Γιατί κρατάει τους στρατιωτικούς μας ο Ερντογάν και γιατί είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στην Κύπρο

0
541

Για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών αλλά και την την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο μίλησε μεταξύ άλλων, ο Διεθνολόγος Γιώργος Φίλης χθες 2.4.2018, στην εκπομπή Live news του Νίκου Ευαγγελάτου. 


Ο κ.Φίλης τόνισε ότι δυστυχώς, η υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας παίρνει την κακή τροπή, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η Ανατολική Μεσόγειο και η Κύπρος είναι ο στρατηγικός στόχος του Ερντογάν και ότι ο εκφοβισμός της χώρας μας είναι το μέσο για την επιδίωξη του στόχο αυτού. Ερωτηθείς αν βλέπει θερμό επεισόδιο σε Κύπρο και Αιγαίο, ο κ.Φίλης σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό, ενώ εξήγησε σε όρους διεθνών σχέσεων σε ποια περίπτωση θα μπορούσε να επέλθει μια τέτοια εμπόλεμη κατάσταση.

Στα χέρια του Ερντογάν η υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών 

Αρχικά, ο κ.Φίλης ερωτηθείς για το ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν δήλωσε ότι δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν όλα όσα είχαν ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα. Ο Τούρκος Πρόεδρος κρατάει δηλαδή τους αξιωματικούς μας ως αιχμαλώτους. “ Ο κ. Ερντογάν με όλα αυτά τα τερτίπια του αν δεν τα θεωρούσε κάποιος γραφικά, σίγουρα τα θεωρεί επικίνδυνα, επειδή ακριβώς όλα αυτά έχουν να κάνουνε με το εξωτερικό.” είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: “Τις πρώτες μέρες υπενθυμίζω ότι προσπαθούσαν οι πολιτικοί στην Τουρκία να μην συνδέουν τα γεγονότα, αλλά δεν κρατήθηκε αυτό. Ο χαρακτήρας του κύριου Ερντογάν δεν τον βοηθάει στην αυτοσυγκράτηση και λίγο πριν τη Βάρνα, μάλλον μετά τη Βάρνα το επαναλαμβάνει και συνδέει τα γεγονότα ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα έχει να κάνει με αιχμαλωσία και ανταλλαγή αιχμαλώτων αν μπορεί να ειπωθεί αυτό, καθώς οι ιστορίες αυτές δεν είναι καθόλου ίδιες μεταξύ τους”.Ακόμα, ο κύριος Φίλης τόνισε ότι η Τουρκία διοικείται με προεδρικά διατάγματα. Όπως εξήγησε δεν υπάρχει διάκριση εξουσιών και ότι αυτή τη στιγμή όλα γίνονται με βάση τι θα πει ο κύριος Ερντογάν.

Στρατηγικός στόχος Kύπρος και Ανατολική Μεσόγειος – Ο εκφοβισμός της Ελλάδας το μέσο για την επίτευξη του 
Ο κ.Φίλης σημείωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται σε τρεις ξένες χώρες. Στη Βόρεια Κύπρο, στη Συρία και στο Ιράκ. Και πρόσθεσε: “Φαίνεται ότι ο κ.Ερντογάν έχει το ακαταλόγιστο και σίγουρα αυτή τη στιγμή έχει ως στρατηγικό στόχο την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τα πετρέλαια και τους υδρογονάνθρακες στην συγκεκριμένη περιοχή. Το μέσο του για να επιτύχει το στόχο του αυτή τη στιγμή είναι ο εκφοβισμός της χώρας μας μέσω όλων των επικίνδυνων καταστάσεων, των οποίων δημιουργεί και στα Ίμια και στον Έβρο και δυνητικά με ότι μπορεί να δημιουργήσει με τους μετανάστες και σε όλη την ευρύτερη περιοχή αλλά και το Καστελόριζο.”Για πιθανό Θερμό επεισόδιο σε Κύπρο και Αιγαίο

Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο κατά πόσο πιθανό είναι να ζήσουμε ένα θερμό επεισόδιο στην Κύπρο και στο Αιγαίο, ο κύριος Φίλης επανέλαβε τη θέση του ότι αν η τουρκική πολιτική συνεχίσει ως έχει και ο ελληνικός κατευνασμός συνεχίσει ως έχει, η δημιουργία πολεμικού επεισοδίου κατά την εκτίμηση του στην Κύπρο, είναι αναπόφευκτη.

Ο κ.Φίλης, τόνισε ότι η Αθήνα καλώς έπραξε και ανέβασε τη ρητορική της, τις τελευταίες μέρες σε ότι αφορά την τουρκική προκλητικότητα.

Όπως εξήγησε ο κ.Φίλης: “Υπάρχουν στις διεθνείς σχέσεις δυο τρόποι για να αντιμετωπίσεις έναν επιθετικό αντίπαλο, είτε με την αποτροπή είτε με τον κατευνασμό. Ο κατευνασμός, είναι μια στάση η οποία ιστορικά έχει αποδείξει ότι οδηγεί είτε σε πόλεμο, είτε στην υποταγή αυτού του οποίου προσπαθεί να κατευνάσει τον άλλον. Η αποτροπή, είναι ο μόνος τρόπος ο οποίος θα βοηθήσει, να μην έχουμε και να μην οδηγηθούμε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία, ακριβώς διότι το θα καταλάβουν ότι δυνητικό τους κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το δυνητικό όφελος. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά, και την Κύπρο και στην Ελλάδα πρέπει να καταδείξει αποφασιστικότητα.

Βίντεο: Όλα όσα δήλωσε για την τουρκική προκλητικότητα ο κ.Γιώργος Φίλης στο Live news και στο Νίκο Ευαγγελάτο

Πηγή: .onalert.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ