ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – 20.000 τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους – Καλοκαίρι με σκουπίδια – «Ναυάγιο» στη συνάντηση Σκουρλέτη με ΠΟΕ – ΟΤΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

1
1000
Ο πρωθυπουργός καλεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 10 αύριο το πρωί στο Μαξίμου μετά το αδιέξοδο που προκάλεσε ο υπουργός Εσωτερικών: Τα έσπασε με τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση μέσα σε 5 λεπτά, αφού τους αποκάλεσε «μαϊντανούς»
Προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο που προκάλεσε η αδιάλλακτη θέση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ_ ΟΤΑ, αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που καλεί σε συνάντηση στο Μαξίμου, στις 10 αύριο το πρωί.

Είχε προηγηθεί η άκαρπη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ- ΟΤΑ, όπου με το «καλημέρα» και ενώ δεκάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών είναι συσσωρευμένοι στους δρόμους όλων των πόλεων, ο υπουργός αποκάλεσε τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση «μαϊντανούς». Η συνάντηση έληξε άδοξα και χωρίς να είναι δυνατό να ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού  «ο κ. Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ για συνάντηση την Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 και ώρα 10 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες»

Σκουπίδια απεργία – «Ναυάγιο» στη συνάντηση Σκουρλέτη με ΠΟΕ – ΟΤΑ: Στους δρόμους τα σκουπίδια

Σκουπίδια απεργία - «Ναυάγιο» στη συνάντηση Σκουρλέτη με ΠΟΕ - ΟΤΑ: Στους δρόμους τα σκουπίδια

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αντιπροσωπεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ και τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, το μεσημέρι της Δευτέρας (26/06/2017). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης επέμεινε πως το απόγευμα θα καταθέσει τη σχετική τροπολογία για τους συμβασιούχους, ενώ φανερά εκνευρισμένος ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκος Τράκας, δήλωσε: «Μας αποκάλεσε μαϊντανούς, έχει αποφασίσει να δώσει την καθαριότητα σε ιδιώτες».

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Επί της ουσίας, μετά και τις νέες άκαρπες διαπραγματεύσεις, το μείζον πρόβλημα των σκουπιδιών παραμένει, με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους.

Το εξαιρετικά κακό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές κατέδειξαν αφενός η τοποθέτηση νωρίς το πρωί στον Alpha 9,89 του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» την πρόταση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, για το θέμα των συμβασιούχων, αφετέρου η ένταση που επικράτησε νωρίτερα το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου έφτασε η πορεία διαμαρτυρίας των συμβασιούχων οι οποίοι εργάζονται στην καθαριότητα των δήμων.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη μετά το τέλος της συνάντησης με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ 

 

Κατά τα λοιπά, συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα (26/06) συμβασιούχοι των δήμων με αίτημα την μονιμοποίησή τους.

Λίγο μετά της 12:00 εργαζόμενοι βρέθηκαν έξω από το υπουργείο, στην πόρτα του οποίου είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις όπου και επικράτησε ένταση.

«Τσίπρα και Σκουρλέτη ακούστε το καλά οι συμβασιούχοι θα μείνουν στη δουλειά», ήταν το κεντρικό σύνθημα που ακούστηκε από τους συμβασιούχους ενώ κάποιοι από αυτούς πέταξαν νερά και καφέδες προς την είσοδο του υπουργείου.

Λίγο μετά, η πόρτα άνοιξε, η αντιπροσωπεία μπήκε στο υπουργείο για το ραντεβού με τον κ. Σκουρλέτη και τα πνεύματα ηρέμησαν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΠΟΕ – ΟΤΑ, η πορεία μετά το υπουργείο Εσωτερικών, θα συνεχίσει προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προτείνει, ειδικότερα, οι προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας να πραγματοποιούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέσω ειδικών αντικειμενικών διαδικασιών υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, καθώς και τη μοριοδότηση των υποψηφίων, με βάση τους μήνες εμπειρίας τους στη συγκεκριμένη θέση.

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει πλέον το πρόβλημα με τα σκουπίδια που σχηματίζουν «βουνά» στα πεζοδρόμια των μεγαλουπόλεων, καθώς για όγδοη μέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας.

«Βουνά» τα σκουπίδια στους δρόμους

Τα σκουπίδια «πνίγουν» τα πεζοδρόμια και τις πλατείες, ενώ οι πολίτες αναγκάζονται να ανασαίνουν ένα τοξικό κοκτέιλΟ καύσωνας μάλιστα που θα σαρώσει τη χώρα από την Τετάρτη θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Παρ’ ότι ένας μικρός αριθμός απορριμματοφόρων αναμένεται να επιστρέψει στους δρόμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών, λόγω της αναστολής της απεργίας από την ΠΟΠ – ΟΤΑ, ωστόσο το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε το μεσημέρι της Κυριακής τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την προσεχή Πέμπτη, όπως είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν ικανοποιήθηκε από τη νομοθετική ρύθμιση του Πάνου Σκουρλέτη για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων και ενώ σήμερα, Δευτέρα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου έδωσε στη δημοσιότητα νομοθετική ρύθμιση «για οριστική και δίκαιη λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων».

Εισαγγελική έρευνα για τα σκουπίδια

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκύζης, ο οποίος θα καλέσει μάρτυρες και θα αξιολογήσει τα στοιχεία που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα βυθίζεται στα σκουπίδια

Την ίδια στιγμή, εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στα «βουνά» σκουπιδιών στους ελληνικούς δρόμους που έχουν προκαλέσει οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ με αφορμή το θέμα των συμβασιούχων.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα βυθίζεται στα σκουπίδια

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα βυθίζεται στα σκουπίδια

Δραματική προειδοποίηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Η δημόσια υγεία, την ίδια ώρα τίθεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας των σκουπιδιών στους δρόμους.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα βουνά των σκουπιδιών.

Χθες, Κυριακή, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε γνωστό ότι καταγράφηκαν υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρούσι, η Λυκόβρυση και το Περιστέρι. Έτσι, επαναλαμβάνονται οι συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να παραμένουν σε κλειστούς και -κατά το δυνατόν- κλιματιζόμενους χώρους.

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων για την δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών, επισημαίνει, με ανακοίνωσή τους, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Όπως σημειώνει, η εκτεταμένη παραμονή, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών και ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Κέντρου και εξηγούν ότι η παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς, είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων.

Όπως τονίζουν σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος (τσιμπήματος ή δαγκώματος) ή μόλυνσης τροφών ή νερού.

Η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για πρόσληψη μονίμου προσωπικού και ανανέωση των συμβάσεων για επτά με εννέα μήνες δεν ικανοποιεί την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα έχει νέα συνάντηση σήμερα με τον Πάνο Σκουρλέτη ωστόσο δεν αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα.

Το υπουργείο έχει προτείνει μια λύση που περιλαμβάνει μονιμοποίηση μέσω ανοιχτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2.500 εργαζομένων και 6.183 προσλήψεις με νέες συμβάσεις επτά ως εννέα μηνών για την κάλυψη των αναγκών των δήμων μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το μόνιμο προσωπικό.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ από την πλευρά της επιθυμεί τη μονιμοποίηση του συνόλου των 10.000 κάτι που θεωρείται απίθανο.
Η λύση πρέπει να βρεθεί κάπου στη μέση και έτσι το υπουργείο ενώ καταθέσει σήμερα την τροπολογία η ψήφισή της θα γίνει αύριο έτσι ώστε να υπάρξουν περιθώρια βελτιώσεων για να δοθεί λύση στο αδιέξοδο…
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πάντως μέχρι την Πέμπτη δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

Με δεδομένη τη νομική επιπλοκή, η βέλτιστη λύση είναι μια νέα 8μηνη σύμβαση και ταυτόχρονη προκήρυξη του διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις, ανέφερε για το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρόνοιες, αλλά και ειδική μοριοδότηση για τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει.

Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχει βρεθεί ο τρόπος που θα επιλύσει την κρίση που έχουμε μπροστά μας, με μια σύμβαση (για τους νυν συμβασιούχους στην καθαριότητα) και από εκεί και πέρα θα υπάρξει προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις στο δημόσιο. «Αυτό θα το αποφασίσουμε στη βάση της μελέτης που θα κάνουν οι ΟΤΑ, στη βάση των αναγκών για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πρόκειται για συνολική πρόταση που σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα επιλύει το θέμα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΑ.ΕΚΕΙΝΟΙ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΠΑΛΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ