Αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Αγκυρα: Σταματήστε τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο [βίντεο]

0
168

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, καλώντας την να παύσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε, ξανά, η Ουάσινγκτον.

Δια στόματος του Μάθιου Πάλμερ, βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ παίρνουν ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και των εξαγγελιών της Αγκυρας -που δέχθηκε νέο «ράπισμα» και για τα F-35- για γεωτρήσεις στην περιοχή.
Πάλμερ: Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες

«Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούν τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ως προκλητικές και την έχουν ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μάθιου Πάλμερ.

Η συνέντευξη του Μάθιου Πάλμερ στο ΚΥΠΕ:

Ο Πάλμερ, ύστερα από τη σειρά επαφών που είχε στη Λευκωσία, ερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει θέσει, κατ’ ιδίαν, το ζήτημα σε Τούρκους αξιωματούχους, με τον ίδιο να απαντά ότι «το έχουμε κάνει κατ’ ιδίαν, το έχουμε κάνει και δημόσια».

Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης των ΗΠΑ χαρακτήρισε την έναρξη της εξερεύνησης και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων ως μια σημαντική εξέλιξη, ενώ επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τους υδρογονάνθρακές της».

Ο Μάθιου Πάλμερ, στη συνέχεια, εξέφρασε την πεποίθηση πως «τα έσοδα από αυτούς τους πόρους πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων σε αυτό το νησί, στο πλαίσιο μιας λύσης που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων».
Υπό αίρεση το εμπάργκο όπλων επί της Κύπρου;

Ο δημοσιογράφος του ΚΥΠΕ ζήτησε από τον βοηθό υφυπουργού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να σχολιάσει το υφιστάμενο εμπάργκο όπλων επί της Κύπρου, ως χώρας – εταίρου των ΗΠΑ, και εκείνος άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η Κύπρος είναι ένας στρατηγικός εταίρος, ένας σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ και είμαστε στη διαδικασία που εξετάζουμε τί μπορεί να γίνει σε αυτό τον τομέα. […] Υπάρχει ένας αριθμός νομοσχεδίων στο Καπιτώλιο (σ.σ. για το συγκεκριμένο θέμα). […] Θα δούμε τί θα γίνει στο Καπιτώλιο».

Στο τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης ο Μάθιου Πάλμερ εξέφρασε, εκ νέου, την υποστήριξη και συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

«Είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο σχήμα 3+1. Ορισμένες από αυτές τις επαφές θα γίνουν σε ανώτατο επίπεδο, αλλά κάποιες θα γίνουν σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε επίπεδο εργασίας, όπου μπορούμε να φέρουμε μαζί ειδικούς από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για να εργαστούν μαζί για να υπάρξει πρόοδος στους κοινούς μας σκοπούς» σημείωσε.

Πηγή: iefimerida.gr –

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ