Θύελλα για τις καταλήψεις στα σχολεία | Πρόκληση από βουλευτή της Χρυσής Αυγής: Στο μαθητικό συλλαλητήριο αύριο μπορεί να συμβούν πολλά (ΒΙΝΤΕΟ)

3
399

Ξεκίνησαν από τη Β.Ελλάδα με πρόταγμα το «Μακεδονικό» και εξαπλώνονται οι καταλήψεις – Αντιδράσεις από μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και πολιτική αντιπαράθεση – Την ακροδεξιά καταγγέλλει για υποκίνηση ο υπουργός Παιδείας και καταλογίζει «αφωνία» στη ΝΔ – Αδωνις Γεωργιάδης: Δεν χαρίζω τους μαθητές στη Χρυσή Αυγή, είμαι κατά των καταλήψεων

Σε πεδίο αντιπαράθεσης εξελίσσονται οι καταλήψεις σχολείων για το μακεδονικό, τόσο εντός των ίδιων των σχολικών μονάδων, όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Υπό κατάληψη βρίσκονται δεκάδες σχολεία κυρίως σε περιοχές της Μακεδονίας, αλλά και της Λάρισας, της Αττικής, της Ηλείας με κύριο πρόταγμα να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Ωστόσο, σε αρκετές περιοχές έχουν καταγραφεί ήδη αντιπαραθέσεις μεταξύ μαθητών, ενώ και καθηγητές έχουν βρεθεί στο στόχαστρο τόσο εκείνων που υποστηρίζουν, όσο και εκείνων που τάσσονται απέναντι στις καταλήψεις με το συγκεκριμένο αίτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχολικό συγκρότημα της Λάρισας τα πράγματα λίγο έλειψε να ξεφύγουν σήμερα, όταν καυγάδισαν μαθητές για τη διανομή φυλλαδίων στο σχολείο από αντιτιθέμενους στις καταλήψεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου καταγγέλλει ακροδεξιές οργανώσεις και τη Χρυσή Αυγή ότι υποκινεί τις καταλήψεις για το μακεδονικό, ενώ λίγο νωρίτερα, σήμερα, στη Βουλή, ο χρυσαυγίτης βουλευτής Παναγιώτης Ηλιόπουλος ουσιαστικά προανήγγειλε έκτροπα στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματισθεί να γίνει αύριο στο κέντρο της Αθήνας από μαθητές που είναι εναντίον των καταλήψεων με το συγκεκριμένο πρόταγμα. Το συλλαλητήριο οργανώνεται μέσω facebook. «Αύριο μπορεί να συμβούν πολλά πράγματα και την ευθύνη θα έχετε εσείς. Γι’ αυτό θέλω να σας προλάβω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΧΑ.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, αντέδρασε μιλώντας για παραλήρημα του χρυσαυγίτη βουλευτή. «Απευθύνομαι σε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να τοποθετηθούν απέναντι στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να σπείρει το εθνικιστικό φασιστικό δηλητήριο στους μαθητές των σχολείων. Πρέπει όλα τα κόμματα να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτό το νέο κίνδυνο και την προσπάθεια σε νέα παιδιά που ίσως παρασύρονται από τη λεγόμενη αγάπη στην πατρίδα να το δουν με διαστρεβλωμένο τρόπο» είπε η υπουργός.

Η προκλητική αποστροφή του Π.Ηλιόπουλου προκάλεσε την ομόθυμη καταδίκη των εκπροσώπων των κομμάτων. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης καταδίκασε τόσο τη Χρυσή Αυγή, σημείωσε όμως, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να ξεχωρίζει τις καταλήψεις σε καλές και κακές- προκαλώντας την αντίδραση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ.Γεωργιάδης υπογράμμισε πως δεν θα χαρίσει στην Χρυσή Αυγή τους μαθητές και δήλωσε πως είναι κατά των καταλήψεων.

Γιώργος Καμίνης: Δεν θα παραδώσουμε τα σχολεία στη ΧΑ και στις παραφυάδες της

Νωρίτερα, θέση στο ζήτημα ενόψει, μάλιστα του αυριανού συλλαλλητηρίου πήρε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων καταδίκασε τις καταλήψεις των σχολείων και τη ρητορική μίσους που αναπτύσσεται για τον πατριωτισμό και αναφέρει: «Η ακροδεξιά ρητορική του μίσους δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό, δεν έχει καμία θέση στα σχολεία. Οι μαθητές ανέκαθεν αγωνίζονταν κατά του φασισμού και υπέρ της ελευθερίας. Δεν θα παραδώσουμε τα σχολεία στη Xρυσή Aυγή και στις παραφυάδες της».

Υπουργείο Παιδείας: «Αφωνη» η ΝΔ

Tο υπουργείο Παιδείας, πάντως, με ανακοίνωσή του, είχε καταλογίζει στη ΝΔ «αφωνία» «για τη συνεχιζόμενη απροκάλυπτη δράση της Χρυσής Αυγής σε σχολεία». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «ο υπουργός Παιδείας, πριν από δύο μέρες με δημόσια τοποθέτησή του, έκανε έκκληση σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να πάρουν θέση για τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία δεν το έκανε παρά την «ανάληψη ευθύνης» από τον κ. Μιχαλολιάκο με επίσημη δήλωση.
»Δεν προκαλεί κανενός είδους έκπληξη η «αφωνία» της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης με απροκάλυπτο τρόπο υποδαυλίζει τη δράση της Χρυσής Αυγής στα σχολεία, επιδεικνύοντας ανερυθρίαστα την δομική του προσήλωση στα «ιδεώδη» του ακροδεξιού αυταρχισμού, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας.

»Δυστυχώς, η σημερινή Ν.Δ. με τον ακροδεξιό δημόσιο λόγο της συμπορεύεται και ενισχύει τις φασιστικές αντιλήψεις της Χ.Α., αγνοώντας ότι στο τέλος της διαδρομής το ναζιστικό μόρφωμα θα «καταπιεί» και την ίδια.
»Έστω και αργά, η ηγεσία της Ν.Δ. ας βρει τη δύναμη να καταδικάσει τις φασιστικές μεθοδεύσεις. Το απαιτεί η δημοκρατία που όλοι έχουμε υποχρέωση να την προασπίζουμε».

Η αντίδραση της ΟΛΜΕ 

Η κατάσταση όπως εξελίσσεται έχει προκαλέσει αντιδράσεις και μεταξύ των εκπαιδευτικών με την ΟΛΜΕ να καλεί τις τοπικές ενώσεις των λειτουργών της μέσης εκπαίδευσης «να προχωρήσουν σε συσκέψεις συλλόγων διδασκόντων, να οργανώσουν συζητήσεις με γονείς και μαθητικές κοινότητες, να αποκαλύψουν το φασιστικό και εθνικιστικό σχεδιασμό και τους κινδύνους που φέρνει, συζητώντας και για τη διεκδίκηση των σημερινών μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς» και παράλληλα «να προχωρήσουν σε έκδοση υλικών και εκδηλώσεις του εκπαιδευτικού κινήματος προς την κοινωνία, στην οργάνωση συγκεντρώσεων με δασκάλους, φοιτητές, εργατικά σωματεία και φορείς του μαζικού κινήματος σε όλες τις πόλεις, καθώς και σε άλλες πρωτοβουλίες με χαρακτήρα αντιφασιστικό, αντιεθνικιστικό, αντιπολεμικό, αντιρατσιστικό».

ΔΑΚΕ καθηγητών: Πανικόβλητη η αριστερά παρακολουθεί την εθνική αφύπνιση των μαθητών

Ομως, η ΔΑΚΕ των καθηγητών σε δική της ανακοίνωση κάνει λόγο για «πανικόβλητη Αριστερά που παρακολουθεί την εθνική αφύπνιση των μαθητών». Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της αναφέρεται: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα πανικόβλητη η Αριστερά παρακολουθεί την εθνική αφύπνιση των μαθητών για το ζήτημα της Μακεδονίας. Οι μαθητές πάρα πολλών σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται καταγγέλλοντας τη συνθήκη των Πρεσπών, που εκχωρεί το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς. Τρομοκρατημένοι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Παιδείας και οι αριστερίστικες εφεδρείες του κάνουν λόγο για ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες. Εγκλωβισμένοι στις αριστερίστικες τους ιδεοληψίες αδυνατούν να καταλάβουν, πώς τόσοι πολλοί μαθητές ευαισθητοποιούνται και κινητοποιούνται για ένα εθνικό ζήτημα. Άλλωστε ποτέ οι ίδιοι δεν είχαν ιδιαίτερες περγαμηνές και ευαισθησία στα εθνικά ζητήματα. Επειδή το ποτάμι της οργής ολοένα και φουντώνει, ενεργοποιούνται μηχανισμοί καταστολής των μαθητικών αντιδράσεων, με αποβολές μαθητών που είχαν το «θράσος» να τραγουδήσουν το τραγούδι για τη Μακεδονία, εκβιασμούς και απειλές, αλλά και τη συστηματική δολοφονία χαρακτήρων.
»Η ΔΑΚΕ Καθηγητών θεωρεί την εκδήλωση του πατριωτικού φρονήματος αυτονόητη υποχρέωση κάθε Έλληνα. Καταδικάζουμε την ποινικοποίηση και την ηθική απαξίωση πατριωτικών εκδηλώσεων, που επιχειρούν οι δυνάμεις του «εθνομηδενισμού» και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
»Η ΔΑΚΕ Καθηγητών δεν χαρίζει την πλειοψηφία του μαθητικού πληθυσμού στη Χρυσή Αυγή. Οι μαθητές εκφράζουν εύλογες ανησυχίες για την απαράδεκτη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στο μείζον εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας. Στον ανιστόρητο Υπουργό Παιδείας που με ανευθυνότητα υποδαυλίζει τις συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών, δηλώνουμε ότι ο πατριωτισμός δεν έχει καμία σχέση με τον Φασισμό».

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας

Η ΑΣΓΜΕ τονίζει πως «αυτές τις μέρες τα σχολεία και οι μαθητές μας – τα μηνύματα τους έχουν φτάσει σε όλη την Ελλάδα- έχουν μπει στο στόχαστρο διαφόρων εξωσχολικών κύκλων που τους προτρέπουν να κάνουν καταλήψεις για «Μακεδονικό», «Κατσίφα» και «Β. Ήπειρο», παροτρύνοντας τους μαθητές στους οποίους απευθύνονται να επικοινωνήσουν με τα 15μελή και τους συλλόγους γονέων, για να κλείσουν τα σχολεία τους».

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) καλεί Γονείς , Μαθητές, Εκπαιδευτικούς «να απομονώσουν τέτοιες φωνές που οδηγούν σε μονοπάτια αλυτρωτισμού, να αναδείξουν τα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν κάθε μέρα μέσα στα σχολεία, μέσα στην κοινωνία, να αγωνιστούν για ένα σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά. Για ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις, χωρίς εμπόδια. Που θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά».

Σταύρος Θεοδωράκης: Καταλήψεις σε χρώμα μαύρο

Οι πολιτικές καταλήψεις στα σχολεία πρέπει επιτέλους να σταματήσουν σημειώνει σε ανάρτησή του στο facebook ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Ειδικότερα, ο κ.Θεοδωράκης, γράφει: «Και να που οι καθιερωμένες χειμωνιάτικες μαθητικές καταλήψεις αποκτούν φέτος χρώμα μαύρο και όχι κόκκινο, όπως είχαμε συνηθίσει!
«Ελλάδα ξύπνα» τους λένε να φωνάζουν – σαν το «Γερμανία ξύπνα» του Χίτλερ.
«Η Δημοκρατία πούλησε την Μακεδονία» γράφουν τα πανό – φράση κλεμμένη από τις ομιλίες των Χρυσαυγιτών.
«Η ελληνική νεολαία όπλισε» κραυγάζει η αφίσα, πολεμικής αισθητικής. «Μακεδονία – Κατσίφας – Βόρεια Ήπειρος». «Κατάληψη υπέρ πατρίδος». «Αν είστε Έλληνες θα μας υποστηρίξετε».
Ένας εθνικιστικός αχταρμάς στα στόματα των παιδιών μας – αυτή είναι η προσπάθεια των ψεκασμένων ακροδεξιών.
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι προσπαθούν να βάψουν με τα χρώματα τους την αθωότητα των παιδιών. Άλλες χρονιές έβαζαν – ακόμη και τους μαθητές των δημοτικών – να φωνάζουν εναντίον της Ευρώπης, εναντίον των τραπεζών και υπέρ της αντίστασης και της ανατροπής. Λέξεις παρμένες και αυτές από ομιλίες άλλων αρχηγών.

Οι πολιτικές καταλήψεις στα σχολεία πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Είμαστε αντίθετοι στο καπέλωμα των μαθητών. Και χθες και σήμερα και αύριο. Δεν θέλουμε να παράγουμε ούτε μαύρους, ούτε κόκκινους, ούτε μαυροκόκκινους μπαχαλάκηδες. Όπως είμαστε αντίθετοι και με τους κομματικούς στρατούς στα πανεπιστήμια… Αλλά αυτή η συζήτηση δεν είναι του παρόντος.

Αυτό που σήμερα επείγει είναι να σταματήσει το κακό. Θα γίνω συγκεκριμένος. Οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, οι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι τοπικοί βουλευτές και όλα τα πρόσωπα με απήχηση στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να ενεργοποιηθούν. Πρέπει να ασκήσουν όλη την επιρροή τους στους γονείς και τους καθηγητές οι οποίοι θα εξηγήσουν στους μαθητές ότι δεν πρέπει να γίνονται στρατιώτες κανενός. Να μην δανείζουν την φρεσκάδα τους και την νεανική τους επαναστατικότητα σε αυτούς που μυρίζουν μούχλα και φασισμό.

Δείτε βίντεο: Πρόκληση από βουλευτή της Χρυσής Αυγής: Στο μαθητικό συλλαλητήριο αύριο μπορεί να συμβούν πολλά

Πηγή: protothema.gr

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΡΕΜΕΤΕ ΠΡΟΔΟΤΕΣ! ΠΑΝΩ ΑΠΟ 500 ΣΧΟΛΕΙΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ! ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

    Με απόλυτη επιτυχία στέφεται η σημερινή μεγάλη μέρα για το αυθόρμητο μαθητικό κίνημα, παρά την λύσσα των καθεστωτικών προδοτών και του μαρξιστικού παρακράτους!
    Ήδη, καταγράφονται πάνω από 500 καταλήψεις σε ολόκληρη την χώρα, από τον Έβρο μέχρι και τα Δωδεκάνησα, ενώ πάνω από 100 σχολεία είναι υπό κατάληψη στην Θεσσαλονίκη!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ