Τσίπρας μετά το ΚΥΣΕΑ: Κυρώσεις στην Αγκυρα αν έκανε γεωτρήσεις -Η Ελλάδα πιο ισχυρή από ποτέ

16
600

 

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ
Τσίπρας μετά το ΚΥΣΕΑ: Κυρώσεις στην Αγκυρα αν έκανε γεωτρήσεις -Η Ελλάδα πιο ισχυρή από ποτέ

Το μήνυμα ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφερόμενος μάλιστα στην επικοινωνία που είχε -κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σημείωσε ότι συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν και οι δύο χώρες. Συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός, να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, συγκάλεσε το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να εξεταστούν ενδελεχώς οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας έξω από το Μαξίμου έτοιμος να κάνει δηλώσεις μετά το ΚΥΣΕΑ
Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Απευθυνόμενος σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι, και πρέπει να το γνωρίζουν, και να το αισθάνονται, «απόλυτα ασφαλείς». Όπως επισήμανε, η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εδράζεται σε συμμαχίες και ερείσματα και έχει επιβεβαιωθεί από τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα, έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, και που έγινε δυνατή μέσα από τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και βεβαίως, από το τολμηρό και ιστορικό βήμα της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τους βόρειους γείτονές μας, που αναβάθμισε το διεθνή ρόλο τής χώρας μας.

Ο ρόλος μας έχει αναβαθμιστεί, οι συμμαχίες και τα ερείσματά μας είναι ισχυρότερα από ποτέ, και γιαυτό μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και να μη δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ ξεκίνησε στις 17:30 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 20:30. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δήλωση έξω από το Μαξίμου στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία.
Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ

Στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυρπιακή Δημοκρατία.

Οπως συμφωνήθηκε, θα υπάρξει προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο.
Η ηγεσία του Στρατού στο Μαξίμου για το ΚΥΣΕΑ –
Η ηγεσία του Στρατού στο Μαξίμου για το ΚΥΣΕΑ -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών.

Αφότου επιστρέψει από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Πάντως ο βαθμός ετοιμότητας της Ελλάδος μετά τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «στο κόκκινο». Η Αγκυρα που πιέζεται δείχνει απρόβλεπτη και η Αθήνα επιχειρεί διαχείριση της κατάστασης.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ έρχεται μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Πρόδρομος Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση, αν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής», έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει πληροφορίες για το γεγονός, ωστόσο δεν είναι σε θέση να το επιβεβαιώσει.

«Η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, δεν είναι όμως σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές», δήλωσε ο κ. Προδρόμου, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
Διάψευση του υπ. Αμυνας για μετακίνηση στρατευμάτων

Το Πεντάγωνο επικρατεί ψυχραιμία παρά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται (Realnews) και αναφέρουν ότι οι Τούρκοι ενισχύουν τις τελευταίες εβδομάδες τις επίλεκτες μονάδες τους στη Μούγκλα, στο Ακσάζ, στο Κας και στην Αττάλεια.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αμυνας διέψευσε δημοσιεύματα (pronews) για έκτακτη μετακίνηση ελληνικών στρατευμάτων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019’’ η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΕΘΑ.

Την ίδια ώρα η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» σχολιάζοντας την ελληνική ναυτική άσκηση «Καταιγίδα» την χαρακτηρίζει «φιάσκο».

Όπως αναφέρει σε κυριακάτικο δημοσίευμά της, «η Ελλάδα προσπάθησε να μιμηθεί την άσκηση «Θαλασσόλυκος-2019″, που ήταν μία επίδειξη ισχύος της Τουρκίας, αλλά έγινε τελικά αντικείμενο εμπαιγμού. Οι Έλληνες, ελλείψει μη επανδρωμένων αεροσκαφών ΙΗΑ, προσπάθησαν με την άσκηση «Καταιγίδα» να δείξουν τη δύναμή τους πετώντας μικρά drones πάνω από ένα κομμάτι του Αιγαίου, και με το ήμισυ των πλοίων που συμμετείχαν στην τουρκική άσκηση ‘Θαλασσόλυκος’», γράφει η «Γενί Σαφάκ».

Ταυτόχρονα η εφημερίδα προσθέτει ότι η Τουρκία έδωσε προς το ελληνικό ναυτικό, που – όπως λέει – εμφανίστηκε ανεπαρκές να συναγωνιστεί με τα τουρκικά πλοία και αεροσκάφη, το εξής μήνυμα: «Μη θερμαίνετε τα νερά, γιατί θα καείτε εσείς οι ίδιοι μόνοι σας!».
Ερντογάν: Δεν θα συλλάβετε μέλος του «Πορθητή»

Νέα προκλητική δήλωση έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του Πορθητή, λέγοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάρει τη θέση τους στην ανατολική Μεσόγειο και καθήκον της Τουρκίας είναι να προστατεύσει το προσωπικό του πλοίου.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, σε ομιλία του σε τελετή βράβευσης των Τούρκων εξαγωγέων, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι «εάν ακόμη υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν τις λεκτικές διαμάχες για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο ως ένα απλό καβγά για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σημαίνει ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από αυτή τη δουλειά». «Αγαπητοί αδελφοί μου εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν αυτά. Εμείς τώρα κάνουμε αυτή τη δουλειά με αυτά. Που ήμασταν και που είμαστε τώρα; Μας ανήκουν αυτά τα πλοία πλέον. Το ίδιο κάνουν και εκείνοι», ανέφερε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «εάν κάποιοι κάνουν κινήσεις, κι εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας».

Αναφερόμενος στα διεθνή εντάλματα συλλήψεων του προσωπικού του Πορθητή, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «έδωσαν λέει μια εντολή. Έδωσαν εντολή να συλλάβουν αυτούς που βρίσκονται στο πλοίο. Τίποτα δεν θα καταφέρετε. Τί συλλήψεις θα κάνετε;. Τί θα συλλάβετε;», διερωτήθηκε.

«Άλλωστε με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μας έχουμε πάρει τη θέση μας στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε εκεί. Αυτό το προσωπικό μας είναι δικό μας καθήκον να το προστατεύσουμε. Και αυτό το συνεχίζουμε και θα το συνεχίσουμε μέχρι το τέλος», ανέφερε.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Η απόφαση του πρωθυπουργού να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ σήμερα, έρχεται μετά την κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, υπάρχουν ενδείξεις ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ήδη ξεκινήσει γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τα απανωτά και αυστηρά προειδοποιητικά μηνύματα τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την ΕΕ.

Αντιθέτως, η Τουρκία όχι μόνο δεν κάνει πίσω, αλλά ξεσπά με οργή εναντίον όποιου εκφράζει αλληλεγγύη στην Κύπρο για τις γεωτρήσεις. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο έφτασε στο σημείο να τον χαρακτηρίσει «ατζαμή».
Διάψευση του υπ. Αμυνας για μετακίνηση στρατευμάτων

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Αμυνας διέψευσε δημοσιεύματα για έκτακτη μετακίνηση ελληνικών στρατευμάτων σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης ‘’ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019’’ η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στο μέσον της τουριστικής σαιζόν, δεν συγκαλείς έκτακτο ΚΥΣΕΑ Κυριακάτικα με φανφάρες. Μπορείς να επικοινωνήσεις με όποιους θέλεις χωρίς ούτε τον λαό να τρομοκρατείς ούτε τον τόσο ευαίσθητο χώρο του τουρισμού να πλήξεις. Τι θέλεις να αρχίσουν ακυρώσεις;

  2. Γεμισε η Ελλαδα απο ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ Προθυπουργους, υπουργους Εξωτερικων, Υπουργους Στρατιωτικων, Διεθνολογους και Γενικα ΟΛΕΣ τις ειδικοτητες νπου αφορουν την Σωστη Διακυβερνηση μιας χωρας …….!!!!!!!! Επομενως ….ο Τσιπρας ειναι μ@λ@κ@ς… Ζητω ο Μητσοτακης ( αυτο δεν το λενε παντα. αλλα «τα ευκολως εννοουντα …παραλειπονται…) .

  3. Πω, πω, πω, πανικός που έπιασε τον ΕΡΝΤΟΓΑΝ μετά τις δηλώσεις του χωρίς τσίπα ΤΣΙΠρΑ... Άλλαξε βράκα...

    Ήθελα να ήξερα, υπάρχουν κάποιοι που έχουν εμπιστοσύνη σε αυτόν τον ΨΕΥΤΗ και ΛΑΪΚΙΣΤΗ εάν συνεχιστεί η Τουρκική προκλητικότητα;;;; Το παίζει καουμπόης ο π@π/// και την νύφη όπως στο προσφυγικό θα την πληρώσουν οι νησιώτες της άγονης γραμμής και της παραμεθορίου….

    • Πώς το παίζεις ρε θέλεις να κάνει πόλεμο ο τσιπρας για να είναι καλος? Ούτε σε τέτοιες στιγμές βάζετε μυαλό εσείς τα ακροδεξια φασισταρια. Άλλωστε όταν ο λαός σύσσωμο πολεμούσε τους ναζί κάτι θρασυδειλοι σαν και σένα που το παιζετε παλληκαραδες στελεχωσαν τα τάγματα ασφαλείας κατεντολη του Γερμανού διοικητή και απόφαση γιαννη ραλλη για να κυνηγήσουν τους Έλληνες πατριωτες.

      • Ποιους πατριωτες ρε οργιο;Τους βαλτους της Μοσχας που καθαριζαν στα χωρια οσους δεν ακολουθουσαν;Ακριβως αυτό ειθσαστε εκει στο Συριζα…προσπαθητε να διχζασετε παλι τον κοσμο.Ε δεν θελουμε πολεμο ένα σοβαρο πρωθυπουργο θελουμε και όχι αυτά τα σουργελα που εχουμε τωρα.Καταλαβες;Ακομα μαθε οι απόγονοι των ταγματων ασφαλιας είναι με το Συριζα.

  4. Ξεφτυλα καραγκιοζη.Ποιος συμβουλος σε εβαλε να κανεις ολο αυτό το σοου;Ο Καρανικας;Δεν σε σωζει τιποτα προδωτη βαζεις πανω από την Ελλαδα το κομα σου και τι καρεκλα σου.

  5. Φατε ρε ένα νουμερο που το παιζει πρωθυπουργος.15 μερες πρην παει σπιτι του καλει παραμονη Αγ.Πνεύματος το Κατρουγκαλο και τον….Κουβελη να μιλησουν για το μελλον μας.Ξευτηλες.Η πλακα είναι που απορησαν και οι Κυπριοι ,σου λεει τι εγενε και εμεις δεν πηραμε ειδηση.χαχαχα

  6. Αυτοί που βρίζουν ειδικά στα εθνικά θέματα τον οποιο δημοκρατικα εκλεγμένο Πρωθυπουργό της χωρας είναι οί πραγματικοί ανθέλληνες. Φασιστοειδη χουντικα αποβράσματα που οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι ταγματασφαλίτες συνεργάστηκαν με τους ναζί και σκότωναν Έλληνες πατριώτες και ξεπούλησαν την Κύπρο στους Τούρκους

  7. Συντροφοι
    Στην ΕΣΣΔ λογω Α’Παγκοσμίου πολέμου, ειχαμε αναβάλλει τις εκλογες για 74 χρονια.
    ΕΣΣΔ. Παντα μπροστά

  8. ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΣΦΑΖΑΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

    • …δεν είμαι κομμουνιστής, αλλά μιλάμε έγραψες μεγάλη μπαρούφα!! Πρέπει να έχεις κάψει φλάντζα!!

      • Το ότι προσπαθουσαν να ελεξουν την αντισταση δεν είναι ψεμα.Εξαλου χρειστηκε πολλες φορες να γινουν συμμαχιες για να κανουν κατι.Μαλλον την μιση αληθεια ξερεις.

  9. Ε άστα βρε να τα πάρουν όλα οι Τούρκοι !!!!Ήρθαν από το πουθενά ,στην μικρά Ασία ,εκεί που κατοικούσαν χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες ,μας άρπαξαν την Κωνσταντινούπολη ,τον Πόντο την Σμύρνη την Κύπρο τα Ίμια την αοζ της Κύπρου ,σε λίγο θα μπουν κ στο σπίτι σου να σε πετάξουν έξω αφού πρώτα βιάσουν την γυναίκα σου κ την κόρη σου .Ε τώρα τι σου λέω εσένα να ξεβολευτεις κ να χάσεις τον φραπέ στην παραλία ;Που είσαι Παπανδρέου ;που είσαι Αντρικό μου ,που μόλις βγήκε το Σισμηκ στο Αιγαίο ,αμέσως διέταξε επιστράτευση,κ φυσικά οι θρασύδειλα Τουρκοιωεξαφανστικαν .Από κάτι σαν εσάς ευτυχώς λίγους χάσαμε τις αλησμόνητες πατρίδες ,κάποιοι βολεμενοι κ εκείνης της εποχής που ήταν πουλημένοι κοιτούσαν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον ,γι’αυτό το λόγον χάναμε κ όχι γιατί είναι παλικαράδες οι Τούρκοι.

  10. Θα ρωτήσουμε εσένα πότε θα συγκαλέσει ΚΥΣΕΑ Ο προθυπουργος ; Πρώτα η χώρα μας κ τα συμφέροντα της ,κ μετά όλα τα άλλα ,εκτός αν θέλεις να γίνεις γιουσουφακι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ