Σεισμός στην Αθήνα: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 4,2 Ρίχτερ – Ποιοι ανησυχούν για μεγαλύτερο μετασεισμό

0
337

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ  στην Αθήνα – Μετασεισμός των 5,1 Ρίχτερ της Μαγούλας, λένε οι σεισμολόγοι – Λέκκας: «Τον περιμέναμε. Είμαστε σε πλήρη μετασεισμική ακολουθία» –  Καθησυχαστικός και ο Άκης Τσελέντης: «Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος»

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής, 28 Ιουλίου 2019, ώρα 19:09. Ευθύμιος Λέκκας και Άκης Τσελέντης εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί μετά το νέο «χτύπημα» του Εγκέλαδου στην πρωτεύουσα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μετασεισμό, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό της 19ης Ιουλίου που σημειώθηκε στην Αθήνα.

Ο σεισμός, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στα 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα και για το λόγο αυτό έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής.

seismos

Τι λένε οι σεισμολόγοι – «Ηταν αυτό που περιμέναμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας»

Για ομαλή εξέλιξη του φαινομένου μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που «χτύπησε» το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Ιουλίου την Αττική, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, εκτιμώντας πως κατά 99% αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως περιμένουμε έναν μετασεισμό της τάξης των 4 – 4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

«Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης», εξήγησε,  λέγοντας ότι «μπορεί αυτό να είναι και σε μια εβδομάδα», ενώ σημείωσε  ότι «από τους πιο πολλούς δεν θα γίνει αντιληπτός, θα γίνει από όσους βρίσκονται σε ψηλά κτήρια».

Ο σεισμός, σύμφωνα και με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη που μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA, ήταν στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας και είναι απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη. Ο Άκης Τσελέντης υπογράμμισε δε,ότι τέτοιες δονήσεις θα συμβαίνουν ακόμη και μήνες μετά τον κύριο σεισμό.

Ο Γεράσιμος Χουλιαράς υποστηρίζει, επίσης, πως πρόκειται για μετασεισμό του ισχυρού σεισμού των 5,1 Ριχτερ που σημειώθηκε στην Αθήνα στις 19 Ιουλίου, γράφοντας χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «4,1 Ρίχτερ στις 19:09, πρόκειται για μετασεισμό από τα 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο στην Πάρνηθα την περασμένη Παρασκευή 19/7/2019».

Ωστόσο, την ίδια ώρα  υπάρχουν και εκτιμήσεις άλλων σεισμολόγων που αναφέρουν πως είναι πιθανόν να ζήσουμε και  μεγαλύτερο μετασεισμό από τα 4,2 Ρίχτερ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ