Το «Ύστατο χαίρε» στον Νικόλαο Φθιώτιδας (φωτο-video)

0
176

Η Φθιώτιδα αποχαιρέτησε τον χαρισματικό ιεράρχη της. Με βαθειά θλίψη κλήρος και λαός είπαν το ύστατο χαίρε στον ποιμενάρχη που διακόνησε με θέρμη και αγάπη στον τόπο αφήνοντας παρακαταθήκη ένα τεράστιο πνευματικό και κοινωνικό έργο.

Με χειροκροτήματα των πιστών και στρατιωτικές τιμές εξήλθε για τελευταία φορά από τον ιερό μητροπολιτικό ναο της Λαμίας για να ακολουθήσει πομπή στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, συνοδεία χιλιάδων πιστών υπό τους πένθημους ήχους της φιλαρμονικής.

Οι πένθιμες καμπάνες αντηχούσαν και οι πολίτες φώναζαν «άξιος».

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας, το πρωί της Τρίτης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με μητροπολίτες απ΄ολη τη χώρα και πλήθος κληρικών τέλεσαν την εξόδιο ακολουθία στον μακαριστό Νικόλαο που λειτουργούσε στον ίδιο Ναό για 23 συναπτά έτη και ενέπνεε πνευματικά το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Με δάκρυα στα μάτια οι πιστοί προσκυνούσαν το σκήνωμα που είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από το απόγευμα της Κυριακής.

Μέσα και έξω από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό πλήθος πιστών ήταν συγκεντρωμένο για να δει για τελευταία φορά τον άξιο ποιμενάρχη του.

Στις 8 πρωί ξεκίνησε η τελετή με την εκκλησία να αποδίδει ύψιστες τιμές στον αγαπητό μακαριστό ιεράρχη της. Το κενό που αφήνει ήδη αισθητό, εκφράστηκε στους επικήδειους λόγους που ακλούθησαν.

Εκπρόσωποι της εκκλησίας, της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης μίλησαν για την λαμπρή προσωπικότητα που φώτισε και καθοδήγησε τον τόπο στον δρόμο της αληθινής πίστης, που άφησε κληρονομιά πολυσήμαντο έργο και ανεξίτηλο αποτύπωμα στην θρησκευτική ιστορία του τόπου.

 

nikolaos tafi26Στη Φθιωτική γη που τόσο αγάπησε, αναπαύεται από το μεσημέρι της τρίτης ο μητροπολίτης Φθιώτιδας, Νικόλαος.

Όπως ο ίδιος επιθυμούσε , η ταφή του έγινε στην Ιερά μονή Δαμάστας, δίπλα από τον τάφο της αγαπημένης του μητέρας, Μαρίας που πριν έξι μήνες είχε φύγει από τη ζωή.

Με δάκρυα στα μάτια και φωνάζοντας «άξιος και αθάνατος», οι ιερείς και οι πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί στο μοναστήρι, τον αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά.

nikolaos tafi16

Το σκήνωμα του μακαριστού Νικολάου συνοδεύουν χώμα από την Τήνο  και το προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου και λάδι από το καντήλι της Παναγίας της Τήνου.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ