Νέος τουρκικός εκβιασμός: Θα ανοίξουμε τις πύλες για τους πρόσφυγες

0
83

Δεν έχουν τέλος οι εκβιασμοί από της πλευρά της Τουρκίας, η οποία και χθες απείλησε ότι θα ανοίξει τις πύλες για τους πρόσφυγες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα, που αναμένεται ότι θα δεχθεί και τον κύριο όγκο των μεταναστευτικών ροών, τονίζοντας μάλιστα οτι «δεν είναι μπλόφα».

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, σύμφωνα με το Anadolu, τόνισε ότι η προειδοποίηση της Τουρκίας ότι θα αφήσει ανοιχτές τις πύλες για την Ευρώπη δεν είναι «ούτε απειλή, ούτε μπλόφα. Είναι πραγματικότητα».
Ο Οκτάι μάλιστα ανέφερε ότι όποιος θεωρεί ότι η Τουρκία μπορεί να αντέξει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα κάνει λάθος. «Η Τουρκία δεν είναι φύλακας άλλης χώρας, ούτε κέντρο μεταναστών. Δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό για τις κρίσεις που άλλες χώρες δημιούργησαν», πρόσθεσε.

Οι εκβιασμοί του Ερντογάν
Οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου έρχονται μία ημέρα μετά τις προειδοποιήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διεμήνυσε ότι η Άγκυρα θα ανοίξει τις πόρτες της, αφήνοντας τους Σύρους πρόσφυγες να φύγουν προς την Ευρώπη, εάν η χώρα του δεν πάρει επιπλέον υποστήριξη.
«Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες.Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν» δήλωσε τροχαίο ο τούρκος πρόεδρος.

«Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; H θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας» είπε ο Ερντογάν για να προσθέσει:
«Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και για να πάρουμε τη στήριξη ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό» είπε.

Η Ανατολική Μεσόγειος
Εκτός από το θέμα των προσφύγων, ο Ερντογάν, δεν παρέλειψε να φέρει στο προσκήνιο τις απειλές του με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας μάλιστα ότι η Τουρκία ενδέχεται να φέρει και άλλο πλοίο για γεωτρήσεις. Σε ομιλία του προς στελέχη του κόμματός του δήλωσε πως «στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων» είπε.

Συνεχίζοντας στον ίδιο προκλητικό τόνο, ανέφερε πως στην ανατολική Μεσόγειο δεν κοιτάμε τι λέει ποιός αλλά κοιτάμε το τι λέμε εμείς.
«Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή. Όλες οι φρεγάτες μας, οι κορβέτες μας είναι σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη μας είναι σε ετοιμότητα. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα μας. Εδώ έχει δικαιώματα η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου», κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα. έχουμε δικαίωμα να μιλάμε» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνοντας για μία ακόμη φορά ότι αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ για το θέμα των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όργιο προπαγάνδας από τη «Γενί Σαφάκ»
Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχονται λίγες ώρες μετά το προκλητικό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας της Τουρκίας «Γενί Σαφάκ» με τίτλο «Πρόσεξε, μην πλησιάσεις». Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Ελλάδα κήρυξε Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο ως αντίδραση στην Τουρκία, αλλά τελικά «η Αθήνα δεν τόλμησε να περάσει το όριο που χάραξε η Άγκυρα», καθώς στην περιοχή υπάρχουν πολλά πολεμικά πλοία της Τουρκίας στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα της Μεσογείου».

Σχολιάζοντας μάλιστα την έκδοση δύο παράλληλων Navtex τόσο από το ελληνικό όσο και από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό για πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων τις ίδιες ημέρες και ώρες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο χώρες έφτασαν στο χείλος ενός θερμότατου επεισοδίου.

«Το μπρα ντε φερ στη νότια συνοριακή γραμμή του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» έφερε τις δύο χώρες στο χείλος ενός θερμού επεισοδίου στις 4 Σεπτεμβρίου, ωστόσο «το ελληνικό πολεμικό ναυτικό δεν έβγαλε άχνα» γράφει χαρακτηριστικά η «Γενί Σαφάκ», όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι πρώτα η Τουρκία κήρυξε Navtex στις 29 Αυγούστου και ακολούθησε κήρυξη Navtex από την Ελλάδα στις 30 Αυγούστου ως απάντηση. Ωστόσο, η Τουρκία ανταπάντησε προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι πρόκειται για περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ότι είναι άκυρη η ελληνική Navtex.

Σκληρή απάντηση από την ΕΕ
«Η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και τα εναπομείναντα 400 εκατ. πρόκειται να δοθούν σύντομα», υπενθύμισε η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό και διεμήνυσε ότι «ΕΕ και Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό».

Ειδικότερα κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις πόρτες προς την Ευρώπη εάν δε λάβει περαιτέρω βοήθεια για τους πρόσφυγες, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της συμφωνίας και υπάρχει «εμπιστοσύνη» πως θα αυτή συνεχιστεί με «καλή πίστη».

Με αμείωτο ρυθμό οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ροές προσφύγων σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, προχθές Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου και μέχρι τα μεσάνυχτα, συνολικά πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 188 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 147 πέρασαν στη Λέσβο και 41 στη Σάμο.

Χθες, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 12:00, στο βόρειο Αιγαίο είχαν περάσει 153 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς, 68 είχαν περάσει στη Λέσβο, 25 στη Χίο και 60 στη Σάμο. Σημειώνεται, ότι μεταξύ αυτών που πέρασαν στη Σάμο περιλαμβάνεται μία γυναίκα, η οποία όπως διαπιστώθηκε ήταν νεκρή. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο θάνατός της οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ