ΕΓΕ ΚΩ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1
280

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται ολοένα και πιο έντονα φαινόμενα βίας κατά πολιτών.

Η βία στην οποιαδήποτε μορφή της αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απειλή απέναντι στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα όλων, ιδιαίτερα των γυναικών, των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων. Η κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων.

Στην Ελλάδα, οι έρευνες, δείχνουν ότι η έκταση του προβλήματος είναι εξαιρετικά μεγάλη. Τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί δραματικά, αφού η οικονομική κρίση λειτουργεί ως ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας, γιατί η φτώχεια και η περιθωριοποίηση τροφοδοτούν τη βία.

Όσον αφορά την βία κατά των γυναικών, που αποτελεί την πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας, διαπιστώνουμε ότι παρόλο που έχει ψηφιστεί νόμος για την ενδοοικογενειακή βία με σκοπό την προστασία των γυναικών και παιδιών-θυμάτων, έχει αποδειχθεί ανεπαρκής για την καταπολέμηση της .

Η βία κατά των Γυναικών και παιδιών αποτελεί ζήτημα αιχμής για την ΕΓΕ γιατί αναιρεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Θεωρούμε ότι ο σεβασμός, η αξιοπρέπεια, η δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδεις αρχές  για τη ζωή.

Πιστεύουμε ότι η ανοχή στη βία των γυναικών σημαίνει ανοχή στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημαίνει αποδοχή μιας κοινωνίας με έλλειμμα δημοκρατίας και αυτό μας αφορά όλους και όλες.

Γι αυτό εργαζόμαστε για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών ώστε να απεγκλωβισθούν από την εσωστρέφεια, την άγνοια και τον φόβο εξαιτίας της βίας που βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή

και ζητάμε:

* τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στο σπίτι, στην εργασία, στον δρόμο, ή στον προσφυγικό καταυλισμό.

* την σχεδιασμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και άλλων μορφών βίας από ένα κράτος δικαίου

* την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών

*την ενίσχυση των δομών κοινωνικής πρόνοιας και όλων των υποστηρικτικών δομών ώστε όσες γυναίκες βρουν τη δύναμη να «σπάσουν τη σιωπή» να έχουν ουσιαστική πολλαπλή βοήθεια, στήριξη, προστασία, φροντίδα υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και δικαίωση.

Η 25η Νοεμβρίου, ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών- που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μόλις στις 17 Δεκεμβρίου 1999- καταδεικνύει τον πόνο και την αγωνία εκατομμυρίων γυναικών θυμάτων βίας στην παγκόσμια κοινότητα. Αποτελεί την αφορμή για να υπενθυμίσουμε ότι το πρόβλημα της σωματικής και ψυχολογικής βίας κατά των γυναικών είναι υπαρκτό, εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει όλοι/ες ,πολιτεία και κοινωνία να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή του.

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. αυτα να πειτε στους προοδευτικους που κουβαλανε τους ισλαμιστες

    που εχουν τις γυναικες για ζωα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.