«Πνίγηκε» από την κακοκαιρία πάλι η Κρήτη: Με βάρκες μετακινούνται στο Λασίθι

0
405

Κινδύνευσαν έντεκα συνολικά άτομα από τις πλημμύρες –  Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν – Καταστροφές στο οδικό δίκτυο – Δείτε εικόνες από drone – Έρχεται νέα κακοκαιρία τη Δευτέρα

Ασύλληπτα είναι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στο νομό Λασιθίου και ιδιαίτερα σε Σητεία και Ιεράπετρα εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τις περιοχές.

Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε… ποτάμια και μόνο ενώ οι αρχές έχουν επιστρατεύσει βάρκες προκειμένου να μπορούν να κινηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

sssas
varka

Η στάθμη του νερού στο Μακρύ Γιαλό ανέβηκε τόσο, ώστε οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και τον νερό έφτανε μέχρι το γόνατο για όσους δεν φοβήθηκαν να βγουν στο δρόμο.

Δείτε εικόνες από drone 

Στον Καλαμοκανιά Μακρύ Γιαλού σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής σπίτια πλημμύρισαν, οι κάτοικοι ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια και αυτό που τους συνέστησαν είναι εφόσον υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα νερά εισχώρησαν σε κατοικίες και χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν ακόμα και μικρά παιδιά.

Μέχρι στιγμής η πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ έχει κληθεί ν’ αντιμετωπίσει τρεις περιπτώσεις απεγκλωβισμού συνολικά έντεκα ατόμων, μεταξύ αυτών παιδιά και ηλικιωμένοι.

Η πιο δύσκολη περίπτωση ήταν στα Πιλαλήματα όταν τρεις ενήλικες και ένα παιδί ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους για να γλιτώσουν από τα ορμητικά νερά που έφταναν τα τρία μέτρα ύψους.

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που κυκλοφορεί στα social media και δείχνουν ανθρώπους να διασχίζουν χωράφια για ν’ ανέβουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά και να γλιτώσουν από τα νερά.

Σε άλλο βίντεο, πάλι από την ίδια περιοχή, δείχνει έναν άνθρωπο να περπατάει στον πλημμυρισμένο δρόμο με τα νερά να φτάνουν μέχρι και τη μέση του και να κρατάει το κεφάλι του μην μπορώντας ν’ αντιληφθεί το πώς έχουν γίνει οι δρόμοι.

Την ίδια ώρα, στο δήμο Γόρτυνας «φούσκωσε» ο Γεροπόταμος και παρέσυρε αρκετά πρόβατα τα οποία πνίγηκαν ενώ στο δήμο Βιάννου παρασύρθηκαν δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί.

Παράλληλα, στη Βιάννο κινδυνεύει μια ιστορική γέφυρα, αυτή της Μύρτου καθώς έχει “φουσκώσει” ο ποταμός.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την πυροσβεστική και τα έντεκα άτομα βρίσκονται σε ασφαλές σημείο και είναι καλά στην υγεία τους ενώ στην επιχείρηση απεγκλωβισμού έλαβαν μέρος έξι οχήματα με δεκαέξι πυροσβέστες και πέντε άτομα από την ΕΜΑΚ.

Πολλά ζώα κινδύνευσαν από την κακοκαιρία με τους πυροσβέστες να στήνει επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού.

Χαρακτηριστική είναι η συγκεκριμένη εικόνα – που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Σητειακά – και δείχνει τους πυροσβέστες να έχουν μαζέψει όλα τα ζώα που βρήκαν και να τα μεταφέρουν με μηχάνημα του δήμου σε ασφαλές σημείο.

zoas

Έρχεται νέα κακοκαιρία τη Δευτέρα

Αύριο βελτιώνεται πρόσκαιρα ο καιρός αλλά τη Δευτέρα αναμένονται νέες βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού

Η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας έως το βράδυ της Κυριακής 07/04, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το meteo.gr. Οι Ισχυρές βροχοπτώσεις ξεκίνησαν από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 05/04 έως και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 06/04 στα κεντρικά και νότια.

Όπως φαίνεται από τον χάρτη η κατανομή των βροχοπτώσεων από τα μεσάνυχτα έως και τις 09:40 του Σαββάτου 06/04, όπως τις κατέγραψε το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακριβή ύψη βροχής που κατέγραψαν οι σταθμοί μας σε επιλεγμένες περιοχές.

Σήμερα Σαββάτου μέχρι το βράδυ αναμένονται βροχοπτώσεις στα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, οι οποίες στην Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά και Πελοπόννησο καθώς και στο Αιγαίο θα είναι ισχυρότερες, ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.

Σημειώνεται ότι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά. Ιδιαίτερα στην Αττική αναμένονται βροχές και πιθανώς καταιγίδες έως και το απόγευμα. Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές και βορειοανατολικές διευθύνσεις και δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

Την Κυριακή 07/04 βροχές θα σημειωθούν έως και αργά το απόγευμα κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα ορεινά της νότιας και δυτικής χώρας, και το Ανατολικό Αιγαίο. Ιδιαίτερα στα ορεινά της νότιας και δυτικής χώρας το μεσημέρι και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο αναμένονται και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και δεν θα ξεπερνούν τα 7, και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 8 μποφόρ. Στο Χάρτη 3 παρουσιάζεται η εκτίμηση του αθροιστικού υετού έως και το βράδυ της Κυριακής 06/04.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν την μεταφορά σκόνης στα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, με αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών.

protothema.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ