«Μαϊμού» ιερείς πάντρευαν ζευγάρια σε κτήμα στη Βαρυμπόμπη -Άκυροι περισσότεροι από 50 γάμοι -Τι λέει η Μητρόπολη

0
774

Θύματα των «μαϊμού» ιερέων είχαν πέσει περισσότερα από 50 ζευγάρια που παντρεύτηκαν την προηγούμενη δεκαετία σε κτήμα στη Βαρυμπόμπη και καλούνται πλέον να νομιμοποιήσουν τον γάμο τους μέσω της δικαστικής οδού.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν κάποια από αυτά τα ζευγάρια ήθελαν να πάρουν διαζύγιο, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος. Όταν προσπάθησαν να συγκεντρώσουν τα έγγραφα, βρέθηκαν προ εκπλήξεως μαθαίνοντας ότι δεν ήταν παντρεμένοι. Μετά το πρώτο σοκ, ζήτησαν τη βοήθεια δικηγόρων, καθώς σύμφωνα με την Εκκλησία οι γάμοι δεν είχαν τελεστεί αφού οι τρεις ιερείς που τέλεσαν το μυστήριο δεν ήταν υπό τη σκέπη της. Όμως, σύμφωνα με την Πολιτεία ήταν παντρεμένοι καθώς ο γάμος είχε δηλωθεί στον Δήμο και είχε ανοιχτεί οικογενειακή μερίδα.

Οι δικηγόροι ενημερώθηκαν ότι οι εν λόγω ιερείς δεν είχαν την βούλα της επίσημης Εκκλησίας και μάλιστα ένας από αυτούς είχε παυτεί από τα καθήκοντα του και είχε βρεθεί στη συνέχεια ενώπιον της Δικαιοσύνης και είχε καταδικαστεί για απάτη.

«Το πρόβλημα όπως πληροφορήθηκα αφορούσε περισσότερους από 50 γάμους που είχαν γίνει πριν το 2010» δήλωσε ο μητροπολίτης Αθηναγόρας στον Ελεύθερο Τύπο. Ο μητροπολίτης Αθηναγόρας ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2010 στη Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

«Χωρίς να ξέρω ακόμα τι είχε συμβεί όταν ανέλαβα άλλαξα τον κανονισμό ώστε να μην έρχονται ιερείς από άλλες μητροπόλεις γιατί μέχρι τότε πηγαινοέρχονταν διάφοροι. Πληροφορήθηκα ότι ένας από αυτούς που τέλεσαν τους συγκεκριμένους γάμους προερχόταν από την Μητρόπολη Μεγάρων, αλλά είχε παυτεί από τα καθήκοντά του και αντιμετώπισε τη Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

Ανω-κάτω με τους ιερείς «μαϊμού» και τους άκυρους γάμους σε κτήματα στη Βαρυμπόμπη -Τι λέει η Μητρόπολη

Ηθελαν να χωρίσουν και έμαθαν πως δεν είχαν παντρευτεί ποτέ / Φωτογραφία: pixabay
Ηθελαν να χωρίσουν και έμαθαν πως δεν είχαν παντρευτεί ποτέ / Φωτογραφία: pixabay

Σε διευκρινίσεις προχώρησε η Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως σχετικά με τους γάμους που τέλεσαν «μαϊμού» ιερείς σε κτήματα της Βαρυμπόμπης μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι περισσότερα από 50 μυστήρια που έγιναν στην περιοχή πριν από το 2010 θεωρούνται άκυρα για την Εκκλησία.

Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση δεν είναι η συγκεκριμένη Μητρόπολη που συστάθηκε το 2010, ούτε η Μητρόπολη Αττικής που προϋπήρχε, αλλά οι εμπλεκόμενοι στους γάμους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Περί του ζητήματος που έχει ανακύψει στον τύπο αλλά και τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες τις τελευταίες ημέρες, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σχετικά με γάμους που έχουν τελεστεί σε κτήμα της Βαρυμπόμπης, η Ιερά Μητρόπολις Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως ανακοινώνει τα εξής: Στην υπόθεση αυτή δεν εμπλέκεται η Ιερά Μητρόπολις Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, η οποία ιδρύθηκε μετά την τέλεση των εν λόγω γάμων, ούτε ενεπλάκη η Ιερά Μητρόπολις Αττικής, η οποία προϋπήρχε της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου. Κανείς από αυτούς τους γάμους δεν έχει τελεστεί με κανονική άδεια, είτε του τότε Μητροπολίτη Αττικής, είτε του Μητροπολίτη Ιλίου. Υπεύθυνοι για την τέλεση των γάμων και την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί είναι αποκλειστικώς οι εμπλεκόμενοι σε αυτούς, και πιθανότατα όχι οι στεφανωθέντες», αναφέρει η Ιερά Μητρόπολις Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας έχει φροντίσει να μην καταγραφούν νέα τέτοια περιστατικά: «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας έχει φροντίσει για την κατά τους τύπους της Ορθοδόξου Εκκλησίας κανονική τέλεση των μυστηρίων των γάμων στα κτήματα της Μητροπολιτικής περιφέρειας από το 2010 και εξής, οπότε και εξελέγη Μητροπολίτης. Η υπόθεση αυτή είναι παλαιά και δεν εμπλέκει την Ιερά Μητρόπολη»

Δικαστική απόφαση 

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν κάποια από τα ζευγάρια ζήτησαν διαζύγιο και κατά τη διαδικασία της συγκέντρωσης των δικαιολογητικών άκουσαν έκπληκτα τη φράση «μα δεν έχετε παντρευτεί!». Συγκεκριμένα, για την Εκκλησία δεν θεωρούνταν παντρεμένοι αφού οι ιερείς που τέλεσαν το μυστήριο δεν προέρχονταν από τους κόλπους της, για την πολιτεία όμως είχαν παντρευτεί κανονικά αφού δήλωσαν τους γάμους στους δήμους και άνοιξαν οικογενειακές μερίδες. Οι γάμοι τελικά μπορούν να κριθούν έγκυροι μόνο με δικαστική απόφαση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ