ΝΔ-Δημοτικές εκλογές: Εγκύκλιος «αναγνωρίζει» τους «αντάρτες»-Τι απαντά ο Αυγενάκης (έγγραφο)

0
280

Στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την αντιμετώπιση των εκατοντάδων «ανταρτών» σε δήμους της χώρας κάνει η ΝΔ. Συγκεκριμένα, με την υπ’ αριθμόν 676 εγκύκλιο που απέστειλε πριν λίγες ημέρες ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης. Στο κείμενο γίνεται:

-Σαφής διαχωρισμός των «ανταρτών» στις δημοτικές, όπου υπάρχει ανοχή, και τις περιφερειακές εκλογές.

-Τίθεται ως παραβίαση της «κόκκινης» γραμμή η συμμετοχή στελεχών της ΝΔ σε συνδυασμούς που στηρίζονται επίσημα από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ΧΑ («ακραίων κομμάτων»).

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην ΕΓΚΥΚΛΙΟ:

«Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές (Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές) του Μαΐου 2019, εφιστούμε την προσοχή στα στελέχη μας ότι πρώτη προτεραιότητα της κομματικής οργάνωσης είναι η νίκη στην ευρωκάλπη και η ενίσχυση των υποψηφίων στις Περιφέρειες που επισήμως η ΝΔ στηρίζει. Δεδομένου ότι στις δημοτικές εκλογές υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί, σε καθέναν από τους οποίους μετέχουν πολλά μέλη ή στελέχη που προέρχονται από την παράταξή μας, υπογραμμίζουμε ότι τα στελέχη μας θα πρέπει να συνομιλούν και να συνεργάζονται με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς που έχουν ως αναφορά τον χώρο της ΝΔ. Με κάθε τρόπο πρέπει να αποφεύγονται εντάσεις και αρνητικές αναφορές. Η ενότητα της παράταξης είναι προτεραιότητα. Στις περιοδείες του Προέδρου καθώς και κλιμακίων στελεχών επιβάλλεται να ενημερώνονται και να συμμετέχουν όλα τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ στην εκάστοτε περιοχή, ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους σε δημοτικά ψηφοδέλτια. Στις περιπτώσεις που στελέχη μας μετέχουν σε ψηφοδέλτια που έχουν επίσημη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ακραίων κομμάτων ή σχηματισμών, θα πρέπει να ενημερώνεται η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης».

Τι προέβλεπε προηγούμενη εγκύκλιος

Υπενθυμίζεται ότι  τον περασμένο Σεπτέμβριο ο γραμματέας της ΝΔ με εγκύκλιό του σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, είχε στείλει σαφή προειδοποίηση στους «αντάρτες», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εν όψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019 εφιστούμε την προσοχή στα στελέχη μας αναφορικά με δημόσιες δηλώσεις ή στηρίξεις υποψηφίων Περιφερειαρχών, Δημάρχων και μελών Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, εάν δεν έχει προηγηθεί συνεννόηση για ενδεχόμενη στήριξη Υποψηφίου ή/και Συνδυασμού από τα θεσμικά όργανα του Κόμματος». Προειδοποίηση που, όπως φαίνεται, πλέον δεν ισχύει.

Αυγενάκης: Καμία αλλαγή στάσης

Ωστόσο, ο ίδιος ο κ. Αυγενάκης μιλώντας σήμερα στον ρ/σ Focus 103.6 επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή στάσης, καμία παρερμηνεία. Οτιδήποτε άλλο προέρχεται από αυτούς που θέλουν να ερμηνεύσουν όπως τους βολεύει, μια εγκύκλιο που εστάλη και απλά διευκρινίζει το ρόλο που πρέπει να έχουν οι κομματικές μας οργανώσεις στις εκλογές που έρχονται και την ανάγκη να έχουν όλα τα κέντρα εκλογικούς αντιπροσώπους για την ομαλή και ορθή διεξαγωγή των εκλογών. Όσοι επιθυμούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο με την εν λόγω εγκύκλιο, καλά θα κάνουν να την διαβάσουν προσεκτικά και να μην παραπλανούν στελέχη και πολίτες», πρόσθεσε ο γραμματέας της ΝΔ.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Αυγενάκης εστιάσε κυρίως στον γεγονός ότι, όπως είπε, «η στάση μας είναι σαφής και ξεκάθαρη εξ αρχής: για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στηρίζουμε  την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου».

Πηγή: aftodioikisi.gr

ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

«Καραμανλικοί» μπαίνουν σφήνα, εναντίον της ΝΔ: Τι συμβαίνει στη δεξιά πολυκατοικία

«Καραμανλικοί» μπαίνουν σφήνα, εναντίον της ΝΔ: Τι συμβαίνει στη δεξιά πολυκατοικία

Ο ελιγμός του ΣΥΡΙΖΑ να καθιερώσει την απλή αναλογική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές (για να δυσκολέψει τον αμιγή έλεγχο Δήμων και Περιφερειών από πολιτικούς του αντιπάλους), ήταν αναμενόμενο να «παροτρύνει» αρκετές προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες ατόμων στο περιθώριο της πολιτικής. Και «ανταρσίες» εντός των κομμάτων.

Το φαινόμενο, όμως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην «δεξιά πολυκατοικία». Υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί «άρχοντες», αλλά και υποψήφιοι πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές, αναδύονται στην επικαιρότητα, μάλιστα με ένα ιδιαίτερο «χαρακτηριστικό»: όχι μόνο όσο ήταν ενταγμένοι στην ΝΔ είχαν διακριτούς και προβεβλημένους ρόλους, αλλά σχεδόν το σύνολο αυτών που διαχωρίζουν την θέση και την στάση τους, εθεωρούντο μέχρι σήμερα του «Καραμανλικού περιβάλλοντος». Πολλοί, δε, του πολύ στενού.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης, στενός συνεργάτης και υπουργός του Κώστα Καραμανλή, για μεγάλο διάστημα «εν αποστρατεία» από το πολιτικό σκηνικό, κατέθεσε αίτηση στον Άρειο Πάγο για την ίδρυση κόμματος, των «Ελλήνων Ριζοσπαστών», στο οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες που μέχρι στιγμής δεν έχουν διαψευσθεί, θα μετέχουν, ίσως και ως συνιδρυτές, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, η Κατερίνα Παπακώστα (νυν… υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, εκ μεταγραφής…) και πιθανότατα και ο Ευάγγελος Αντώναρος, που το τελευταίο αρκετό διάστημα έχει διακριθεί για την οξύτατη κριτική που ασκεί στην σημερινή ΝΔ, αλλά και για την πολυεπίπεδη «στήριξη» που παρέχει σε διάφορες ΣΥΡΙΖΑϊκές εκδηλώσεις.

Οι κ.κ. Αντώναρος και Σπηλιωτόπουλος, επί μακρό δεξί χέρι του Κώστα Καραμανλή και κυβερνητικοί του εκπρόσωποι (και υπουργοί…) διατήρησαν τις στενές σχέσεις μαζί του επί μακρόν και μετά τις εκλογές του 2009. Ιδίως ο πρώτο, μάλιστα, εθεωρείτο μετά την ήττα Καραμανλή στις εκλογές, ότι όταν μιλάει ή κάνει δηλώσεις, «εκφράζει», κατά κάποιο τρόπο, τις απόψεις «του Κώστα», με τον οποίον συναντιόταν σχεδόν καθημερινά. Όσο για την κ. Παπακώστα, η ίδια προ καιρού είχε δηλώσει ότι «ανήκει στην καραμανλική σχολή»…

Δεν είναι, όμως, οι μόνοι «καραμανλικοί» που έφυγαν από την ΝΔ και αναζητούν την αυτόνομη…δεξιόφυγη πορεία.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης, φίλος, συνεργάτης και υπουργός του Καραμανλή (που τον είχε στηρίξει, κι’ όλας, στην ΔΕΘ για το προκλητικό «ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό…»), μετά από μεγάλη αποχή από τα πολιτικά δρώμενα, αποφάσισε… ξαφνικά να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Αθηναίων, «κόντρα» στην επίσημη υποψηφιότητα της ΝΔ στο πρόσωπο του Κώστα Μπακογιάννη. Ανάλογη απόφαση πήρες και ο (επίσης φίλος και υπουργός του Καραμανλή) Γιώργος Ορφανός , που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, παρά ο γεγονός ότι εκεί επίσημος υποψήφιος της ΝΔ είναι ο κ. Ταχιάος.

Με τον συνδυασμό του Γιάννη Σγουρού, που στηρίζεται από το ΚΙΝ.ΑΛ, κατεβαίνει και ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, πρώην βουλευτές της ΝΔ (με την κυβέρνηση επίσης του Κώστα Καραμανλή) και για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, με τα επίσημα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Στην ΝΔ, παρατηρούν όλες αυτές τις κινήσεις με ψυχραιμία, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν «ζημιά» στις επικείμενες εκλογές- αυτοδιοικητικές και βουλευτικές, με δεδομένο τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που έχουν δώσει σ’ αυτές τις αναμετρήσεις. Πιστεύουν ότι τα ονόματα που «παίζουν», είναι ή δυσαρεστημένοι «παρελθουσών χρήσεων», ή κινούνται από προσωπικές φιλοδοξίες και εμμονή να παραμένουν στο πολιτικό προσκήνιο.

Στις κλειστές συσκέψεις, όμως, και στον επιτελικό σχεδιασμό, υπάρχει ένας -έστω χαμηλών τόνων- προβληματισμός για την δια της σιωπής  ανοχή αυτών των «διαφοροποιήσεων» των συγκεκριμένων πολιτευτών από πλευράς Κώστα Καραμανλή , που είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να βρει τον τρόπο που του προσιδιάζει αν όχι να στιγματίσει αυτές τις «ανταρσίες», να πάρει αποστάσεις από αυτές και να τις αποσυνδέσει από το όνομά του.

Από τον Γενάρη του 2015 (ίσως και νωρίτερα, κατά την προεκλογική περίοδο), κυκλοφορούν μετ’ επιτάσεως πληροφορίες και ενδείξεις για…«καραμανλική συνιστώσα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του κ. Τσίπρα να στηρίξει Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η τοποθέτηση και η διατήρηση επί μια τετραετία στο υπουργείο Δικαιοσύνης του κ. Παπαγγελόπουλου (διοικητή της ΕΥΠ επί Κώστα Καραμανλή…) και -κυρίως- η  εντυπωσιακή απουσία της παραμικρής κριτικής για τα πεπραγμένα (χρέος, ελλείμματα, προσλήψεις, διοικητική απορρύθμιση) του πρώην πρωθυπουργού από πλευράς κυβέρνησης, έχουν προκαλέσει εύλογες απορίες.

Μόνο τώρα, λίγες εβδομάδες πριν από τις κάλπες, και ως «χειρονομία» για την επιχειρούμενη «κεντροαριστερή διεύρυνση» και… άλωση του ΚΙΝ.ΑΛ, έχει αρχίσει κάποια προσεκτική, «σεμνή και ταπεινή» κριτική της περιόδου Κώστα Καραμανλή.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δεν… αβαντάρουν τις κινήσεις διαφοροποίησης νεοδημοκρατικών- καραμανλικών προσώπων. Με την προσδοκία, αυτές οι αποσχίσεις, να συμβάλλουν στο να μην εξασφαλίσει η ΝΔ την αυτοδυναμία. Και είναι χαρακτηριστικό, ότι η κρατική ΕΡΤ… συνόδευσε και κάλυψε «ζωντανά» την κατάθεση της αίτησης ίδρυσης κόμματος του κ. Τσιτουρίδη, και φιλοξένησε και δηλώσεις του έξω από τον Άρειο Πάγο…

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ