Ρέθυμνο: Δεν φαντάζεστε τι είναι αυτή η τεράστια μπάλα που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κρήτη!

0
1021

Μοιάζει με μια μεγάλη άσπρη μπάλα, ωστόσο πρόκειται για κάτι μοναδικό στο είδος του που βρέθηκε μάλιστα για πρώτη στην Κρήτη!

Με βάρος σχεδόν 4 κιλά, είναι ένα… calvatia gigantea. Και επειδή μάλλον δεν καταλάβατε ακόμα περί τίνος πρόκειται, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα… μανιτάρι!

Η άσπρη στρογγυλή μπάλα, η οποία εντοπίστηκε σε βιωματικό τουριστικό πρόγραμμα που αναδεικνύει την τέχνη της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, αποδείχθηκε μοναδική στο είδος της αφού πρόκειται για μανιτάρι calvatia gigantea.

Εντοπίστηκε στο Όρος Κέδρος Ν. Ρεθύμνου, στην πλευρά του Αμαρίου σε υψόμετρο 1700 μέτρων, ενώ είχε διάμετρο 31 εκατοστά, ύψος 21 και βάρος 3,9 κιλά.

Το γιγάντιο μανιτάρι εντόπισε ο αντιδήμαρχος πρωτογενή τομέα του Δήμου Αμαρίου Γεώργιος Σταθωράκης (Ρηγογιώργης), μετακινούμενος ποιμένας του Νότιου Ψηλορείτη και Κέδρους, μέλος της ομάδας βιώσιμου τουρισμού και ανάδειξης της μετακινούμενης κτηνοτροφίας και των προϊόντων της στο ΝΔ Ψηλορείτη και Κέδρος, «Τα μαύρα πρόβατα».

Η ανακάλυψη γνωστοποιήθηκε στο συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και μουσείου Μανιταριών, Γεώργιο Κωνσταντινίδη, ο οποίος πιστοποίησε ότι πρόκειται για την calvatia gigantea και αυτή είναι η πρώτη επίσημη καταγραφή στην Κρήτη για το συγκεκριμένο μανιτάρι.

Μάλιστα του εστάλη ήδη αποξηραμένη φέτα και φωτογραφίες προκειμένου να συμπεριληφθεί στο βιβλίο μανιταριών της Κρήτης που ετοιμάζει.

Πηγή: cretalive.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ