Κορωνοϊός: 60 νέα κρούσματα στη χώρα – Τα 40 εισαγόμενα | Handelsblatt : Οι τουρίστες φέρνουν τον ιό στην Ελλάδα

0
764

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο – Εννιά πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 60 νέα κρούσματα  κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3732, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.

962 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1962 (52.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

kroysmata-deigma-deigmatolipsia-koronoios-arthro

Κορωνοϊός: 29 κρούσματα σε τουρίστες στον Προμαχώνα

Κορωνοϊός: Οι τουρίστες φέρνουν τον ιό στην Ελλάδα, γράφει η Handelsblatt

AERODROMIA

«Η Ελλάδα είχε τον έλεγχο του νέου κορωνοϊού, τώρα όμωςοι τουρίστες μεταδίδουν τον ιό. Η Αθήνα ανταποκρίνεται με τεστ και απαγόρευση εισόδου. Όμως, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές δεν ανησυχούν μόνο για τους ξένους τουρίστες», γράφει η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

«Ήθελαν να κάνουν ηλιοθεραπεία στην παραλία και να κολυμπήσουν στη θάλασσα, στην Αιδηψότης Εύβοιας. Αλλά τώρα είναι σε καραντίνα στα δωμάτια του ξενοδοχείου τους: 80 τουρίστες από τη Σερβία. Το γκρουπ είχε μεταβεί στη χώρα στις 3 Ιουλίου με δύο λεωφορεία διασχίζοντας τα σύνορα ΒουλγαρίαςΕλλάδας μέσω τουΠρομαχώνα», σχολιάζει το επίμαχο άρθρο και προσθέτει:

«Τέσσερις ημέρες αργότερα, ένας από τους ταξιδιώτες παραπονέθηκε για κόπωση και πυρετό. Ο ξεναγός έστειλε τον 50χρονο και τη σύζυγό του στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας με ταξί. Το τεστ έδειξε ότι και οι δύο ήταν θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Το ζευγάρι βρίσκεται τώρα στο θάλαμο απομόνωσης μιας κλινικής στη Λαμία».

«Ενώ οι 80 επιβάτες περιμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στα δωμάτια του ξενοδοχείου, οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να προσδιορίσουν με ποιον άλλο είχε έρθει σε επαφή το μολυσμένο ζευγάρι».

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση: Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά από τότε που η Ελλάδα άνοιξε ξανά τα αεροδρόμια, τα λιμάνια της και τα σύνορα με την Βουλγαρία την 1η Ιουλίου μετά από ένα τρίμηνο lockdownγια τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου».

«Πριν ανοίξουν τα σύνορα, οι ελληνικές αρχές είχαν εντοπίσει 510 νέα κρούσματα στην Ελλάδα μεταξύ 1ης και 8 Ιουλίου.Τουλάχιστον 365 από αυτά είναι ξένοι ταξιδιώτες. Την Τετάρτη καταγράφηκαν 33 νέα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 21 τουριστών».

«Η ίδια η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει αρκετά καλά την πανδημία μέχρι στιγμής χάρη στους πρώιμους περιορισμούς επαφής και το συνεχές κλείσιμο. Υπάρχουν μόνο 3.622 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μέχρι στιγμής 193 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τις επιπτώσεις της νόσου Covid-19. Με 18 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρώπη (To αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 110)».

Ο αριθμός αναπαραγωγής R0είναι 0,3. Αυτό σημαίνει: η επιδημία είναι υπό έλεγχο. Αλλά τώρα τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι ειδικοί: οι παραθεριστές φέρνουν τον ιό.

Μια νέα επιδημία από τον Προμαχώνα

Η κύρια πύλη είναι η διέλευση των συνόρων της Βουλγαρίας στον Προμαχώνα, η μόνη οδική σύνδεση στην Ελλάδα που μέχρι στιγμής είναι ανοιχτή για τις ξένες χώρες. Εδώ, μετά την έναρξη της 1ης Ιουλίου, τα αυτοκίνητα των παραθεριστών από τα Βαλκάνια έκαναν ουρά. Παραδοσιακά τους αρέσει να πηγαίνουν διακοπές στη βόρεια Ελλάδα ή να ψωνίζουν το Σαββατοκύριακο.

«Ο Προμαχώνας είναι ένα πρόβλημα», προειδοποιεί ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Πολλοί από τους παραθεριστές που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω του Προμαχώνα ήταν Σέρβοι. Αφού ο ιός εξαπλώθηκε ταχύτατα στη Σερβία τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα απαγόρευσε στους Σέρβους πολίτες να εισέλθουν στη χώρα.

Επιπλέον, όλοι οι ξένοι τουρίστες υποβάλλονται σε τεστ χωρίς εξαίρεση στον Προμαχώνα.

Όμως, όπως επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα, οι ελληνικές υγειονομικές αρχές δεν ενδιαφέρονται μόνο για τους ξένους τουρίστες. Η αυξανόμενη απροσεξία ορισμένων συμπατριωτών τους φοβίζει.

«Ο νέος κορωνοϊός περιμένει απλώς να επιστρέψει αν κάνουμε λάθος», προειδοποιεί ο Νίκος Σύψας.

protothema.gr

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ: Ανευθυνότητα σε περίοδο πανδημίας

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

 

Οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας προσπαθούν απεγνωσμένα να ορθοποδήσουν τον Τουρισμό από το πλήγμα του covid-19. Πολύ σωστά η κυβέρνηση καθιέρωσε υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται στους χώρους εισόδου, διαμονής, διατροφής και διακίνησης των τουριστών. Όλοι οι επιχειρηματίες ξενοδοχειακών καταλυμάτων, πειθαρχήσαμε και τα εφαρμόζουμε, παρά τις δυσκολίες και το υψηλό για τις επιχειρήσεις μας κόστος (πχ: για ειδικές συσκευές απολύμανσης, πολλαπλάσιο χρόνο καθαρισμού, προμήθεια υγειονομικού υλικού, ειδικών αναλωσίμων, σεμινάρια, πιστοποιήσεις, ειδικούς κανονισμούς διαχείρισης πελατών – προσωπικού – ιματισμού κλπ.)

 

Τι γίνεται όμως με την διαμονή των τουριστών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που λειτουργούν ανενόχλητα εν μέσω πανδημίας χωρίς καμία προδιαγραφή;

Χωρίς υγειονομικό πρωτόκολλο !  Χωρίς προδιαγραφές πυρασφάλειας !

Αυτούς τους τουρίστες-πολίτες-καταναλωτές, δεν έχει υποχρέωση η πολιτεία να τους προστατεύσει;

Γιατί επί 5 χρόνια το Ελληνικό κράτος δεν έχει βάλει περιορισμούς και κανόνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως έχει κάνει κάθε τουριστικά ανεπτυγμένη χώρα και πόλη;

Μέχρι σήμερα η πολιτεία μεροληπτει σκανδαλωδώς υπέρ των συγκεκριμένων καταλυμάτων, αδιαφορώντας για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που επί πέντε χρόνια (!) δέχονται οι νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι πολιτικοί ισχυρίζονταν ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί τουρίστες … που φτάνουν για όλους! Τώρα όμως που οι τουρίστες είναι ελάχιστοι, ενώ η Ελλάδα έχει γεμίσει παράνομα «ξενοδοχεία», θεωρούν λογικό να κλείσουν οι νόμιμες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, για να μείνουν τα ανεξέλεγκτα ιδιωτικά καταλύματα; Αυτό λοιπόν ονειρεύονται, ως αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού;

 

Θέλουμε να γνωρίζουμε ποιοι πολιτικοί και αρμόδιοι θα είναι υπεύθυνοι για τα κρούσματα που θα προκύψουν σε τουρίστες που διαμένουν σε τέτοια καταλύματα τα οποία δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο και δεν έχουν καμία υποχρέωση τήρησης κανόνων υγείας και ασφάλειας; Ποια ποινή θα πρέπει να τους επιβληθεί που επέτρεψαν αυτό το τουριστικό, οικονομικό και πλέον υγειονομικό μπάχαλο; Θα υπάρξουν συνέπειες για αυτούς, αν αδίκως χαθούν ζωές, αν κολλήσουν οι ανύποπτοι γείτονες στα διπλανά διαμερίσματα, αφού χιλιάδες διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης βρίσκονται μέσα σε πολυκατοικίες; ή ως συνήθως θα πουν απλως ότι «αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη» και .. ξεμπερδέψανε;

 

Καταλήγουμε δηλώνοντας ότι συμφωνούμε με το αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, για αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας και περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αδειοδοτημένα από το υπουργείο ακίνητα. Τα ακίνητα ιδιωτών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση, πρέπει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές του άρθρου 46 του Ν.4179/2013, ήτοι μονοκατοικίες τουλάχιστον 80 τμ με ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση που αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το Υπουργείο Τουρισμού.

 

Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών,

o      Σπύρου Αθανάσιος, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

o      Κοτσώνης Ανδρέας, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ  ΖΑΚΥΝΘΟΥ

o      Κουκουράκης Ιωάννης, ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

o      Παπαϊωάννου Τριαντάφυλλος, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ  « Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

o      Κατσαρός Περικλής, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ  ΚΕΡΚΥΡΑΣ

o      Καρατάσος Αντώνιος, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ «ΚΥΚΛΟΣ»

o      Βογιατζή Όλγα, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ  ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ –  ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ