Προσφυγικό: Πάνω από 2.300 αφίξεις στα νησιά σε μια εβδομάδα – Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου το Σάββατο

0
274

Με τις 439 νέες αφίξεις προσφύγων την Παρασκευή στη Μόρια και σε συνδυασμό με τα στοιχεία από Σάμο και Χίο, ο συνολικός αριθμός από τη Δευτέρα ως και αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, έφτασε στις 2.323 – Σύσκεψη των τοπικών υπηρεσιών της Μυτιλήνης τη Δευτέρα

Οριακή είναι η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σε ότι αφορά τις προσφυγικές ροές, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, θυμίζοντας μέρες 2015. Η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος αποτελούν τα βασικά κέντρα υποδοχής προσφύγων από τις ανατολικές χώρες, ωστόσο η απουσία δομών στα ενδότερα της χώρας, τους κρατούν εκεί, με τα προβλήματα που δημιουργούνται να είναι μεγάλα.

Χαρακτηριστικοί της αυξημένης κίνησης των ροών είναι οι αριθμοί που έχουν καταγραφεί από τη Δευτέρα μέχρι και αργά το μεσημέρι της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, η Λέσβος έχει υποδεχτεί 1.414 άτομα, η Χίος 345 και η Σάμος 564. Συνολικά, δηλαδή, τα τρία νησιά δέχτηκαν στα εδάφη τους 2.323 πρόσφυγες, σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι καιρικές συνθήκες αρχίζουν να «αγριεύουν», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία των ανθρώπων αυτών και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Φυσικά, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχει δεχτεί η Λέσβος, η οποία την Παρασκευή μόνο δέχτηκε 439 άτομα, ενώ είχαν προηγηθεί τα 228 της Δευτέρας, τα 275 της Τρίτης, τα 225 της Τετάρτης και τα 247 της Πέμπτης.

Έπειτα και από αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρχικά διέρρευσε η είδηση ότι πρόκειται για συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όμως στη συνέχεια διευκρινίστηκε πως δεν πρόκειται για ΚΥΣΕΑ, αλλά για σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Η κατάσταση έχει σημάνει συναγερμό, αφού μόνο τα δύο τελευταία 24ωρα στα νησιά του Αιγαίου έφτασαν σχεδόν 1.500 μετανάστες από την Τουρκία, σχεδόν όση είναι η χωρητικότητα ενός Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spot).

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, ζητώντας από την Κομισιόν να εκταμιεύσει στην Τουρκία τα κονδύλια που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ευρω-τουρκικού πρωτοκόλλου, ενώ καλεί την Άγκυρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κυκλώματα των διακινητών, που πλέον σπρώχνουν προς την Ελλάδα περίπου 1.000 μετανάστες την ημέρα.

Ενημέρωση εισαγγελέα

Εν τω μεταξύ, η διαχείριση της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με περισσότερους από 12.000 ανθρώπους στη Μόρια και σχεδόν 15.000 στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης θα αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης των εμπλεκόμενων τοπικών υπηρεσιακών παραγόντων, την ερχόμενη Δευτέρα.

Σήμερα ο εκτελών χρέη Διοικητή στο ΚΥΤ ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ότι αδυνατεί να υποδεχθεί και να διαχειρισθεί αυτή τη στιγμή νεοεισερχόμενους.

Μια ανακοίνωση από τον περιφερειάρχη

Την ίδια ώρα ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου με δημόσια δήλωση του και δεδομένων των σημερινών μεγάλων ροών σημειώνει: «Έως πότε οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου θα θεωρούνται από την Ευρώπη και την λοιπή Ελλάδα ως χώρος αποθέσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων, όπου πρακτικά ‘λησμονούνται’ εμπλεκόμενοι σε ατέρμονες διαδικασίες;».

Και καταλήγει ο κ. Μουτζούρης: «Απαιτούμε εκ νέου την αποτελεσματική αποτροπή εισόδου τους με καλλίτερη φύλαξη των θαλασσών μας, την ταυτόχρονη εκκένωση των νήσων και την εφαρμογή των προεκλογικών υποσχέσεων της Κυβερνήσεως και των πρόσφατων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ».

Πηγή: stonisi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ