Εισβολή στη Συρία: Ρώσοι και Σύροι «στο πλευρό» των Κούρδων – Δύο Τούρκοι στρατιώτες νεκροί

1
1164

Ρωσικά στρατεύματα περιπολούν την περιοχή γύρω από το κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ – Από τη Μόσχα διαμηνύεται ότι δεν θα επιτρέψουν τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις – Έξι άμαχοι νεκροί στην Τζαραμπλούς από πυρά κουρδικών δυνάμεων – Με εντολή Τραμπ ο αντιπρόεδρος Πενς σπεύδει στην Τουρκία – Χάρτης με τις περιοχές που ελέγχει ο Ασαντ

Συνεχίζεται η ρωσική ρουλέτα από την Άγκυρα, καθώς κλιμακώνει το σφυροκόπημα και τραβά τόσο το σκοινί που έρχεται αντιμέτωπη ακόμη και με τη Μόσχα. Η ένταση έχει ανέβει επικίνδυνα, με τη σκακιέρα να εμπλουτίζεται, μετά τον συριακό στρατό του καθεστώτος Άσαντ, και με έναν ακόμη παίκτη: τη Ρωσία. Γριφώδες παραμένει, πάντως, ποιος θα βγει ο μεγάλος ηττημένος από τη σύγκρουση στη βόρεια Συρία.

Με μια πρώτη ανάγνωση, θα έδειχνε κανείς τους Κούρδους, ύστερα και από την αιματοχυσία που προκάλεσε η τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». Με μια πιο δεισδυτική ματιά, όμως, θα έκλινε κανείς προς τη μεριά της Δύσης και συγκεκριμένα των ΗΠΑ, καθώς ενισχύεται η εικόνα όσων βοηθούν τους Κούρδους και κατ’επέκταση συμβάλλουν στην αποτροπή τέλεσης εγκλημάτων πολέμου.

Η νεότερη εξέλιξη θέλει ρωσικά στρατεύματα να περιπολούν την περιοχή που χωρίζει τους Σύρους αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία, από τον συριακό στρατό, γύρω από το κουρδικό προπύργιο της Μανμπίτζ, στη βορειοανατολική Συρία.

Εκλαμβάνεται πλέον ως de facto η ισχυρή παρουσία ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, την οποία διέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι στρατιώτες που υπολογίζεται να εγκαταλείψουν τη Συρία ανέρχονται στους χίλιους.

Από τη Μόσχα, πάντως, εν μέσω κατηγοριών για την πολιτική Τραμπ σχετικά με την εγκατάλειψη των Κούρδων, διαμηνύεται ότι δεν θα επιτρέψουν τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές και τις συριακές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή η εικόνα του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μοιάζει να ενισχύεται καθώς ο κατά τη Δύση στυγνός δικτάτορας εμφανίζεται ως προστάτης των Κούρδων. Οι Κούρδοι, από τη μεριά τους, αποδέχονται τη βοήθειά του αφού βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα: θάνατος ή συναίνεση.

Κατά συνέπεια, Ρωσία και Συρία εμφανίζονται ως προστάτες των Κούρδων που αποτρέπουν την έναρξη νέας ανθρωπιστικής κρίσης.

«Δεν θα επιτρέψουμε τον πόλεμο» υπογραμμίζει ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ο οποίος άσκησε κριτική στην Άγκυρα χαρακτιρίζοντας απαράδεκτες τις στρατιωτικές της ένεργειες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. …και το δούλεμα πάει σύννεφο, καλά η Ρωσία (και αυτή) δεν πουλάει οπλικά συστήματα στους Τούρκους;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ