Σεισμός Ζάκυνθος: Βίντεο – ΣΟΚ από τη στιγμή που ο τρόμος «χτυπά» το νησί

0
884
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σεισμός Ζάκυνθος: Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2.00 π.μ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στο νησί, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματισμοί κατοίκων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στη 01:54 και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά – νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Νωρίτερα, το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) είχε ανακοινώσει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμών.

Η ταραχή που πήραν μέσα στη νύχτα οι κάτοικοι της Ζακύνθου και όχι μόνο, από το σεισμό των 6,4 ρίχτερ, φαίνεται μέσα από τις εικόνες που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας, σε μίνι μάρκετ.

Δείτε τα βίντεο του τρόμου:

Ζημιές σε όλο το νησί

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτήρια σε όλο το νησί.

Η πόλη για αρκετή ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση «βυθίστηκε» στο σκοτάδι λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ στην πόλη της Ζακύνθου και συγκεκριμένα στο κέντρο (21ης Μαΐου). Η βλάβη αποκαταστάθηκε λίγα λεπτά μετά σε όλη σχεδόν τη Ζάκυνθο.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίζονται ζημιές

Πέντε χώρες «ταρακουνήθηκαν» από το σεισμό

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μακρινές από το επίκεντρο περιοχές όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, ενώ αναφορές υπάρχουν πως η δόνηση έγινε αισθητή στη Μάλτα, στη Λιβυή στον Τάραντα της Ιταλίας (437χλμ. μακριά από το επίκεντρο), καθώς και στο Δυρράχιο της Αλβανίας (432χλμ. από το επίκεντρο).

Τα 6,4 Ρίχτερ δημιούργησαν τσουνάμι

Ένα μικρό κύμα τσουνάμι 20 περίπου εκατοστών δημιουργήθηκε από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Forecast Weather, που επικαλείται στοιχεία τις ιστοσελίδας AmericanEarthquakes.com, τα όργανα καταγραφής κοντά στην ηπειρωτική χώρα ανιχνεύουν μεταβολές της στάθμης της θάλασσας κατά 15-20 εκατοστά.

Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ δύσκολο να αποβούν καταστροφικοί, ωστόσο όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα συνήθως το πρώτο κύμα τις περισσότερες φορές δεν είναι το μεγαλύτερο και ενδέχεται να ακολουθήσουν άλλα, μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τσουνάμι παρατηρήθηκε στις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου και της Ιταλίας.

Τσελέντης: Περιμένουμε μεγάλο μετασεισμό

Φυσιολογικά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στη Ζάκυνθο, μετά τη μεγάλη δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/10/2018) σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο CNN GreeceCNN Greece, o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Άκης Τσελέντης.

Όπως σημείωσε, έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί με το μεγαλύτερο να μετράται στα 5,1 Ρίχτερ, ενώ προειδοποίησε τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, τις επόμενες ημέρες θα σημειωθεί ένας μεγάλος μετασεισμός της τάξης των 5,8 με 6 βαθμών.

«Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική. Έχουμε δεκάδες μετασεισμούς, πάνω από 30 μετασεισμούς πάνω από 3 Ρίχτερ, πάνω από 10 μεγαλύτερους του 4 και έχουμε και έναν ισχυρό μετασεισμό 5,1 Ρίχτερ. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Ένας σεισμός του 6,4 Ρίχτερ πρέπει να δώσει έναν πολύ μεγάλο μετασεισμό για να ησυχάσουμε. Πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε έναν μετασεισμό της τάξης του 5,8 με 6 Ρίχτερ. Αυτό πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Τσελέντης, καλώντας τους κατοίκους του νησιού να είναι σε εγρήγορση, «όχι γιατί θα έχουμε έναν ακόμη μεγάλο σεισμό, αλλά ένας ισχυρός μετασεισμός της τάξης του 6 μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στα ήδη επιβαρυμένα κτήρια».

Ο ίδιος τόνισε πως το νησί άντεξε τη μεγάλη δόνηση, σημειώνοντας πως «οποιαδήποτε άλλη περιοχή και χώρα, ένας σεισμός 6,4 θα είχε τρομακτικές επιπτώσεις». Αναφορικά με τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό, υπογράμμισε πως είναι «λίγες, αμελητέες» για το μέγεθος της δόνησης.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Ζάκυνθος: Τρόμος από τα 6,4 Ρίχτερ – Οι σεισμολόγοι περιμένουν ισχυρό μετασεισμό (pics&vid)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ