Φονική κακοκαιρία στη χώρα – Δραματική κατάσταση – Η πρόγνωση καιρού για την Κω (Pics στο έλεος του Χιονιά)

0
2450
Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας χτυπά για τέταρτη μέρα τη χώρα μας – Δύο νεκροί σε Ναύπακτο και Κομοτηνή – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκόπελος, Αλόννησος και ο δήμος Κύμης – Αλιβερίου – Χωρίς νερό και ρεύμα η Εύβοια – Το έστρωσε ξανά στην Κρήτη – Έκλεισε το αεροδρόμιο Χανίων – Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα (9/1)
Σε λευκό κλοιό βρίσκεται ολόκληρη σχεδόν η Ελλάδα από την Παρασκευή. Ο σιβηρικός αντικυκλώνας με το όνομα «Αριάδνη» χτύπησε τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη, με ισχυρές βροχές, χιόνια ακόμα και στις παραλίες και πολικές θερμοκρασίες.
Το κύμα κακοκαιρίας αποδείχθηκε φονικό για δύο συνανθρώπους μας σε Ναύπακτο και Κομοτηνή. Ένας 77χρονος, που για ώρες είχε χαθεί στην περιοχή Πιτσιναίικα Ναυπακτίας, αν και εντοπίστηκε ζωντανός, κατέληξε τελικά στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, πιθανότατα από υποθερμία. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΤΥΧΟΥ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ
Στην Κομοτηνή, μία 78χρονη διακομίσθηκε νεκρή, αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο νοσοκομείο της πόλης, από εισπνοή αναθυμιάσεων, σύμφωνα με τον διοικητή του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, Γιώργο Φιλιππίδη. Η 78χρονη είχε ανάψει μαγκάλι για να ζεσταθεί, καθώς στην περιοχή επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά αποκοιμήθηκε, με αποτέλεσμα να εισπνεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις αναθυμιάσεις, γεγονός που στάθηκε μοιραίο για τη ζωή της. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δύσκολες ώρες για τους κατοίκους σε Εύβοια και Σποράδες
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Σκόπελος και το ίδιο αναμένεται να γίνει και για την Αλόννησο, μετά την σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τα δύο νησιά των Σποράδων, όπου το χιόνι στην μεν Σκόπελο έφθασε το 1 μέτρο, ακόμα και μέσα στην Χώρα, στην δε Αλόννησο, στο Πατητήρι, έχει ξεπεράσει και το 1,5 μέτρο.
Η κατάσταση κυρίως στην Αλόννησο είναι απελπιστική, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησης στο νησί και από τη δημοτική αρχή καταβάλλονται προσπάθειες για την στοιχειώδη αποκατάσταση της ζωής στο νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι τηλεφωνικές συνδέσεις, αφού δεν ηλεκροδοτείται η Αλόννησος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Παράλληλα δεν υπάρχει υδροδότηση στα κτίρια του νησιού, επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια λόγω έλλειψης ρεύματος και πολικών θερμοκρασιών.
Οι δρόμοι στην Αλόννησο είναι αδιάβατοι, στο Πατητήρι που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, το χιόνι έχει φθάσει το 1,5 μέτρο, ενώ στην Παλιά Αλόννησο ξεπερνά και τα 2 μέτρα. Ανάλογες συνθήκες επικρατούν και στους οικισμούς Βότση,Ρουσούμ Γυαλός και Στενή Βάλλα ,όπου είναι αδύνατη η οδική προσέγγιση.
Στην γειτονική Σκόπελο το χιόνι έφθασε το 1 μέτρο στην Χώρα και όλοι οι δρόμοι είναι χιονισμένοι. Κλειστός παραμένει και ο βασικός δρόμος του νησιού από την Χώρα Σκοπέλου προς το Ελιος, το Λουτράκι και τη Γλώσσα, όπου το χιόνι ξεπερνά τα 40 εκατοστά ,σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Βασιλούδη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Καταβάλλονται προσπάθειες αποχιονισμού των δρόμων, αλλα οι χαμηλές θερμοκρασίες-πρωτόγνωρες για το νησί-έχουν ακινητοποιήσει και τα μηχανήματα.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σκοπέλου, το νησί είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητείται να ληφθεί μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας, για την αποκατάσταση των κανονικών ρυθμών ζωής.
Δραματική είναι είναι η κατάσταση στην Εύβοια. Η Κύμη παραμένει αποκλεισμένη από τα χιόνια που έχουν φτάσει τα δύο μέτρα. Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Κυριακής ο δήμος Κύμης – Αλιβερίου τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, μηχανήματα του στρατού έσπευσαν στην περιοχή.
Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, το χιόνι έχει ξεπεράσει τα δύο μέτρα και έχουν κοπεί το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο.
Παράλληλα, στο χωριό Βίταλα είναι εγκλωβισμένοι κτηνοτρόφοι από χθες (7/1). Μάλιστα, η Πυροσβεστική χρειάστηκε πέντε ώρες για να φτάσει στον Μεσόκαμπο και να απεγκλωβίσει μία μητέρα και τα δύο της παιδιά, λόγω του ότι ένα εξ αυτών χρειαζόταν να πάει στο νοσοκομείο.
Δύο άνδρες απεγκλωβίστηκαν από τη Μουρτερή και αρκετοί νεφροπαθείς και νοσηλευτές χρειάστηκαν την παρέμβαση της Πυροσβεστική για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
ΔΕΙΤΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗN ΚΥΜΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΤΟ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR
Στο Πήλιο το χιόνι είναι άφθονο, αλλά ο πάγος δυσκολεύει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στο Πήλιο χρειάζονται αλυσίδες αφού η θερμοκρασία στα Χάνια είναι στους -13 βαθμούς, ενώ στον Βόλο μόλις και άγγιξε το μηδέν.
Κλείνει το αεροδρόμιο Χανίων λόγω παγετού
Το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων κλείνει για απόψε (9/1), καθώς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ειδικά του παγετού, δεν αναμένεται να εκτελεστούν άλλα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο, όπως αναφέρει το flashnews.gr.
Οι πολίτες καλούνται να επικοινωνούν με τις εταιρείες και το αεροδρόμιο στο 28210-83832, προκειμένου να ενημερωθούν. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά)
Πού θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία
Στον κλοιό του χιονιά «Αριάδνη» βρίσκεται ολόκληρη σχεδόν η χώρα τα τελευταία 24ωρα με χιόνια, πολικές θερμοκρασίες και τον παγετό να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.
Δείτε αναλυτικά σε ποιες περιοχές τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου κάνοντας κλικ ΕΔΩ
«Θαμμένοι» στο χιόνι πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια
Δύσκολες ώρες περνάνε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζούνε στον καταυλισμό της Μόριας για δεύτερη μέρα σε συνθήκες πολικών θερμοκρασιών.
Όπως αναφέρει το lesvospost.com, εθελοντές και κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλουν ανυπαρξία των κρατικών μηχανισμών καθώς παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις για την επέλαση του χιονιά, δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση των φαινομένων.
Συνθήκες πολικού ψύχους επικρατούν στον καταυλισμό της Μόριας, όπου ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί, που κάθε άλλο παρά συνηθισμένοι είναι σε συνθήκες παγετού.
Τα χιόνια είναι εμφανώς λιγότερα, αλλά όχι επειδή έλιωσαν αλλά γιατί μετατράπηκαν σε πάγο. Γυναίκες και παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα ζεσταίνονται σε δύο μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις οποίες λειτουργεί ένα σύστημα θέρμανσης.
Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί για τις επόμενες ημέρες και κυρίως τις νύχτες καθώς αναμένεται να επικρατήσουν στην περιοχή πολύ χαμηλές θεμοκρασίες. (Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ ΕΔΩ)
Πού θα χιονίζει τη Δευτέρα σύμφωνα με την ΕΜΥ
Η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

H ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩ:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ