Πώς ο καθηγητής Κρεμαστινός έγινε ο «γιατρός του Ανδρέα»

0
171

Με δεκάδες μηνύματα, δηλώσεις και τηλεγραφήματα αποχαιρετά τον «καρδιολόγο όλων των Ελλήνων» σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας

Πανελλήνια θλίψη και συγκίνηση σκόρπισε η απώλεια του Καθηγητή και ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, θύμα και ο ίδιος της πανδημίας του κορωνοϊου.

Με δεκάδες μηνύματα, δηλώσεις και τηλεγραφήματα αποχαιρετά τον «καρδιολόγο όλων των Ελλήνων» σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, ενώ στο πένθος έχουν βυθιστεί από το πρωί το Κίνημα Αλλαγής και η γενέτειρά του, τα Δωδεκάνησα.

Η διαχρονική συμβολή του στην διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για τη δημόσια υγεία, αλλά και οι χιλιάδες των φίλων του (μεταξύ των οποίων και οι αναρίθμητοι ασθενείς του που τους θεράπευε αφιλοκερδώς μέχρι τα τέλη της ζωής του) τον έχουν καταστήσει αναντικατάστατο στις καρδιές όλων των Ελλήνων πολιτών, πέρα και πάνω από ιδεολογίες. Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, άλλωστε, επιθυμούσε να τυγχάνει της εκτίμησης όλων όσων των γνώρισαν διά ζώσης ή από τις στήλες των εφημερίδων που παρείχε αφειδώς συμβουλές για την καλή υγεία και δευτερευόντως από την πολιτική του δράση, καθώς αποστρεφόταν την αντίληψη του «επαγγελματία πολιτικού».

51836629_2281445505219330_4678304620500484096_n

Αντίθετα, με μια ουμανιστική διάθεση, ο Δημήτρης Κρεμαστινός αναγνώριζε τον εαυτό του μέσα από την Ιατρική ως έκφραση διαρκούς κοινωνικής προσφοράς που την έκανε πράξη σε όλη του τη ζωή, ακόμη και όταν βρέθηκε στο στενό πυρήνα του πανίσχυρου Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Ο γιατρός Κρεμαστινός, αφοσιωμένος εξ’ ολοκλήρου στην επιστήμη του δεν είχε καμία άμεση εμπλοκή με τα κοινά, μέχρι τη στιγμή που κλήθηκε να σώσει έναν πολίτη, στιγμή που ανέτρεψε άρδην τον ρου της ζωής του. Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν σε κοινοβουλευτική αποστολή της Βουλής των Ελλήνων, ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που μετείχε στην ελληνική αντιπροσωπεία, παθαίνει ξαφνικά, όντας στο εξωτερικό με την αποστολή, καρδιακό επεισόδιο. Για καλή του τύχη, κοντά τις ώρες του επεισοδίου βρίσκεται ο γιατρός Κρεμαστινός, ο οποίος μόλις πληροφορείται το συμβάν, σπεύδει προς βοήθεια του βουλευτή και τον σώζει.

Περιχαρής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ γυρνά στην Αθήνα και διηγείται την ιστορία του στους συντρόφους του, μεταξύ των οποίων και στον Αντώνη Λιβάνη, ο οποίος εγγράφει στην μνήμη του το όνομα του Δημήτρη Κρεμαστινού. Είναι η περίοδος που η υγεία του Ανδρέα Παπανδρέου έχει κλονιστεί σοβαρά και κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή. Τις αμέσως επόμενες ημέρες ένα πρωί, επισκέπτονται τον Δημήτρη Κρεμαστινό οι θεράποντες γιατροί του Ανδρέα Παπανδρέου, με επικεφαλής τον Καθηγητή Κώστα Στεφανή και του πρότειναν να εξετάσει και να αναλάβει το θέμα της υγείας του Πρωθυπουργού, η οποία βρισκόταν τότε σε κρίσιμο στάδιο, ενώ ο Αντώνης Λιβάνης ενίσχυσε με την γνώμη του στο περιβάλλον της οικογένειας Παπανδρέου την ανάληψη της ιατρικής φροντίδας του πρώην Πρωθυπουργού από τον Καθηγητή Κρεμαστινό. Έκτοτε, ο «γιατρός του Ανδρέα» δεν τον άφησε μέχρι το τέλος, ενώ το ήθος και η βαθιά, επιστημονική και πρωτοποριακή του γνώση, τον κατέταξαν στο συλλογικό ασυνείδητο ως τον «καρδιολόγο όλων των Ελλήνων».

Ο ήπιος χαρακτήρας του Δημήτρη Κρεμαστινού και η ακούραστη φροντίδα του για τους ασθενείς του, από τους πιο ισχυρούς πολιτικούς και επιχειρηματίες μέχρι και τον κάτοικο του πιο απομακρυσμένου νησιού, ερμηνεύει το πάνδημο ενδιαφέρον για το χαμό του τις τελευταίες ώρες, αλλά και την βαθιά θλίψη όλου οριζόντια του πολιτικού φάσματος. Από το πρωί, τα συλληπητήρια για την απώλεια του Δημήτρη Κρεμαστινού εξέφρασαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα τηλεφώνησε νωρίς το πρωί στην Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, για να την συλλυπηθεί. Δηλώσεις και μηνύματα συμπαράστασης έχουν αποστείλει πλήθος παλιών και νέων βουλευτών, αλλά και οι επικεφαλής όλων των κομμάτων της Βουλής.

1440894

«Με συγκίνηση αποχαιρετώ έναν αδελφικό φίλο, εξαίρετο επιστήμονα και άνθρωπο.Καλή αντάμωση με τον Αντρέα μας Δημήτρη Κρεμαστινε» έγραψε η Δήμητρα Παπανδρέου δημοσιεύοντας την παρακάτω φωτογραφία.

Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου αποχαιρετά τον Δημήτρη Κρεμαστινό: «Καλή αντάμωση με τον Αντρέα μας»

Dimitra_Liani_Papandreou
96289789_2519946984921306_6654302340473946112_n
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ