ΥΠΕΞ: Στα χέρια της Αθήνας το Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης – Δείτε τη συμφωνία

1
518

Μελετάται αυτή την ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών – Οι Τούρκοι ψηφίζουν σήμερα στη Βουλή τη συμφωνία – Αδιευκρίνιστο το πώς έφτασε στα χέρια της ελληνικής πλευράς το κείμενο – Το protothema.gr δημοσιεύει φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από Τούρκο δημοσιογράφο μέσω Twitter

Μελετάται αυτή την ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Το πώς έφτασε στα χέρια της Αθήνας το εν λόγω έγγραφο παραμένει άγνωστο.  Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει δοθεί από λιβυκή πηγή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την απόφαση για την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι το περιεχόμενο του μνημονίου αντίκειται στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η συνεργασία θα κινηθεί στη βάση της αρχής της ίσης κατανομής, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.

Δείτε τα έγγραφα της συμφωνίας που διέρρευσαν μέσω λογαριασμού Τούρκου δημοσιογράφου στο Twitter:

xartis1
xartis2
xartis3
xartis4

Σήμερα η ψηφοφορία για το μνημόνιο συνεργασίας από την τουρκική Βουλή

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτηςότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα, στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν από χθες είχε δηλώσει ότι η συμφωνία θα πάει άμεσα στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι κίνηση ύψιστης σημασίας και πως πρέπει όλα τα κόμματα (που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο) να στηρίξουν το μνημόνιο. Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

Επίσης χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης που οριοθέτησαν μονομερώς Τουρκία και Λιβύη. «Οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Πρώτα όμως θα κυρωθούν οι συμφωνίες στα κοινοβούλια των δύο χωρών και μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» δήλωσε ο κ. Ντονμέζ αποκαλύπτοντας τον σχεδιασμό της τουρκικής κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντίδραση της Ελλάδας.

Τον χαβά της η Τουρκία – Συνεχίζει τις προκλήσεις: Θα κάνουμε γεωτρήσεις όπως συμφωνήσαμε με τη Λιβύη

Πριν από ένα 48ωρο πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει στο πρακτορείο Anadolu ότι στα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα και ότι για την υπογραφή της συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη προβλήθηκε η αρχή της ίσης κατανομής.

Την επόμενη ημέρα ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ τόνισε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης.

Ανακοίνωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς αναφορικά με το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης για την Ανατολική Μεσόγειο

Ανακοίνωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς αναφορικά με το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης για την Ανατολική Μεσόγειο

Καταδικάζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το πρόσφατο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Η ΕΕ να καλέσει την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητές της και να πάψει να θέτει σε κίνδυνο την περιοχή, εξετάζοντας τη δυνατότητα επέκτασης του καθεστώτος κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που ασκούν παράνομες δραστηριότητες στην ελληνική ΑΟΖ

 

Ανακοίνωση που καταδικάζει το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE-NGL.

Παρά την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ότι το Μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης δεν αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο, η ανακοίνωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όχι απλώς «αγνοεί εντελώς το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τα νόμιμα δικαιώματα άλλων κρατών στην περιοχή», αλλά και ότι «οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, παράγουν αρνητικό αποτέλεσμα αναφορικά με τις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό πρόβλημα».

Τέλος, απέναντι στις οφθαλμοφανείς προσπάθειες της Τουρκίας να νομιμοποιήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, η ανακοίνωση καλεί την ΕΕ «να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης του καθεστώτος κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που ασκούν παράνομες δραστηριότητες και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας».

 

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση :

«Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης υπόγραψαν ένα Μνημόνιο Συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα καθώς και μια συμφωνία για την ενισχυμένη ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία. Αυτό το μνημόνιο είναι αυθαίρετο και παράνομο δεδομένου ότι αγνοεί εντελώς το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και τα νόμιμα δικαιώματα άλλων κρατών στην περιοχή.
Καταδικάζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες αυξάνονται.
Οι αυθαίρετες, παράνομες και απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας παράγουν αρνητικό αποτέλεσμα αναφορικά με τις προσπάθειες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό πρόβλημα. Οι σημερινές παράνομες γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Το πρόσφατο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και το προφορικό σημείωμα της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ με τις καθορισμένες μονομερείς συντεταγμένες, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Η ΕΕ πρέπει να καλέσει την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες δραστηριότητές της και να πάψει να θέτει σε κίνδυνο την περιοχή δημιουργώντας περισσότερες εντάσεις. Ακόμη, να εξετάσει τη δυνατότητα επέκτασης του καθεστώτος κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που ασκούν παράνομες δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ελλάδας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ