Σόου «δωδεκαθεϊστών» δίπλα από εκκλησίες (Pics)

4
776

 Φαν του… Δία ξεχύθηκαν στους δρόμους του Λιτοχώρου με χλαμύδες, πυρσούς και σανδάλια

Πλημμύρισαν από χλαμύδες, σανδάλια και αναμμένους πυρσούς οι δρόμοι στο Λιτόχωρο Πιερίας το βράδυ της Παρασκευής, όπου εκατοντάδες δωδεκαθεϊστές έδωσαν βροντερό «παρών» στο πλαίσιο της ετήσιας γιορτής των «Προμηθείων».

Στις πενθήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, που συμπληρώνουν φέτος 23 χρόνια, οι οπαδοί των θεών του Ολύμπου έδωσαν για ακόμη μία φορά το δικό τους ξεχωριστό στίγμα, προκαλώντας αντιδράσεις και ειρωνικά σχόλια για την «παρέλασή» τους έξω από ορθόδοξους ναούς με αρχαιοελληνικές περιβολές, αλλά και για τις ευφάνταστες τελετουργίες στις οποίες συμμετείχαν για να τιμήσουν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Μεταξύ άλλων, οι… δαφνοστεφανωμένοι πιστοί του δωδεκαθεϊσμού πραγματοποίησαν πομπή στο κέντρο του Λιτοχώρου, κεντρίζοντας τα βλέμματα ντόπιων και επισκεπτών.

Την παράσταση έκλεψαν οι αρχαιοελληνικές χλαμύδες σε λευκές και μπορντό αποχρώσεις, με τις οποίες είχαν εφοδιαστεί οι συμμετέχοντες για να αποτυπώσουν με ακρίβεια τα αντίστοιχα τελετουργικά της αρχαιότητας και να αποδώσουν φόρο τιμής στους θεούς του Ολύμπου. Τα σανδάλια, οι ασπίδες, οι αρχαίες περικεφαλαίες και τα κοντάρια παρέλασαν μεγαλειωδώς, περνώντας ακόμη και μπροστά από τις εκκλησίες του Λιτοχώρου, για να καταλήξουν στο υπαίθριο αμφιθέατρο όπου έλαβαν χώρα αρχαϊκά πολιτιστικά δρώμενα.

Το «πανηγύρι» των φαν του… Δία πραγματοποιήθηκε υπό την αρωγή του Δήμου Δίου/Ολύμπου και των τοπικών Αρχών. Οι εκδηλώσεις των δωδεκαθεϊστών στο άλσος του Προμηθέως, στους πρόποδες του Ολύμπου, που περιλάμβαναν από δημόσιες συζητήσεις έως αναπαραστάσεις αρχαίων τελετών, είχαν ξεκινήσει την περασμένη Πέμπτη και κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με σειρά δρώμενων αφιερωμένων στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα.

Οπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα των «Προμηθείων», οι εορταστικές εκδηλώσεις προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες θεατές «λόγω της υποβλητικής ατμόσφαιρας, της κατάνυξης και της έντονης συγκίνησης που προκαλούν, αποτελώντας το μυητικό προοίμιο για τις εκδηλώσεις της επόμενης ημέρας». Μάλιστα, στα δρώμενα συμμετέχουν άτομα κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και μακρινοί επισκέπτες που καταφθάνουν από την Αμερική και τη βόρεια Ευρώπη για να μυηθούν στις αρχαιοελληνικές τελετουργίες!

Απτόητοι

Οπως υποστηρίζουν, η γιορτή των «Προμηθείων» αποτελεί ευκαιρία για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν το ελληνικό πνεύμα και έθος, να τιμήσουν τους αρχαίους φιλοσόφους και τις φιλοσοφικές σχολές, αλλά και να μετάσχουν στα δρώμενα ως… «αναζωογονητική μύηση στις αρχέγονες πηγές που μας γέννησαν, να νιώσουν με κατάνυξη την πατρώα ψυχή, να έρθουν σε επαφή με την κοσμοθέαση των προγόνων μας»!

Πάντως, παρά τις έντονες κριτικές που έχουν δεχθεί στο παρελθόν περί… γραφικότητας, οι οπαδοί των 12 θεών του Ολύμπου δεν δείχνουν να πτοούνται και συνεχίζουν ανεπηρέαστοι, όπως λένε, να τιμούν με τον δικό τους τρόπο το αρχαίο ελληνικό πνεύμα.

Φωτό: protothema.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ .ΑΛΒΑΝΟΥΣ.ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ…ΜΗΝ ΤΑ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ….ΕΙΝΑΙ ΤΟ »ΙΔΙΟΝ» ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ….!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Πάρε μαζί σου κομφετί σερπαντίνες ήρθε στην πόλη ο τρελός βασιλιάς…
    ΝΑ, ΝΑ, ΝΑ Καρναβάλι ξανά κάτω τα βάσανα και ζήτω η τρέλα…

  3. οι φαν του Δια? δεν το καταλαβαινω. θα γραφατε ποτε οι φαν του Μωαμεθ η οι φαν του Χριστου? παρακαλω λιγο σεβασμο σε πιστους μιας Θρησκειας

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ