Σεισμός : Ταρακουνήθηκε πάλι η Αθήνα – Μετασεισμός στη Μαγούλα

0
2044

Στο χορό των ρίχτερ η Αττική.

Νέα σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή στους κατοίκους της Αττικής σημειώθηκε 21 χιλιόμετρα ΒΔ της Αθήνας στις 16.37 το απόγευμα της Τετάρτης (24/07).

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και είχε το ίδιο επίκεντρο με τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου των 5,1 βαθμών.

Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 4 χιλιόμετρα, γεγονός που τον έκανε ιδιαιτέρως αισθητό σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η Αττική το επόμενο διάστημα θα έρχεται συχνά αντιμέτωπη με σεισμικές δονήσεις, μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους, εξαιτίας της μετασεισμικής δραστηριότητας στην δυτική Πάρνηθα.

Σεισμός Αθήνα: «Βόμβα» σεισμολόγων για το ρήγμα των Αλκυονίδων

Τη συζήτηση για τα ενεργά ρήγματα της Αττικής άνοιξε ο ισχυρός σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το Λεκανοπέδιο την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουλίου. Ανησυχία μάλιστα προκαλούν στους Αθηναίους οι δηλώσεις των γνωστών σεισμολόγων Κωνσταντίνου Μακρόπουλου και Άκη Τσελέντη ότι πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων.

Ειδικότερα, ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εκτίμησε πως το ρήγμα της Πάρνηθας έκλεισε τη σεισμική του δραστηριότητα λέγοντας πως «εξελίσσεται ομαλά και έχουν γίνει περίπου 80 μετασεισμοί. Πηγαίνουν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε. Κατά 85% αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

Σημείωσε επίσης ότι το ρήγμα της Πάρνηθας δίνει σεισμούς με συχνότητα διαφοράς εκατοντάδων ετών τονίζοντας χαριτολογώντας στη συνέχεια ότι «δεν θα ζούμε όταν θα επαναληφθεί ένας σεισμός όπως εκείνος του 1999».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Αθήνα δίνει κινδύνους πιο μακρινούς και ανέφερε συγκεκριμένα το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο με τον ισχυρό σεισμό του 1981, αλλά το ρήγμα της Αταλάντης στα βόρεια της Αττικής.

Ο κ. Μακρόπουλος εξήγησε πως το ρήγμα της Αταλάντης στην κυριολεξία «κοιμάται» και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια.

Από την άλλη το ρήγμα των Αλκυονίδων με βάση την στατιστική υπολογίζεται ότι δίνει σεισμική δραστηριότητα ανά 40 περίπου χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα δήλωσε στον Ant1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, ο οποίος αναφερόμενος στο ρήγμα των Αλκυονίδων είπε ότι «έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Τσελέντης: Περιμένουμε 30 φορές μεγαλύτερο σεισμό στην Αθήνα

Σοκ προκαλούν οι προβλέψεις που έκανε ο σεισμολόγος Άκης Τσελένης για μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Αθήνα. Όπως ανέφερε δεν αποκλείει να έχουμε έναν 30 φορές μεγαλύτερο σεισμό.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, αποκάλυψε πως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν πολύ μεγάλο σεισμό στην Αθήνα, έως και 6 Ρίχτερ, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1 «Καλοκαίρι μαζί».

Συγκεκριμένα, ο Άκης Τσελέντης τόνισε: «Έχουμε ένα θηρίο κοντά μας. Τις Αλκυονίδες. Κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για σεισμό 30 φορές μεγαλύτερο από τον τελευταίο στη Μαγούλα, της τάξεως των 6 Ρίχτερ. «Λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε. Δεν άντεξε. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ. Δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», σημείωσε.

Τέλος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ(Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), τον Ευθύμιο Λέκκα, λέγοντας ότι κακώς είναι ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθώς δεν μπορεί να ηγείται ένας γεωλόγος ενός τέτοιου φορέα.

Δείτε το βίντεο:

Σεισμός Αθήνα: Δραματική προειδοποίηση Χουλιάρα για το ρήγμα των Αλκυονίδων

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας ήρθε να προστεθεί στους ειδικούς που – με αφορμή τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Αττική – επαναφέρουν το θέμα του ρήγματος των Αλκυονίδων και προειδοποιούν για τις επιπτώσεις μίας «αφύπνισής» του.

Ο κ. Χουλιάρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως στην παρούσα χρονική περίοδο δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα, ωστόσο, όπως είπε, στο μέλλον το εν λόγω ρήγμα μπορεί να «γεννήσει» έναν μεγάλο, καταστροφικό σεισμό.

«Δεν είναι στιγμή για τα χειρότερα σενάρια. Οι Αλκυονίδες όμως ‘γεννούν’ και σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο ύπαρξης ενός μεγάλου σεισμού το επόμενο διάστημα, ο ίδιος επεσήμανε πως κάθε χρόνο περιμένουμε ένα σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ και προειδοποίησε πως δεν είμαστε «προετοιμασμένοι – θωρακισμένοι» για τέτοιες δονήσεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ