Οργή, φόβος, προβληματισμός στο Βόρειο Αιγαίο. Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού σε 66 καρτέλες

0
143
Η έρευνα της Kapa Research για την Περιφέρεια

Η  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου «έτρεξε» μια σημαντική δημοσκόπηση για το μεταναστευτικό-προσφυγικό στο Βόρειο Αιγαίο.  Η ποσοτική έρευνα με θέμα, «Επιπτώσεις των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου», πραγματοποιήθηκε από την  Kapa Research με στόχο την καταγραφή των απόψεων, των στάσεων και των μεταβολών στην ζωή των πολιτών ως συνέπεια των αυξημένων ροών μεταναστών από την Τουρκία.

Η έρευνα βάσει ειδικά σχεδιασμένου ερευνητικού εργαλείου βασίστηκε στην προσωπική και συλλογική εμπειρία και εξετάζοντας τις επιπτώσεις των μεταναστευτικών ροών στους εξής άξονες:

α)στην καθημερινή ζωή των τοπικών κοινωνιών (σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο)

β)στην εικόνα της Περιφέρειας και των νησιών του Β. Αιγαίου στους τοπικούς κατοίκους,

και γ)στις απόψεις των πολιτών του Β. Αιγαίου για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες των αρμόδιων αρχών στην αντιμετώπιση τους προβλήματος.

Ταυτότητα έρευνας:

Επωνυμία εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH

 Εντολέας Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω

Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη 1.203 άτομα στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων 11 –13 Φεβρουαρίου 2020

Μέθοδος δειγματοληψίας Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς το φύλο και την ηλικία, βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011.

Μέθοδος συλλογής στοιχείων Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου

Σφάλμα / στρογγυλοποίηση Μέγιστο σφάλμα 3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. Τα αποτελέσματα (%) παρουσιάζονται με στρογγυλοποίηση στη μονάδα και ορισμένες απαντήσεις ενδέχεται να μην αθροίζουν στο 100%

 

 Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας:

78% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα το προσφυγικό μεταναστευτικό

81% θεωρεί ότι η πορεία του νησιού τους είναι προς την λάθος κατεύθυνση

50% θεωρεί ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση του νοικοκύριου τους είναι χειρότερη σε σχέση με πριν από 5 χρόνια (Σημαντικό εύρημα καθώς η σημερινή κατάσταση για την οικονομία έχει πολλές νότες αισιοδοξίας στην ηπειρωτική χώρα)

90% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου αναφέρει αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού – μεταναστευτικού στα νησιά μας

Οι αρνητικές επιπτώσεις εντοπίζονται κυρίως σε : ψυχολογία / υγεία / τουρισμός / καθαριότητα

Τουρισμός και ασφάλεια των πολιτών έχουν επηρεαστεί τα μέγιστα από το προσφυγικό.

Οι αυξημένες ροές μεταναστών προκαλούν στους κατοίκους (σε ίσα περίπου ποσοστά: οργή/ φόβο/ προβληματισμό)

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι 30% απάντησε ότι υπάρχει ένα τουλάχιστον μέλος του νοικοκυριού που σκέφτεται να φύγει από τα νησιά μας λόγω μεταναστευτικού.  

Το 65% του πληθυσμού βλέπει πλέον τους μετανάστες – πρόσφυγες ως απειλή!

Θετικά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού έχουν συμβάλει  κατά σειρά: κάτοικοι, αστυνομία, Περιφέρεια ενώ απαντούν ότι δεν έχει υπάρξει βοήθεια από Ε.Ε.

 Τα στοιχεία της έρευνας αξίζει να αναλυθούν και από την Κυβέρνηση ώστε να μπορέσουν έστω και την τελευταία στιγμή να καταλάβουν τις αντιδράσεις των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου.

Η έρευνα αποτελεί ουσιαστικά ένα καμπανάκι όχι για την Κυβέρνηση αλλά για την κοινωνία γενικότερα. Τα νησιά έχουν τραβήξει όλα αυτά τα χρόνια το πιο δύσκολο δρόμο.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου παρέδωσε προχθες στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά  όλα τα στοιχεία της έρευνας.

 

Το Lesvosnews.net σας παρουσιάζει όλη την έρευνα στις επόμενες 66 καρτέλες:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ