Αυτόπτης μάρτυρας ισχυρίζεται ότι είδε να αφήνουν το σακίδιο με τη βόμβα στο υπ. Εργασίας [photos+vids]

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Την μαρτυρία ενός ατόμου που έκανε λόγο ότι οι τρομοκράτες έφτασαν με αυτοκίνητο έξω απο το υπουργείο Εργασίας και κρέμασαν το σακίδιο με τον εκρηκτικό μηχανισμό στα κάγκελα, ερευνά η ΕΛΑΣ.

0
634

Άνδρες της αντιτρομοκρατικης ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή την οδό Σταδίου, μπροστά απο το υπουργείο εργασίας.

Στις τέσσερις παρά τέταρτο τα ξημερώματα, πυροχνεργοι των ΤΕΕΜ με τη χρήση του ειδικού ρομπότ προχώρησαν σε διάσπαση του ισχυρού ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού σε πλαστικό δοχείο πέντε λίτρων, που ήταν μέσα σε ένα σακίδιο που οι βομβιστές είχαν κρεμάσει στα κάγκελα επί της Σταδίου σε απόσταση πέντε μέτρων από την είσοδο του υπουργείου.

 

Το θρίλερ που εκτυλίχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο κέντρο της Αθήνας, μπροστά την είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζεται το υπουργείο Εργασίας, οι αρμοδιότητες του οποίου συνδέονται άμεσα με την επικαιρότητα και τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, ξεκίνησε στη μία και είκοσι το πρωί στο τηλεφωνικό κέντρο της ΕφΣυν, λέγοντας:

«Στο υπουργείο εργασίας στη Σταδίου έχει τοποθετηθεί βόμβα. Θα σημειωθεί ισχυρή έκρηξη σε χρονικό διάστημα 40 λεπτών από τώρα. Δεν πρόκειται για φάρσα. Επαναλαμβάνω πως δεν πρόκειται για φάρσα».

Αφού ενημερώθηκε η Άμεση Δραση, ειδοποιήθηκε ο αστυνομικος – φρουρός ο οποίος βρισκόταν πίσω από τα κατεβασμένα ρολά στη στοά της οδού Σταδίου, να ελέγξει στην είσοδο του κτιρίου. Πράγματι ο αστυνομικός εντόπισε το ύποπτο σακίδιο κρεμασμένο στα κάγκελα του πεζοδρομίου.

 

Αμέσως αποκλείστηκε η οδός Σταδίου από το ύψος της Αρσάκη έως και την πλατεία Κλαυθμώνος και εκκενώθηκαν τα γύρω κτίρια ενώ απομακρύνθηκαν οι ελάχιστοι θαμώνες που υπήρχαν εκείνη την ώρα περιμετρικά από το υπουργείο.

Μετά το πέρας των 40 λεπτών προθεσμία, οι πυροτεχνουργοί οι οποίοι είχαν κληθεί από τα πρώτα λεπτά στο συμβάν ξεκίνησαν τη διαδικασία για τον έλεγχο του περιεχομένου στο σακίδιο.

Οι πυροτεχνουργοί πραγματοποίησαν τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις, ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα μετέφεραν τον εκρηκτικό μηχανισμό στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

 

Αφού βεβαιώθηκαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έκρηξης, οι πυροτεχνουργοί άνοιξαν το σακίδιο και έκοψαν τα καλώδια. Στη συνέχεια μετέφεραν τον εκρηκτικό μηχανισμό στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, για να διαπιστωθεί το είδος και η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης, η συνδεσμολογία, αλλά και το λάθος που έκαναν οι τρομοκράτες, με συνέπεια η βόμβα να μην εκραγεί μετά το πέρας των 40 λεπτών προθεσμία που είχε δώσει ο άγνωστος άνδρας στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στην αντιτρομοκρατική επικρατεί μεγάλος προβληματισμός σχετικά με την ταυτότητα των τρομοκρατών, αφού θεωρούν πιθανό να μην υπάρξει ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση, ώστε να μην χρεωθεί το αποτυχημένο χτύπημα.

 

Οι αξιωματικοι της υπηρεσίας περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα από τον έλεγχο της βόμβας, καθώς και το που οφείλεται το ότι δεν εξερράγη.

Επίσης, έχει συλλεχθεί το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και διαχείρισης κυκλοφορίας, το οποίο εξετάζεται λεπτομερώς.

Πρόκειται για το δεύτερο σχεδιαζόμενο τρομοκρατικό χτύπημα σε έναν θεωρητικά πολύ καλά φυλασσόμενο και υψηλού κινδύνου στόχο, που σημειώνεται σε διάστημα 30 ημερών στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Είχε προηγηθεί η χειροβομβίδα που είχαν πετάξει οι τρομοκράτες στην είσοδο της πρεσβείας της Γαλλίας, στη Βασιλίσσης Σοφίας που είχε ως συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό του ειδικού φρουρού – σκοπού.

M. ΛΑΓΑΝΗΣ

 
 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ