 2. Στρατιωτική αναδιοργάνωση, άμεσοι εξοπλισμοί, εκτεταμένες ασκήσεις εφέδρων και οργάνωση παλλαϊκής άμυνας. 3. Αποφασιστικότητα σύγκρουσης, αλλαγή κανόνων με χρήση προειδοποιητικών βολών και εμπλοκή όπου χρειάζεται.Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ελευθερία και την εθνική κυριαρχία μας, θα πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι, εκπαιδευμένοι, και αποφασισμένοι για πολεμικές συγκρούσεις από αύριο κιόλας. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η επί δεκαετίες πολεμοχαρής, ειδικά σήμερα, Τουρκία.
    maurokouti.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ