Θρήνος στις ένοπλες δυνάμεις – Νεκροί οι 4 από τους 5 επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου (φώτο – βίντεο)

2
3362

– Εντοπίστηκαν νεκροί οι τέσσερις από τους επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου
– Νεκροί είναι: Ιωάννης Τζανιδάκης, Θωμάς Αδάμου, Δημοσθένης Γούλας, Κωνσταντίνος Χατζής – Βρέθηκε ζωντανή η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα – Μεταφέρεται στο 424 Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
– Τριήμερο πένθος της Ένοπλες Δυνάμεις με απόφαση του Πάνου Καμμένου
– Νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα στο σημείο της συντριβής την ώρα της τραγωδίας
– Πεσμένα καλώδια από κολόνα της ΔΕΗ στο σημείο, άγνωστο αν έπεσε πάνω τους το ελικόπτερο ή αν τα παρέσυρε
– Από τις 07:50 χάθηκε το στίγμα του και άμεσα σήμανε συνεγερμός στο Πεντάγωνο
– Οι πρώτες εικόνες από το σημείο του δυστυχήματος
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις η 19η Απριλίου 2017. Στρατιωτικό ελικόπτερο, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τις 07:50 το πρωί λίγο αφού είχε απογειωθεί από τη Λάρισα με προορισμό την Κοζάνη, συνετρίβη στην περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσόνας.

Λίγη ώρα αφού εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του κοντά στην εθνική οδό Κοζάνης – Λάρισας, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι ανασύρθηκαν νεκροί οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες, ενώ τραυματισμένη είναι μια γυναίκα αρχιλοχίας.

Νεκροί είναι ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο Συνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Θωμάς Αδάμου, ο Ταγματάρχης Αεροπορίας Στρατού Δημοσθένης Γούλας και ο Υπολοχαγός Αεροπορίας Στρατού Κωνσταντίνος Χατζής. Τραυματισμένη αλλά εκτός κινδύνου εντοπίστηκε η αρχιλοχίας Αεροπορίας Στρατού Βασιλική Πλεξίδα. Μεταφέρεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Ο υποστράτηγος Ιωάννης ΤζανιδάκηςΟ υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης

Μετά από σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, οι τέσσερις σοροί μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη για νεκροψία – νεκροτομή. Η μεταφορά γίνεται με στρατιωτικά ελικόπτερα.

Αυτοί είναι οι νεκροί αξιωματικοί

Πτώση ελικοπτέρου Χιούι στην Ελασσόνα: Αυτοί είναι οι νεκροί αξιωματικοί

Πτώση ελικοπτέρου: Θρήνος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στρατιωτικό ελικόπτερο, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τις 07:50 το πρωί της Τετάρτης (19/04/2017), λίγο αφού είχε απογειωθεί από τη Λάρισα με προορισμό την Κοζάνη, συνετρίβη στην περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσόνας.

Λίγη ώρα αφότου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του, κοντά στην Εθνική Οδό Κοζάνης – Λάρισας, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι ανασύρθηκαν νεκροί οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες, ενώ τραυματισμένη είναι μια γυναίκα αρχιλοχίας.

Νεκροί είναι ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής.

tzanidakhs 1

(Ιωάννης Τζανιδάκης)

– Συγγενής του υποστράτηγου Τζανιδάκη στο Newsbomb.gr : Ήταν λεβέντης

 Πτώση ελικοπτέρου - Συγγενής του υποστράτηγου Τζανιδάκη στο Newsbomb.gr : Ήταν λεβέντης

Για ένα «λεβέντη άνθρωπο και ένα από τα καλύτερα παιδιά» κάνει λόγο, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Newsbomb.gr, συγγενής του υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι, στο Σαραντάπορο Ελάσσονας.

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου 

Ο Ιωάννης Τζανιδάκης είχε καταγωγή από την Ελεύθερνα Ρεθύμνου και την Κυριάννα και επισκεπτόταν πολύ συχνά, όπως λένε, με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του, τον τόπο καταγωγής του.

Παρότι είχε φύγει από πολύ μικρός από το χωριό, στις διακοπές κι όποτε έβρισκε χρόνο επισκεπτόταν το Ρέθυμνο και ιδιαίτερα τον τόπο καταγωγής της μητέρας του.

«Όποιος τον γνώριζε, καταλάβαινε πως ήταν ένας λεβέντης άντρας κι ένα από τα καλύτερα παιδιά», υπογραμμίζει συγγενής του αδικοχαμένου Υποστράτηγου Ιωάννη Τζανιδάκη.

  Ακούστε τις δηλώσεις: 

thomas

(Θωμάς Αδάμου)

xatzis1

(Κωνσταντίνος Χατζής)

gou

(Δημοσθένης Γούλας)

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου και μεταφέρθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

vasiliki

(Βασιλική Πλεξίδα)

Διαβάστε περισσότερα για την Αρχιλοχία ΕΔΩ

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρει:

«Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το χρονικό της τραγωδίας

Δείτε το βίντεο από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η επιζήσασα αξιωματικός

Τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι (UH-1H) εντοπίστηκαν λίγο πριν από τις 11:00. Το ελικόπτερο εντοπίστηκε από εναέρια μέσα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Στο σημείο του δυστυχήματος μεταβαίνει ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ με εντολή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Άγνωστα παραμένουν για την ώρα τα αίτια που προκάλεσαν την πολύνεκρη τραγωδία που βυθίζει στο πένθος τις Ένοπλες Δυνάμεις. Επιτροπή διερεύνησης βρίσκεται ήδη στο σημείο. Σύμφωνα με εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στην περιοχή της συντριβής του ελικοπτέρου υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα.

Οι πρώτες εικόνες

Μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Όπως αναφέρει το kozanilife.gr, στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, κοντά στην Ε.Ο. Κοζάνης – Λάρισας, υπάρχουν πεσμένα καλώδια από κολόνα της ΔΕΗ. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν το ελικόπτερο συγκρούστηκε με τα καλώδια ή αν κατά την πτώση του τα παρέσυρε.

Οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι άκουσαν το ελικόπτερο νωρίς το πρωί και μετά από λίγο η περιοχή δεν είχε ρεύμα.

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο έρχονται από το kozanilife.gr, το kozani.tv και το onlarissa.gr

Το χρονικό

Συναγερμός σήμανε στο Πεντάγωνο καθώς από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (19.04.2017) χάθηκε από τα ραντάρ στρατιωτικό ελικόπτερο με πέντε επιβαίνοντες που εκτελούσε πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΣ, το ίχνος του ελικόπτερου Χιούι (UH-1H) χάθηκε στις 07:50 το πρωί.

Τα ίχνη του ελικοπτέρου χάθηκαν από τα ραντάρ στο Σαραντάπορο, περίπου στη μέση της διαδρομής που εκτελούσε και άμεσα ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού, με τη συμμετοχή του Στρατού και της Πυροσβεστικής. Στην περιοχή έφτασαν οχήματα και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής.

Όπως αναφέρει το epirusgate, το ελικόπτερο πετούσε σε περιοχή ανάμεσα από τα Σέρβια Κοζάνης και τον Σαραντάπορο. Μόλις το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε από τα ραντάρ, ειδοποιήθηκε η 5η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων, για να συνδράμει στις έρευνες.

Φωτογραφία Αρχείου EurokinissiΦωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Το στρατιωτικό ελικόπτερο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Οι έρευνες με ελικόπτερα Super Puma κι άλλα εναέρια μέσα εστιάστηκαν από την πρώτη στιγμή στο Σαραντάπορο, όπου χάθηκε το στίγμα του. Από τις 07:50, από τα πρώτα λεπτά της πτήσης, υπήρξε απώλεια των επικοινωνιών και δεν υπήρξε ανταπόκριση την κλήσεων που έγιναν.

Φωτογραφία Αρχείου EurokinissiΦωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Το ελικόπτερο θα έπρεπε να έχει φτάσει στον προορισμό του στις 08:50. Στις 10:00 ενημέρωθηκε το Πεντάγωνο από την αστυνομία για την πτώση του ελικοπτέρου και αργότερα από τη ΔΕΗ για τον εντοπισμό συντριμμιών, όπως ανέφερε σε ενημέρωση εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Στις 10:48, στο σημείο προσγειώθηκε ένα ελικόπτερο Augusta και στη συνέχεια έγινε γνωστό πως είχαν βρεθεί οι σοροί των τεσσάρων επιβαινόντων και είχε ανασυρθεί ζωντανή η νεαρή αρχιλοχίας.

Η μαρτυρία

Ένας από τους πρώτους που έφτασε στο σημείο της τραγωδίας ήταν ο δήμαρχος Ελασσόνας. Όπως δήλωσε στο newsit.gr ο Νίκος Ευαγγέλου, η κινητοποίηση ήταν άμεση.

Ακούστε τί είπε

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχούλες του συμμαθητή και φίλου μου Υποστρατήγου Γιάννη Τζανιδάκη και των άλλων τριών εκλεκτών συναδέλφων μου που φύγαν στη εκτέλεση του καθήκοντος. Καλό Παράδεισο και κουράγιο στις οικογένειές τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ