Σου δίνω το μεταναστευτικό, μου δίνεις τις… συντάξεις. Η “εγκάρδια συνεννόηση” Τσίπρα-Μέρκελ για επιστροφή μεταναστών

0
147

Στην εποχή της “ενηλικίωσης”, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι έχει βρει τα κατάλληλα πατήματα, για να διεκδικεί τη διάσωση του πολιτικού αποτυπώματός του, με φόντο τις κάλπες των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Το δημοσίευμα των “Financial Times” περί… διευκόλυνσης προς την Άνγκελα Μέρκελ στο μεταναστευτικό, από το οποίο κρίνεται εν πολλοίς η ίδια η πολιτική επιβίωση της Καγκελαρίου, επιβεβαιώνει όσα… υποψιαζόταν ο καθένας που προσεγγίζει ψύχραιμα την ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων.

Ο Πρωθυπουργός έχει υπογράψει… σύμφωνο συμβίωσης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ώστε να διευκολυνθούν αμφότεροι πολιτικά.

Μια “εγκάρδια συνεννόηση”, που φάνηκε από τη… χαλαρότητα του Βερολίνου έναντι της Αθήνας, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup, και να διευκολύνεται η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, με μαξιλαράκι ασφαλείας, μετά την ολοκλήρωση των μνημονιακών προγραμμάτων, τον Αύγουστο.

Το… μυστικό ωστόσο κρύβεται στο τι έχει ζητήσει και έχει εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας, με φόντο τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, του Μαϊου ή του Οκτωβρίου του 2019, για να ενισχύσει τις πιθανότητες προσωπικής πολιτικής επιβίωσής του.

Μια λέξη… Συντάξεις. Και το φρενάρισμα στις νέες μειώσεις που είναι προγραμματισμένες για το ξεκίνημα του 2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι, οι συνταξιούχοι είναι το πιο συμπαγές εκλογικό κοινό.

Και φτάνουν πάντα στην κάλπη.

Συνήθως… για να τιμωρήσουν.

Γι’ αυτό και δίνει τη μάχη για να μην βρεθεί απέναντί τους, την ώρα που το ψηφοδέλτιο θα πέσει στην κάλπη.

Ποντάροντας και στο γεγονός ότι η σημερινή Νέα Δημοκρατία, δεν προσφέρει στους συνταξιούχους ρεαλιστικό ισοδύναμο, μιλώντας για βοήθεια… στα εγγόνια.

Financial Times: Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία για επιστροφή μεταναστών

tsipras-merkel-new

Για «χείρα βοηθείας» του Έλληνα πρωθυπουργού στις δύσκολες στιγμές της Καγκελαρίου γράφουν οι FT – «Δεν θα αποτελέσει επιπλέον βάρος για την Ελλάδα» υποστηρίζει ο Τσίπρας

Έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία προκειμένου να είναι ευκολότερη η επιστροφή μεταναστών σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στους Financial Times τείνοντας «χείρα βοηθείας» στην Άνγκελα Μέρκελ ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής.

Στη συνέντευξή του στους FT ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις« των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία».

«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές)» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στους FT.

ft-tsiras-merkel

Όπως παρατηρούν οι FT αν και βασική προτεραιότητα του Βερολίνου είναι να υπάρξει μια συμφωνία με την Ιταλία για επιστροφή αιτούντων άσυλο, μια συμφωνία με την Ελλάδα θα αποτελέσει ώθηση και χείρα βοηθείας για τη Μέρκελ, η οποία θέλει απεγνωσμένα να δείξει ότι οι διαπραγματεύσεις με άλλες κυβερνήσεις μπορούν να παράξουν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο οι διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών για την επιτάχυνση των επιστροφών των αιτούντων άσυλο προβλέπονται στο δίκαιο της ΕΕ και «μπορούν να επιτύχουν πολλά όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών και την άρση των εμποδίων για την επιστροφή των προσφύγων». Ευρωπαίο διπλωμάτες, γράφουν οι FT υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο έχει προσεγγίσει Ιταλία, Ελλάδα και όλα τα γειτονικά της κράτη προκειμένου να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες, πιθανότατα με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα για κράτη πρώτης γραμμής που κουβαλούν βαρύ φορτίο σχετικά με το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα μια συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις για την Ελλάδα δεδομένου ότι μόνο 50-100 άτομα περνάνε κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. «Για εμάς δεν είναιν πρόβλημα» λέει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα προσθέτει ότι μια συμφωνία θα πρέπει να συνδεθεί με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις οικογένειες μεταναστών που έχουν χωριστεί, με ορισμένα μέλη τους να είναι κολλημένα στην Ελλάδα και άλλα να βρίσκονται βορειότερα. Όπως λέει υπάρχουν περίπου 2.500 άτομα αυτής της κατηγορίας στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις. Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία» προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας και συμπληρώνει: «Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό μια μακροπρόθεσμη λύση θα μπορούσε να έρθει μόνο μέσω ολιστικής προσέγγισης που περιλαμβάνει μεταρρύθμιση των ελέγχων στα σύνορα, εσωτερικές διευθετήσεις για τον χειρισμό όσων φτάνουν στην Ευρώπη, συνεργασίες με τις χώρες εκτός ΕΕ και προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει, ακόμα, ότι «δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα (σ.σ. για το προσφυγικό)» γιατί ο αριθμός των μεταναστών που περνάνε τα σύνορα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης το 2015 αλλλά «αποτελεί αντικείμενο συζήτησης λόγω της πολιτικής αστάθειας στη Γερμανία».

«Πιστεύω ότι το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί ακόμα και μετά από κάποια πιθανή συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είναι εδώ για να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα» καταλήγει ο κ. Τσίπρας στους FT.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ