Τελετή παράδοσης – παραλαβής 79 ΑΔΤΕ | Υποστράτηγος Γ. Κουρής: Δεν καταλαβαίνω γιατί αποστρατεύθηκα

0
1132
Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης η τελετή παράδοσης – παραλαβής της 79 ΑΔΤΕ

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης η τελετή παράδοσης – παραλαβής της 79 ΑΔΤΕ

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (19/03), με την παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του νησιού στον αύλειο χώρο της Tαξιαρχίας της 79 ΑΔΤΕ – Μυκάλη, η παράδοση – παραλαβή της διοίκησης από τον Υποστράτηγο κ. Γεώργιο Κουρή στο νέο διοικητή Ταξίαρχο κ. Δημήτριο Βακεντή.

00Paradosi01

Η τελετή ήταν λιτή και μέσα στο πλαίσιο που ορίζει το τελετουργικό της παράδοσης – παραλαβής της διοίκησης. Αναγνώσθηκαν οι Ημερήσιες Διαταγές του αποχωρήσαντα και παραλαμβάνοντα Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ, ενώ στον κ. Κουρή επιδόθηκε ο θυρεός της 79 ΑΔΤΕ.

Ο Υποστράτηγος κ. Γιώργος Κουρής, με έντονη συναισθηματική φόρτιση είπε ότι αποχωρεί με υπερηφάνεια, συγκίνηση, «Υπερηφάνεια γιατί επί 12 μήνες περίπου είχα την καλή τύχη και την τιμή να είμαι διοικητής σας. Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ, η οποία αποτελεί ιδέα πέρα από πρόσωπα και καταστάσεις. Μια ιδέα συνυφασμένη με την καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών της περιοχής ευθύνης της, Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι.

00Paradosi02

Συγκίνηση, γιατί αποχωρίζομαι άξιους συναδέλφους με τους οποίους πορευτήκαμε μαζί τον τελευταίο χρόνο προσπαθώντας να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα της Ταξιαρχίας και κατ’ επέκταση του στρατού μας. Αναλαμβάνοντας την διοίκηση καθόρισα το πλαίσιο λειτουργίας, με κύριο ουσιαστικό στόχο την μεγιστοποίηση του επιπέδου της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας. Για την περαιτέρω αναβάθμιση του συνόλου των παραμέτρων που αυξάνουν την μαχητική μας ισχύ ώστε οι κάτοικοι των νησιών μας να αισθάνονται ασφάλεια και σταθερότητα , συνεχίζοντας το ειρηνικό τους έργο. Δεν με διαψεύσατε πετύχατε πολύ περισσότερα από αυτά που ανέφερα. Το παραχθέν έργο, μικρό ή μεγάλο, εκτιμώ ήταν θετικό».

00Paradosi03

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την απελθούσα ιεραρχία του ΓΕΣ και της ΑΣΔΕΝ, το προσωπικό, τους οπλίτες της Ταξιαρχίας, την τοπική κοινωνία, τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη, τις αρχές αλλά και τον απλό λαό που όπως τόνισε τον περιέβαλλε με αγάπη και εμπιστοσύνη, βοηθώντας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους το δύσκολο έργο τους και την οικογένεια του για την κατανόηση, την υπομονή και την αμέριστη συμπαράσταση.

Ο νέος Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος κ. Δημήτριος Βακεντής, στο λόγο του αναφέρθηκε στους στόχους και τις ευθύνες του:

00Paradosi06

«Με απόφαση της ιεραρχίας μου ανατέθηκαν από την 6Η Μαρτίου 2019 τα καθήκοντα του Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ. Αισθάνομαι την ιερή υποχρέωση αναλαμβάνοντας την διοίκηση της 79 ΑΔΤΕ, να υποκλιθώ με σεβασμό στις πολεμικές σημαίες της ταξιαρχίας και των μονάδων της και να αποτίσω φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς κατά τους αγώνες του έθνους. Έχοντας επίγνωση της εξαιρετικής τιμής που μου έγινε, αλλά και των ευθυνών και των υποχρεώσεων που πηγάζουν από αυτή, δηλώνω ότι θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις και θα καταβάλλω κάθε προσπάθεια ώστε να ανταποκριθώ στο ακέραιο στις απαιτήσεις των καθηκόντων και της αποστολής μου. Στόχοι είναι η αύξηση επιχειρησιακής ετοιμότητας και διατήρησης ικανότητας αποτροπής και άμεσης επέμβασης όταν και όπου χρειαστεί, ανθρωποκεντρική διοίκηση, σφυρηλάτηση των δεσμών των μονάδων με τους εφέδρους, πλήρης αξιοποίηση των εθνοφυλάκων , αρωγή στην τοπική κοινωνία στους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

00Paradosi04

Αμέσως μετά ακολούθησε λιτή δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σάμου, όπου ο Υποστράτηγος κ. Γιώργος Κουρής στη σύντομη ομιλία του ανέφερε ότι «μέχρι και σήμερα δεν έχει καταλάβει τους λόγους για τους οποίους αποστρατεύθηκε και ούτε κάποιος από την Ιεραρχία του ανέφερε κάτι. Ο Στρατός αλλά και η 79 ΑΔΤΕ είναι πάνω από πρόσωπα, είναι πάνω απ’ όλα. Για αυτό καλώ όλους τους συναδέλφους να μην κοιτά για ποιο λόγο εγώ αποστρατεύθηκα, επειδή μπορεί να είχα κάποιες προσωπικές διαφορές. Σημασία έχει ότι ο Στρατός, η 79 ΑΔΤΕ είναι ιδέα. Είναι πάνω από πρόσωπα, πάνω από πράγματα. Και η ιδέα είναι η ασφάλεια του τόπου και οι περιοχές της ΖΕ/79 ΑΔΤΕ που καλείται να προστατεύσει και να υπερασπιστεί».

00Paradosi05

Στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος είπε ότι «Λυπούμαστε όταν βλέπουμε πράγματα που δεν τα κατανοούμε. Όταν ακούμε και δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, ότι υπάρχουν στρατιωτικές ηγεσίες που απαγορεύουν να ακούγονται τα εμβατήριά μας. Και είναι κάτι που μας στεναχωρεί και μας λυπεί και οφείλουμε να το πούμε. Βεβαίως είμαστε δίπλα σε όλα τα ένστολα παιδιά, βεβαίως είμαστε κοντά σε όλους εσάς. Όμως όταν κάτι δεν μας κάθεται καλά, οφείλουμε να το δηλώνουμε».

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: http://samostoday.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ