Η μεγάλη ιστορία του Γιάννου: Η Καρτάλη, η Ρούλα, τα σπίτια και οι συμβουλές που του έδωσε κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

1
1121
Ο Γιάννος Παπαντωνίου με την εμβληματική μητέρα του Ευαγγελία Παπαντωνίου

Ο Γιάννος Παπαντωνίου γνώρισε την Ρούλα Κουράκου στις ένδοξες εποχές του 1993 λίγο πριν τις εκλογές εκείνης της χρονιάς που το ΠΑΣΟΚ έγινε πάλι κυβέρνηση. Ήταν ιδιαιτέρα γραμματέας του πρώτα στο πολιτικό του γραφείο και στην συνέχεια στο Υπουργείο. Μάλιστα λέγεται ότι η κ. Κουράκου γνώριζε την τέως σύζυγο του Γιάννου, Λια Καρτάλη. Παπαντωνίου και Καρταλη ήδη είχαν παντρευτεί στις 26 Μαΐου 1972 στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Παρίσι. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Ο Γιάννος Παπαντωνίου, γεννημένος το 1949, δεν γνωρίζει πατέρα. Μεγαλώνει υπό την αυστηρή καθοδήγηση της υπερπροστατευτικής μητέρας του, διευθύντριας στο ελληνικό Δημόσιο. Η Μαρία-Αμαλία Γ. Καρτάλη, από την άλλη, ήταν κόρη του μεγάλου πολιτικού Γεωργίου Καρτάλη και της Εριφύλης Καρτάλη, με δυναμική παρουσία στα πολιτικά σαλόνια της εποχής. Η οικογένεια έχει τεράστια κινητή και ακίνητη περιουσία στον Βόλο και στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών και το ακίνητο που στέγαζε την κλινική Κυανούς Σταυρός στην Βασιλίσσης Σοφίας (η επιχείρηση έκλεισε το 2015) απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία. Τα παιδιά τους Νικήτας και Δάφνη, πούλησαν πριν από λίγο καιρό στην Τen Βrinke Hellas το ακίνητο αντί του ποσού των 6 εκατ. ευρώ.

Η Λια λοιπόν,  θα δώσει στον Γιάννο  το διαβατήριο για την πολιτική του καριέρα. Με σημαντικές γνωριμιες σε όλο το φάσμα της πολιτικής και τη οικονομίας ήταν για αυτή εύκολο να ανοίξει τις πόρτες στον έξυπνο και κοσμοπολίτη Γιάννο. Λέγεται μάλιστα ότι του γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου σε ένα φιλικό δείπνο.

Έμειναν μαζί πολλά χρόνια, έχοντας αποκτήσει ένα γιο και μια κόρη. Κάποια στιγμή, όμως, τα πράγματα άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά. Η Λία κατέθεσε αγωγή διαζυγίου, η οποία ωστόσο δεν εκδικάστηκε ποτέ, καθώς λίγο καιρό μετά έχασε της ζωή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Γιάννος δεν πήγε στην κηδεία της Καρτάλη κάτι που σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά.  Μάλιστα κάποιες εφημερίδες της εποχής που δεν υπάρχουν πια ισχυρίστηκαν ότι ο Γιάννος της είχε ανοίξει μια τραπεζική θυρίδα και πήρε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου αξίας 50.000.000 δραχμών η 150.000 ευρώ. 

Το βιβλίο του Γιάννου

Όπως έγραψε και στο βιβλίο του ο Γιάννος Παπαντωνίου:

«Το 1993 υπήρξε μία αλλαγή στη ζωή μου. Τον Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου είχα χωρίσει με τη Λία Καρτάλη», αναφέρει ο συγγραφέας.

«Οι χωρισμοί είναι τραυματικές εμπειρίες ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια και συνοδεύονται από αδικίες». Εκείνη την περίοδο είχα συνδεθεί με τη Ρούλα Κουράκου.

Ηταν συνεργάτιδα στο γραφείο μου. Ο δυνατός δεσμός μας μας οδήγησε να ζήσουμε μαζί από το τέλος του 1993».

Παντρεύτηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα.

Το 1997 απεβίωσε η Λία Καρτάλη. Το 1999 αποκτά με τη Ρούλα Κουράκου γιο, τον Ιάσονα.

«Με τη Ρούλα δώσαμε ζωή ο ένας στον άλλο. Βαδίσαμε και βαδίζουμε μαζί» σημειώνει με νόημα.

Ο Γεννηματάς και ο Εθνάρχης 

Με τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά το 1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου ζητά από τον Γιάννο Παπαντωνίου να του εκφράσει την άποψή του για την ελληνική οικονομία: «Απάντησα με ευθύτητα» αναφέρει στο βιβλίο του ο Γιάννος Παπαντωνίου.

«Είχε εξαιρετική σημασία η σταθεροποίηση της οικονομίας με μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του πληθωρισμού για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών», σημειώνει.

Ο Ανδρέας άκουγε σκεπτικός. Την επόμενη μέρα ο Ανδρέας Παπανδρέου τηλεφώνησε στον Γιάννο Παπαντωνίου και του ζήτησε να αναλάβει υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

«Ετσι ξεκίνησε ο δρόμος για την ΟΝΕ. Δεν φανταζόμουν τότε ότι θα έμενα στη θέση αυτή και μάλιστα με διευρυμένες αρμοδιότητες για 8 χρόνια, διατρέχοντας τρεις κοινοβουλευτικές περιόδους και ότι θα υπέγραφα την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη», αναφέρει ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Ορκίστηκε στις 6 Μαΐου του 1994 και κατόπιν τον κάλεσε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για να του μιλήσει:

«Είσαι νέος, φιλόδοξος και έχεις προοπτική» του είπε ο Κ. Καραμανλής. «Να θέσεις προτεραιότητες. Να κάνεις επιλογές.

Και να επιμείνεις σε αυτές. Ο Ελληνας» -συνέχισε- «είναι από τη φύση του διαμαρτυρόμενος.

Φυσικά ο Γιάννος δεν άκουσε τον Καραμανλή. Μερικά χρόνια αργότερα θα τραβούσε άλλο δρόμο αυτόν του εύκολου χρήματος όπως τουλάχιστον απέδειξαν εισαγγελείς και ανακριτές.

Η μητέρα του μοναδική μορφή

Γεννημένος στο Παρίσι από γονείς διακεκριμένους νομικούς, ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε πάντα κοσμοπολίτικο αέρα, ενώ και οι σπουδές του στα πανεπιστήμια Αθηνών, Ουισκόνσιν και Σορβόννης, όπως και το διδακτορικό του στο Κέιμπριτζ, του άνοιγαν πάντα δρόμους στο εξωτερικό για συνέδρια, διαλέξεις και μαθήματα σε ξένα πανεπιστήμια. Ο πατέρας του, Παναγιώτης Πανόπουλος εργαζόταν ως δικηγόρος και η μητέρα του Ευαγγελία Παπαντωνίου ήταν νομικός και η πρώτη γυναίκα Γενική Διευθύντρια στην ιστορία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Οι γονείς του δεν παντρεύτηκαν ποτέ, και ο Γιάννος Παπαντωνίου κράτησε το επίθετο της μητέρας του.

Θεωρείται ο εκφραστής της ελληνικής οικονομικής πολιτικής για την ένταξη στην ΟΝΕ. Για το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο London School of Economics and Political Science.

Με κάθε ευκαιρία ενεργοποιούσε και το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, του οποίου είναι πρόεδρος.  Δημοσιογράφος που είχε δει τα γραφεία του στο Κολωνάκι έμεινε στην κυριολεξία άναυδος από την πολυτέλεια. Πίνακες , ακριβά ξύλα , χαμηλή μουσική, τεράστια έπιπλα. 

Μέσω αυτού διοργάνωνε σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας συνέδρια, στα οποία προσκαλούσε καθηγητές από το εξωτερικό και σημαντικές προσωπικότητες, για να προσδώσουν το απαιτούμενο κύρος. Ο ίδιος έχει αναπτύξει κατ’ επανάληψη στα συνέδρια αυτά τις απόψεις του για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας ευθύνες συνολικά στις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Νικήτας Καρτάλης -Παπαντωνίου
Ο Γιάννος Παπαντωνίου ενώ μεταφέρεται στο μεταγωγών
Νικήτας Καρτάλης -Παπαντωνίου

Ο τσακωμός και το καινουργιο ΙΧ

Η Ρούλα Κουράκου όταν πλέον επισημοποιήθηκε η σχέση της με τον Γιάννο Παπαντωνίου ήταν η απόλυτη πριγκίπισσα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Δημοσιογράφος που θυμάται εκείνη την εποχή την είχε δει στον 6ο όροφο του υπουργείου να πηγαίνει στο γραφείο της κατά τις 11,00,  συνοδεία κυρίας που της κουβαλούσε τα ψώνια. Ο ίδιος δημοσιογράφος θυμάται ότι «δεν τον άφηνε από τα μάτια της. Προφανώς φοβόταν γιατί ήξερε ότι ο Γιάννος δεν ήταν και ο πιο ήσυχος άνδρας του κόσμου.»

Στις αρχές της  δεκαετίας του 2000 αυτήκοος μάρτυς θυμάται  ένα ζωηρό διάλογο του Παπαντωνίου με γνωστή  δημοσιογράφο (παρουσιάστρια) του MEGA σε κάποιο καφέ στο Κολωνάκι. Ήταν ένα πρωινό καλοκαιριού και οι δυο τους φαίνεται ότι τσακωνόντουσαν. Μετά από λίγες ημέρες η κ. Κουράκου εμφανίστηκε με πολυτελές αυτοκίνητο. Κάποιοι κακεντρεχείς είπαν ότι έμαθε τον τσακωμό με την παρουσιάστρια και για να την ηρεμήσει ο Γιαννος της αγόρασε καινούργιο αυτοκίνητο.

Η μετακόμιση στην Ελβετία

Η εποχή πάντως που έκανε τις βόλτες του στην Κηφισιά για δείπνα σε ακριβά εστιατόρια και περνούσε τα καλοκαίρια του στη Σύρο µε τη συντροφιά φίλων του από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή πέρασε ανεπιστρεπτί τα τελευταία χρόνια.

Μαζί µε τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, άφησαν πίσω τους το επιβλητικό σπίτι της Κηφισιάς, στο οποίο ζούσαν εδώ και πολλά χρόνια, και άνοιξαν νέα σελίδα, μετακομίζοντας στην Ελβετία, τη χώρα που είχαν επιλέξει για τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, οι οποίοι τους έχουν βάλει τώρα στη δίνη του κυκλώνα.

Το ζευγάρι από το 2017 διέμενε σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές της Γενεύης, στο καντόνι Champel.

Το «θηριώδες σπίτι » της Κηφισιάς, τα υπόλοιπα ακίνητα και το 1,3 εκατ ευρώ 

Ως το 1995 ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν είχε δώσει αφορμή για δυσμενή σχόλια για την οικονομική του κατάσταση. Την περίοδο πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη ο Γιάννος Παπαντωνίου χρίστηκε ξανά τσάρος της Οικονομίας (για την θέση αυτή είχε ήδη επιλεγεί από τον Ανδρέα Παπανδρέου από το 1994 ) και το 2000 βρέθηκε στην παντοδύναμη και καίρια θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Τα πρώτα σχόλια για την περιουσία του εμφανίστηκαν όταν το ζευγάρι απέκτησε ένα ακίνητο στην Κάτω Κηφισιά, το οποίο χαρακτηρίσθηκε παλάτι.

Σε ένα οικόπεδο 447,59 τ.μ. που αγοράσθηκε το 1998 με τίμημα 40 εκατ. δραχμές χτίστηκε πολυτελής τριώροφη κατασκευή με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Εκείνη την εποχή είχε πολλούς φίλους εκδότες οι οποίοι «τον είχαν» στο απυρόβλητο.

Το 2002 ο Γιάννος Παπαντωνίου αγοράζει στη Σύρο στη θέση Τρία Λαγγόνια 5 στρέμματα και ένα ημιτελές κτίσμα, τα οποία μαζί με την άδεια του κτίσματος ανήκουν στη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.

Σε αυτόν το χώρο, ο πρώην υπουργός έχτισε το 2006 μια πανέμορφη διώροφη βίλα 224 τ.μ. . Εκείνη την εποχή είχε επισημανθεί στον τύπο ότι σχεδίαζε να φτιάξει και ιδιωτικό λιμάνι κάτω από την διώροφη βίλα.

Όμως το 2016 η βίλα πωλήθηκε.  Αγοράστηκε έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ από Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία που, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό του κ. Παπαντωνίου στη Γαλλία τα χρήματα.

Οι νέοι ιδιοκτήτες του σπιτιού, αφού έκαναν ελάχιστες μετατροπές στο εσωτερικό και τον περιβάλλοντα χώρο, το βάφτισαν «Βlueros» και το νοικιάζουν μέσω διεθνών ιστοσελίδων, με το ενοίκιο να ξεπερνάει κατά τη high season τις 3.000 ευρώ τη βραδιά.

Στην ακίνητη περιουσία του κ. Παπαντωνίου περιλαμβάνονται τρία διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονται στην οδό Αμερικής, στο Κολωνάκι. Στο ένα από αυτά, πολυτελέστατης κατασκευής, ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε στήσει τα τελευταία χρόνια το επιτελείο του.

Το όνομα της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ δίπλα σε 1,3  εκατομμύρια ευρώ , χρήματα που σύμφωνα με το ζεύγος είχε δώσει ο πρώην σύζυγός της ως καταπίστευμα των παιδιών τους.

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο ο Γιάννος Παπαντωνίου υποστήριζε ότι το όνομα στη λίστα δεν ήταν της συζύγου του αλλά επρόκειτο περί συνωνυμίας. Όμως ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης αποκαλύπτει ότι πρόκειται για την σύζυγο του Γιάννου.

Η Stauroula Kourakos , businesswoman όπως έγραφε η λίστα ήταν η Ρούλα Κουράκου Παπαντωνίου.  

Ο Γιαννος αλλάζει υπερασπιστική γραμμή και  υποστηρίζει  ότι επρόκειτο για χρήματα που είχαν κατατεθεί από τον πρώην σύζυγό της Ρούλας στην Ελβετία για τα παιδιά τους.

Όμως ο τέως σύζυγος ήταν ένας μηχανολόγος με συνεργείο αυτοκινήτων που αποκλείεται να είχε σε τραπεζικό λογαριασμό 1,3 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε το είχε δηλώσει και ο ίδιος στα media εκείνη την εποχή. 

Χθες, η δικαιοσύνη έκρινε προσωρινά κρατούμενους τον ίδιο και τη σύζυγό του ύστερα από μαραθώνιες απολογίες για μίζες 2,3 εκατ ευρώ.

 

Πηγή: mononews.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ