Σεισμός στον Κορινθιακό κόλπο – «Ταρακουνήθηκε» η Αθήνα (pics) Ευθύμιος Λέκκας: «Δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος»

0
909

Σεισμός έγινε αισθητός νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου (30/03), στην Αθήνα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας καθώς και στην Πελοπόννησο.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:46 και σύμφωνα με τη μέτρηση τόσο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όσο και του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, ήταν έντασης 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε θαλάσσια περιοχή, στα 8 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά του Γαλαξιδίου και 130 χλμ. δυτικά της Αθήνας και το εστιακό του βάθος στα 13,7 χλμ.

Δείτε τους χάρτες του σεισμού:

seismos-itea2.jpg
01
Σε θαλάσσια περιοχή το επίκεντρο. EMSC

Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στο Γαλαξίδι αλλά και την ευρύτερη περιοχή μέχρι στιγμής ως αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής δόνησης 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12.46. Η σεισμική δόνηση προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους που βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, καθώς ήταν ιδιαίτερα έντονος.

Ο έλεγχος από την πλευρά της Πυροσβεστικής συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καταγραφεί ζημιές.

«Βγήκαμε από τα σπίτια μας κλαίγοντας»

Κάτοικος της Ιτέας περιέγραψε στο Newsbomb.gr τη στιγμή του σεισμού. «Κουνηθήκαμε πάρα πολύ. Στην αρχή ήταν ένας πολύ δυνατός θόρυβος σαν βοή», λέει η Νίκη και πρόσθεσε, «στην αρχή κουνούσε λίγο, μετά η ένταση αυξήθηκε και όλο το σπίτι κουνιόταν».

Μάλιστα, όπως ανέφερε, δευτερόλεπτα μετά τον σεισμό βγήκε έξω από το σπίτι και είδε μία γειτόνισσά της να έχει βγει κλαίγοντας έξω από το σπίτι, «είδα την γειτόνισσα μου να κλαίει έξω από το σπίτι, ενώ μία άλλη μου ανέφερε ότι είχαν πέσει τα πάντα μέσα στο σπίτι της από το σεισμό, έσπασαν όλα τα γυαλικά της, μου είπε χαρακτηριστικά».

Τέλος, πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ωστόσο είναι νωρίς.

Ο Ευθύμιος Λέκκας στο Newsbomb.gr

O καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στο Newsbomb.gr λίγα λεπτά μετά το σεισμό:

«Είναι ένας σεισμός επιφανειακός σε μία γνωστή περιοχή του ελληνικού χώρου που έχει σεισμικότητα και που είναι συνήθεις αυτοί οι σεισμοί», προσθέτοντας πως «θα δούμε τις αμέσως επόμενες ώρες αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι».

«Και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου για να δούμε ακριβώς τι προοπτικές διαγράφονται πάνω στο θέμα αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

Στον σεισμό αναφέρθηκε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, σε ανάρτησή του στο facebook:

Σεισμός ΤΩΡΑ LIVE: Δείτε πού έγινε σεισμός πριν από λίγο

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ένας ακόμα σεισμός είχε σημειωθεί στην ίδια περιοχή. Ήταν έντασης 3,4 βαθμών Ρίχτερ και το επίκεντρό του είχε εντοπιστεί 8 χλμ. νοτιοδυτικά του Γαλαξιδίου.

Διαβάστε περισσότερα για αυτό τον σεισμό ΕΔΩ

Σεισμός στον Κορινθιακό – Ευθύμιος Λέκκας στο Newsbomb.gr: «Δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος»

Σεισμός στον Κορινθιακό - Ευθύμιος Λέκκας στο Newsbomb.gr: «Δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος»

O καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε στο Newsbomb.gr λίγα λεπτά μετά το σεισμό. «Είναι ένας σεισμός επιφανειακός σε μία γνωστή περιοχή του ελληνικού χώρου που έχει σεισμικότητα και που είναι συνήθεις αυτοί οι σεισμοί», προσθέτοντας πως «θα δούμε τις αμέσως επόμενες ώρες αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι».

Ακούστε τον κ. Λέκκα:

«Και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου για να δούμε ακριβώς τι προοπτικές διαγράφονται πάνω στο θέμα αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ