Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Στη φυλακή και ο Κινέζος «σύνδεσμος» με την Τουρκία

0
227

Κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με το συναρχηγό της σπείρας ζητά ο  ενεχυροδανειστής Ριχάρδος – Προφυλακιστέα πέντε άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού – Οι συνομιλίες – «φωτιά» που καίνε τη «Χρυσή Μαφία» και το νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση της

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των απολογιών των κατηγορουμένων για συμμετοχή στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.

Ένας ακόμη άνδρας κρίθηκε προφυλακιστέος, ανεβάζοντας έτσι στους πέντε τον αριθμό των προσωρινά κρατουμένων, ενώ οκτώ αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο τελευταίος που προφυλακίστηκε είναι ένας 39χρονος κινεζικής καταγωγής που διατηρεί κατάστημα ρούχων στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε ποιος ήταν ΕΔΩ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θεωρείται κομβικός ο ρόλος του, καθώς βρίσκονταν σε επικοινωνία με Κινέζους χονδρέμπορους ρούχων στην Τουρκία, αγοράζοντας εμπόρευμα που πληρώνονταν με το βρόμικο χρήμα από την εξαγωγή χρυσού. Στη συνέχεια, έδινε σε ευρώ τα αντίστοιχα χρήματα στο κύκλωμα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως ο Κινέζος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

* Συμπολίτες μας από Κω που έχουν εξαπατηθεί από το εν λόγω κύκλωμα καλούν όσους άλλους έχουν πέσει θύματα, με οποιονδήποτε τρόπο, να επικοινωνήσουν με το τηλ. 6974492142 (κ. Δήμητρα).

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από τη δράση του κυκλώματος

Ένα νέο βίντεο – ντοκουμέντο που απεικονίζει τη δράση του κυκλώματος χρυσού και ειδικότερα τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονταν οι ράβδοι χρυσού στη γειτονική Τουρκία έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στο βίντεο απεικονίζονται μέλη της σπείρας να φορτώνουν σε τουριστικό λεωφορεία βαλίτσες γεμάτες με χρυσό.

 

Ο Ριχάρδος δηλώνει αθώος και περνά στην αντεπίθεση

Στην αντεπίθεση περνά ο θεωρούμενος ως βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση λαθραίας εξαγωγής χρυσού ενεχυροδανειστής λίγες ώρες μόνο πριν περάσει το κατώφλι της Ανακρίτριας Διαφθοράς για να απολογηθεί.

Μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του, Αλέξη Κούγια, ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος Μυλωνάς ζητά να διοριστεί αμέσως πραγματογνώμονας τελωνειακός υπάλληλος του αεροδρομίου ειδικός σε θέματα εξαγωγών χρυσού, ώστε να αποσαφηνίσει τις διαδικασίες γι’ αυτού του είδους εξαγωγές, αλλά και για ποιες περιπτώσεις απαιτείται η καταβολή φόρων, δασμών και άλλων επιβαρύνσεων και πώς αυτοί υπολογίζονται. Δηλώνει επίσης πως προτίθεται να παραμείνει κρατούμενος και πέραν του πενθημέρου που ορίζει ο νόμος ώστε να προηγηθεί της απολογίας του η πραγματογνωμοσύνη.

Με αίτηση που κατέθεσε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας προς τη δικαστικό λειτουργό, ο ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων ζητά επίσης την κατ’ αντιπάραστασην εξέταση του με τον κατά τη δικογραφία «συναρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης» Τούρκο υπήκοο ή με όποιον άλλον κρίνει η Ανακρίτρια, ώστε να αποδείξει, όπως τονίζει, πως δεν έχει καμία σχέση με παράνομες εξαγωγές χρυσού.

Ο ενεχυροδανειστής, στην αίτησή του επιτίθεται με σφοδρότητα στην Αστυνομία και στον τρόπο που διενήργησε την έρευνα, κάνοντας λόγο για «προχειρότητα», «εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων» και «παραπλάνηση της Εισαγγελίας».

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «η επιληφθείσα αστυνομική αρχή με απίστευτη προχειρότητα και προφανώς για να σχηματίσει επί τούτου δικογραφία σε βάρος μου προς εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, εκμεταλλεύτηκε αφενός την επωνυμία, την επιτυχία και τη διασημότητά μου και αφετέρου το γεγονός ότι έχω συνεργαστεί με τον συγκατηγορούμενό μου, στη νόμιμη εξαγωγή χρυσού και άρα εξ αυτού και μόνο υπήρχε αναφορά του ονόματός μου σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόσωπο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι όμως δεν είναι και δικοί μου και δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική μου δραστηριότητα… Η αστυνομική αρχή για να επιτύχει τον σχηματισμό δικογραφίας λαθρεμπορίας με εμένα ως δήθεν ένα εκ των πρωταγωνιστικών προσώπων, δεν έκανε καμία ουσιαστική προανακριτική πράξη, αφού δεν απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να συνεργαστεί με τελωνειακούς υπαλλήλους, αλλά απευθύνθηκε σκόπιμα σε έναν ανήθικο, άσχετο με το αντικείμενο της υπόθεσης, εκτελωνιστή – φίλο αστυνομικών, ονόματι .. κι αυτό γιατί δεν ήθελε τελωνειακό υπάλληλο, ο οποίος θα γκρέμιζε το «show» που στήθηκε».

Ο κατηγορούμενος τονίζει επίσης στην αίτηση του: «Να σημειωθεί ακόμα ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Ελληνικών Δικαστηρίων που υπόθεση λαθρεμπορίας έρχεται στις δικαστικές αρχές από την αστυνομία, διότι πάντοτε οι υποθέσεις λαθρεμπορίας ερευνώνται και διαβιβάζονται από το υπουργείο Οικονομικών και τις τελωνειακές αρχές που γνωρίζουν τον Τελωνειακό Κώδικα. Πρώτη φορά κρατήθηκε απέξω το υπουργείο Οικονομικών σε μια υπόθεση οικονομικής φύσεως που απαιτεί ειδικές γνώσεις επί τελωνειακών θεμάτων, δεδομένου ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν μπορεί να περιγραφεί με υποψίες ούτε έχει σχέση με τις υποθέσεις που συνήθως διαχειρίζεται η αστυνομία, όπως ναρκωτικά και εκβιάσεις που έχουν να κάνουν με συμπεριφορές φυσικών προσώπων. Η αστυνομική, λοιπόν, αρχή παραπλάνησε τον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής διώξεως και θέλει να παραπλανήσει κι εσάς, όμως οι ελλείψεις αυτές δεν μπορούν να παραμείνουν σε επίπεδο κυρίας ανακρίσεως ή/και ποινικής δίκης και δεν μπορείτε εσείς να λειτουργήσετε με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησαν οι αστυνομικοί και οι δημοσιογράφοι, αλλά οφείλετε να ενεργήσετε σύμφωνα με το σύνταγμα και τον νόμο που επιβάλλουν τη σωστή εφαρμογή και ερμηνεία αυτού».

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κ. Κούγια εξάλλου, αναφέρεται πως ο ενεχυροδανειστής δεν έχει καμία απολύτως σχέση με χώρο επί της οδού Αριστείδου, που κατά τη δικογραφία αποτελούσε «καβάτζα» της οργάνωσης και επισημαίνεται πως έχει αποκρυβεί από την παρουσίαση της υπόθεσης ότι όλες οι παράνομες εξαγωγές ξεκινούσαν από εκεί.

Προφυλακιστέοι οι τέσσερις πρώτοι κατηγορούμενοι

Μεταξύ των κατηγορουμένων που πήραν το δρόμο της φυλακής είναι και ο φερόμενος ως συναρχηγός του κυκλώματος, υπήκοος Τουρκίας συριακής καταγωγής, ο οποίος κατά την απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι εκτελούσε τις εντολές του αφεντικού του, του γνωστού ενεχυροδανειστή Ριχάρδου Μυλωνά, ο οποίος έχει λάβει προθεσμία για να απολογηθεί αύριο (02/12) το πρωί.

Υποστήριξε ότι είναι νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, στην Πατησίων, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ στο κομμάτι της εκτίμησης ρολογιών.

Προφυλακιστέος κρίθηκε και ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος και ξάδερφος του πρώτου ο οποίος υποστήριξε ότι βρίσκεται δύο χρόνια στην Ελλάδα και ήταν νόμιμος υπάλληλος καταστήματος της αλυσίδας.

Οι άλλοι δύο προφυλακιστέοι είχαν το ρόλο του γυρολόγου και του συνοδού του χρυσού από την Ελλάδα στην Τουρκία.

Ο «κοριός» της ΕΥΠ «καίει» τον Ριχάρδο

Οι καταγεγραμμένες από τον κοριό της ΕΥΠ τηλεφωνικές συνομιλίες των μελών του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, η αποκωδικοποίηση των δεκάδων χειρόγραφων σημειώσεων που εντοπίστηκαν στο «στρατηγείο» του Ριχάρδου Μυλωνά, το οπτικοακουστικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές, αλλά και το ενδεχόμενο «σπάσιμο» της… ομερτά μπροστά στον φόβο της προφυλάκισης εκτιμάται ότι θα απεικονίσουν τις πραγματικές διαστάσεις της εγκληματικής δράσης του κυκλώματος που είχε διεισδύσει σχεδόν παντού τα τελευταία χρόνια, με «βιτρίνα» τα ενεχυροδανειστήρια.

Εκεί, όπου εκατοντάδες συμπολίτες μας ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, από τις βέρες τους μέχρι τα βαπτιστικά σταυρουδάκια τους, ακόμη και τα χρυσά δόντια τους, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης, στην οποία είχαν περιέλθει.

Έτσι, δεν αποκλείεται κατά το στάδιο της κύριας ανάκρισης ο κύκλος των κατηγορουμένων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να επεκταθεί ακόμη και σε πρόσωπα υπεράνω υποψίας ή και σε άλλους «ένστολους» συνεργάτες του κυκλώματος, πλην δηλαδή του ενός εν ενεργεία αστυνομικού που ήδη φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι Αρχές έχουν στρέψει το «μικροσκόπιό» τους στα τελωνεία, απ’ όπου έφευγαν για την Τουρκία οι ράβδοι χρυσού.

newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ