Βόμβα Κορδελιό: Μία επικίνδυνη αποστολή με μία άψογη κατάληξη (Πόσο στοίχισε η εξουδετέρωση & η μεταφορά)

0
1776

hoΟμαλά και με απόλυτα άριστο και επαγγελματικό τρόπο εξελίχθηκε η διαδικασία για την εξουδετέρωση και την απομάκρυνση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Κορδελιό που βρέθηκε θαμμένη στη γη στον προαύλιο χώρο ενός πρατηρίου καυσίμων. Τα αρμόδια κλιμάκια του στρατού, με μία άψογη πειθαρχία και τρομερή ψυχραιμία κατάφεραν να φέρουν εις πέρας μία τόσο δύσκολη αποστολή και να κρατήσουν σε ασφάλεια χιλιάδες πολίτες που είχαν απομακρυνθεί υπό ομαλές συνθήκες από την επικίνδυνη ζώνη. Το CNN Greece και η απεσταλμένη του Νικολέτα Παπάζογλου μετέδιδε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τη βόμβα στο Κορδελιό.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της επιχείρησης, ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας διευκρίνισε ότι για τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου ανήλθε σε 8.700 ευρώ ενώ ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης δαπάνησε 980 ευρώ

Διαβάστε επίσης

Έχοντας μία άψογη συνεργασία ο στρατός, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τους δήμους, την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική κατάφεραν σε λίγες ώρες να απομακρύνουν την επικίνδυνη βόμβα, έχοντας πρωτίστως διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες των αρχών και επέδειξαν επίσης παραδειγματική ψυχραιμία.

Η δύσκολη αυτή διαδικασία ξεκίνησε από τις πρώτες πρωινές ώρες, με το Τάγμα Εξουδετέρωσης του Στρατού, αποτελούμενο από άριστα εκπαιδευμένους άντρες να έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξουδετέρωση της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με χειρουργικό τρόπο οι άντρες του στρατού προετοίμασαν όλο το έδαφος, έτσι ώστε να καταφέρουν να απομακρύνουν τον πυροκροτητή, χωρίς να κινδυνεύσει κανένας από τους πολίτες, αλλά και οι ίδιοι.

tagma copy copy

Την εξουδετέρωση έκανε η ομάδα ναρκαλιείας του τάγματος εκκαθαρίσεως ναρκοπεδίων ξηράς η οποία έχει ομάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Παρών στην επιχείρηση ήταν και ο διοικητής του Τάγματος από την Αθήνα, κατόπιν διαταγής του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο διοικητής του τάγματος επέβλεπε και συντόνιζε την όλη επιχείρηση. Το προσωπικό, άλλωστε του συγκεκριμένου τάγματος είναι εκπαιδευμένο στο εξωτερικό και μπορεί να επέμβει σε τέτοιες περιπτώσεις. Η διαδικασία είχε σχεδιαστεί σε δύο φάσεις.

kordelio

 

Η πρώτη φάση αποτελούσε την αφαίρεση της ασφάλειας του πυροδοτικού μηχανισμού, προκειμένου να αδρανοποιηθεί το πυρομαχικό. Από εκεί και πέρα μεταφέρθηκε σε συγκεκριμένο χώρο, σε στρατόπεδο, 60 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, όπου έγινε η τελική εξουδετέρωση της βόμβας, χωρίς φυσικά να σημαίνει αυτό μία τεράστια έκρηξη, όπως κάποιοι θα μπορούσαν να φαντάζονται.  Για την επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας χρησιμοποιήθηκε ειδικός μηχανισμός, συνδυασμός ενσύρματης και ασύρματης τεχνολογίας, που κάνει από απόσταση την αφαίρεση του πυροδοτικού μηχανισμού.

Eίχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ είχε προηγηθεί εκτεταμένη ενημέρωση των πολιτών του  στους οποίους μοιράστηκαν φυλλάδια, αλλά και χάρτες της περιοχής όπου θα γινόταν η επιχείρηση.

Η επιχείρηση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Κυριακής, ωστόσο ήδη νωρίτερα χιλιάδες κάτοικοι είχαν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, για λόγους ασφαλείας. Από τις 8 το πρωί, αστυνομικοί χτυπούσαν όλες τις πόρτες, για να βεβαιωθούν ότι δεν υπήρχε κάποιος μέσα. Σημειώνεται ότι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είχαν ήδη απομακρυνθεί από την περιοχή από το βράδυ του Σαββάτου. Υπήρξαν, ωστόσο και ορισμένοι, οι οποίοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Βέβαια υπήρξαν και εκείνοι οι κάτοικοι σε ποσοστό περίπου 30% που δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κυρίως φοβούμενοι ότι μπορεί να πέσουν θύματα διαρρήξεως. Ωστόσο, η αστυνομία από ώρες νωρίτερα με μία τεράστια δύναμη πραγματοποιούσε περιπολίες σε όλη την περιοχή που είχε εκκενωθεί και δεν παρουσιάστηκε κανένα τέτοιο επεισόδιο.

12 06 33 image 83

Χαρακτηριστικό της άψογης οργάνωσης ήταν το γεγονός πως οι πρόσφυγες που βρίσκονταν σε γειτονικό καταυλισμό απομακρύνθηκαν και εκείνοι, συνοδεία μελών ΜΚΟ προκειμένου να τους βοηθήσουν σε ό,τι τυχόν προκύψει και οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και σε άλλα μνημεία της πόλης με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα την Ελλάδα. Σε όλους μάλιστα έχει δοθεί σακούλα με τρόφιμα και χυμούς, λόγω της πολύωρης παραμονής τους εκτός του κέντρου φιλοξενίας.

Χαρακτηριστικό της επιτυχίας της εκκένωσης περίπου 72.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους ήταν το γεγονός πως όλοι οι δρόμοι ήταν άδεια, ενώ και η πλατεία στον Εύοσμο με τις καφετέριες, που άλλες φορές θα έσφυζε από ζωή, αυτή τη φορά έμοιαζε τοπίο ερημικό.

thess1 copy

Βέβαια και σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία πολλοί δεν έχασαν το χιούμορ τους. Καταστηματάρχες με ευφάνταστες πινακίδες (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ), ενώ υπήρχαν και εκείνοι με πιο μαύρο χιούμορ που έδιναν συμβουλές στους πολίτες τι να κάνουν εάν γίνει το «μπάμ». Δείτε τα αστεία φυλλάδια

Η διαδικασία πάντως ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Κυριακής, όπως ακριβώς είχαν προαναγγείλει από την πρώτη στιγμή η αρχή, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Η βόμβα τοποθετήθηκε σε ένα ειδικό στρατιωτικό όχημα το οποίο περιείχε χώμα, για να απορροφά τους κραδασμούς, προκειμένου να μεταφερθεί με ασφάλεια στο στρατόπεδο Ασκού – Προφήτη. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ολόκληρη αυτοκινητοπομπή σε πεδίο βολής που βρίσκεται εξήντα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που είχε εντοπιστεί. Εκεί έγινε τεμαχισμός της και ελεγχόμενη έκρηξη.

stratopedo3 copy

stratopedo copy

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΒΟΜΒΑΣ

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα

 

«Ο τρόπος που δουλέψαμε, μεθοδικά, οργανωμένα και με συνεργασία, είναι οδηγός για τον τρόπο που πρέπει να δουλέψουμε σε όλα τα επίπεδα στη χώρα μας και στο μέλλον» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Περιφέρεια με αφορμή τη λήξη συναγερμού της επιχείρησης απενεργοποίησης και ασφαλούς μεταφοράς της βόμβας.

Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα που στέφθηκε με επιτυχία και συνεχάρη για την επιχειρησιακή τους ικανότητα και αποτελεσματικότητα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: το Στρατό και την ομάδα ναρκαλιευτών του Τάγματος Εξουδετέρωσης Ξηράς, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους δημάρχους Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, το ΕΚΑΒ, τον ΟΑΣΘ, τα νοσοκομεία, το ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδος, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα ΚΤΕΛ, τον ΟΣΕ, όλες τις εθελοντικές ομάδες, την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης καθώς και τους εργαζόμενους στην πολιτική προστασία της Περιφέρειας. Ευχαρίστησε τους πολίτες για τη συνεργασία τους και σημείωσε ότι η απομάκρυνσή τους ήταν επιβεβλημένη για την ασφάλειά τους.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ευχήθηκε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Ωστόσο τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν καταγεγραμμένα όλα τα βήματα για τις σχετικές διαδικασίες.

Δηλώσεις δημάρχων

Ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, συνεχάρη όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην επιχείρηση, ευχαρίστησε τους πολίτες της περιοχής για την άψογη συνεργασία αλλά και για το χιούμορ τους που, όπως επισήμανε, «ήταν καθοριστικός παράγοντας για να μην υπάρξει πανικός, αλλά μια τόσο επιτυχημένη επιχείρηση που στην αρχή φάνταζε δύσκολη». Είπε ακόμη ότι η έντονη παρουσία της αστυνομίας μηδένισε τον οποιοδήποτε φόβο των πολιτών για κλοπές. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου σχολίασε ότι «ο ελληνικός στρατός αποδεικνύεται αντάξιος της εμπιστοσύνης και της ιδιαίτερης εκτίμησης που του έχει ο ελληνικός λαός» και συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της επιχείρησης, ο κ. Σούλας διευκρίνισε ότι για τον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου ανήλθε σε 8.700 ευρώ ενώ ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε ότι ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης δαπάνησε 980 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ