ΜΗΝΥΜΑΤΑ Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8η Μάρτη

0
243

Μήνυμα του Δημήτρη Γάκη για την Ημέρα της Γυναίκας

Τιμούμε σήμερα, 8η Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας . Τιμούμε τη μνήμη των εργαζόμενων γυναικών της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το 1857, που διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ίση αμοιβή για ίση εργασία.

Τιμούμε τις μεγάλες κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος όλα αυτά τα χρόνια, κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες.

Δεν ξεχνάμε ότι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα οι πατριαρχικές αντιλήψεις και δομές σε πολλές περιπτώσεις να καταπιέζουν, να θέτουν φραγμούς, να προσβάλλουν, να ασκούν βία ακόμη σε ακραίες περιπτώσεις, όπως δυστυχώς είδαμε, τη χρονιά που πέρασε.

Αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα και σχεδιάζουμε πολιτικές για τη θεσμική και ουσιαστική κατοχύρωση των γυναικείων δικαιωμάτων και την ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς, στην εργασία και τη μόρφωση, στην πολιτική και τη συμμετοχή στα κοινά.

Αξιοποιούμε, τέλος, και αναδεικνύουμε το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο της γυναικείας δημιουργίας και την οργανωμένη προσφορά των γυναικείων συλλόγων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΚΩ

Σήμερα 8 Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεωρούμε επίκαιρο το μήνυμα των αγώνων των γυναικών, όταν το 1857 εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωναν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μικρότερο ωράριο και ίσα μεροκάματα με τους άνδρες.

Διαχρονικά η γυναίκα, είναι πάντα παρούσα σε κάθε ιστορική στιγμή και τις περισσότερες φορές ήταν στην πρώτη θέση.

Τιμάμε τις γυναίκες και τον αγώνα τους για την ανθρώπινη ζωή, την ισοτιμία, τη δουλειά με ίσα δικαιώματα, αλλά και τους πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας ως συζύγου, μάνας, εργαζόμενης και ενεργού μέλους της κοινωνίας !

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε μία κοινή αγωνιστική δράση, διεκδικώντας μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, βία και εκμετάλλευση των γυναικών στους χώρους εργασίας και εκπαίδευσης, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία!!

Το Δ. Σ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

Ο Δήμος Νισυρίων τιμά την ημέρα της γυναίκας, την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, την 8η του Μάρτη. Η 8η του Μάρτη είναι ημέρα ορόσημο για τους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο, για τη μάνα, τη σύντροφο, τη φίλη, το δικαίωμα της ψήφου, το δικαίωμα στην εργασία, την ελευθερία στην έκφραση, την εξάλειψη κάθε είδους διακρίσεων και εν γένει την ουσιαστική ισότητα σε όλους τους τομείς. Σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου. Η 8η του Μάρτη 1857 ήταν η ημέρα της μεγάλης μαζικής διαδήλωσης από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Για πρώτη φορά το 1909 γιορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών.

Σήμερα στο Δήμο μας οι γυναίκες αποτελούν έναν από τους σπουδαιότερους συντελεστές στην ανάπτυξη και πρόοδο της Νισύρου.

ΕΓΕ ΚΩ 8 ΜΑΡΤΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Τιμούμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ανάμνηση της αγωνιστικής κινητοποίησης από τις υφάντρες της Νέας Υόρκης στις 8 Μάρτη του 1857 .

Σήμερα , 162 χρόνια μετά την μεγάλη έξοδο των γυναικών και 108 από την επίσημη καθιέρωση της, ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζει να είναι Ημέρα μνήμης και τιμής , βαθιάς εκτίμησης και σεβασμού προς όλες τις γυναίκες που στο πέρασμα των χρόνων με τη μαχητικότητα, τη δύναμη , το ηθικό έδωσαν τους μικρούς ή μεγάλους αγώνες τους, ανέτρεψαν δεδομένα αιώνων και κατοχύρωσαν δικαιώματα Προς όλες αυτές που βγήκαν με δυναμισμό από τον ιδιωτικό χώρο στο δημόσιο και την αγορά εργασίας και προσπαθούν να συνδυάζουν τους πολλαπλούς ρόλους της καθημερινότητας.

Η 8η Μάρτη είναι ταυτόχρονα και Ημέρα περισυλλογής , περίσκεψης, προβληματισμού και επανασχεδιασμού. Είναι μία ευκαιρία να αξιολογήσουμε τη θέση της γυναίκας στον κόσμο, να σκύψουμε με προσοχή στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Στην χώρα μας, εδώ όπου το Γ.Κ. με τις παρεμβάσεις του κατά τη μακρά του πορεία κατόρθωσε να μετατρέψει κρίσιμες κοινωνικές πτυχές σε νομική και κοινωνική πραγματικότητα, διαπιστώνουμε ότι στο περιβάλλον παρατεταμένης κρίσης, το προωθημένο θεσμικό πλαίσιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται και προστατεύονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, ολοένα περιορίζονται. Δικαιώματα και κατακτήσεις ανακόπτονται και αποδομούνται συνεχώς, με συνέπεια την έξαρση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Το μισό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, αφήνεται αναξιοποίητο στις θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων, όταν στις δύσκολες στιγμές, καμιά δημιουργική δύναμη δε πρέπει να πάει χαμένη. Το μισθολογικό κενό και χάσμα λόγω φύλου εντείνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Η υποαπασχόληση, η εκτόξευση της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη πλήττει με ιδιαίτερη σκληρότητα τις νέες γυναίκες και οδηγεί μια γενιά στη φυγή. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και των υποδομών φροντίδας αναγκάζει τις γυναίκες να επωμισθούν με πολύ χειρότερους όρους τα βάρη και τις ευθύνες του πολλαπλού ρόλου τους. Η βία και η εκμετάλλευση έχει γίνει καθημερινότητα, πολύ περισσότερο για τις εκτεθειμένες στον κίνδυνο εκτοπισμένες και πρόσφυγες.

Κάθε 8η Μάρτη τιμούμε τους αγώνες των πρωτοπόρων γυναικών, αλλά ως Γυναικεία Οργάνωση εργαζόμαστε όλες τις μέρες του χρόνου:

για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, για την κοινωνική προστασία της μητρότητας, για την ανάπτυξη των κοινωνικών και προνοιακών δομών, για την ενδυνάμωση της γυναίκας στην αγορά εργασίας,   για  ίσες ευκαιρίες, για ουσιαστική ισότητα με την εξάλειψη σεξιστικών στερεοτύπων, για την εφαρμογή πολιτικών που θα εξαλείψουν κάθε είδους διάκριση, για μια ισόρροπη και δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας, γιατί «η πρόοδος των γυναικών αποτελεί πρόοδο για όλους».

Η 8η Μάρτη δίνει την ευκαιρία σε όλες και όλους να σκεφτούμε τις ευθύνες μας απέναντι στη νέα γενιά στην οποία πρέπει να χαρίσουμε την ελπίδα για μια καλύτερη και αξιοπρεπή ζωή αλλά και να καλλιεργήσουμε την αντίληψη του αλληλοσεβασμού και την πεποίθηση ότι η ισότητα πρέπει να είναι αβίαστη καθημερινή στάση ζωής.

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΩ ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Στέλνουμε μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης, μπροστά στην 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε όλες τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, τις νέες μητέρες και τις φοιτήτριες, τις συνταξιούχους, τις μετανάστριες και πρόσφυγες. Η ΟΓΕ απευθύνεται σε σένα τη γυναίκα του καθημερινού μόχθου.

Πριν από 109 χρόνια η καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, μετά από πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, αναδείκνυε τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες των προηγούμενων δεκαετιών, για ίση αμοιβών των γυναικών με τους άνδρες συναδέλφους τους, για μείωση των ωρών εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.
Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Σήμερα, στη χαραυγή του 21ου αιώνα, υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν μια ζωή όπως αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες για να έχουμε όλες μια ζωή με μόνιμη και σταθερή εργασία, με ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, με ελεύθερο χρόνο που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά και θα μπορούμε να συμμετέχουμε στην κοινωνική δράση.
Οι ανάγκες μας όμως σκοντάφτουν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των αντιλαϊκών περιφερειακών, τοπικών διοικήσεων, που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων κι όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Δε θα τους αφήσουμε!

Να μη συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα της γυναικείας ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της εργασίας χωρίς δικαιώματα.

Να μη συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα της εργοδοσίας και του κράτους που μας εκβιάζουν να μη μείνουμε έγκυες γιατί η μητρότητα αποτελεί κόστος γι αυτούς. Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Apple και η Facebook, προωθούν την κρυοσυντήρηση των ωαρίων των εργαζομένων γυναικών για να αποφασίζουν επί της ουσίας αυτοί αν και πότε θα γίνουμε μητέρες.

Να μην αποδεχτούμε η μία πτυχή της ζωής μας να έρχεται σε αντίθεση με την άλλη, να μη μπορεί η μία να συνδυαστεί και να συνυπάρξει με την άλλη.

Οι ανάγκες μας δε χωράνε στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεων
Η διέξοδος για μας τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου βρίσκεται
στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι να δυναμώσουμε το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους, να εντείνουμε την πάλη μας για το μέλλον που αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.

ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης στις εργαζόμενες στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, στις άνεργες, στις επαγγελματίες, στις αγρότισσες, στις συνταξιούχους, στις νέες μητέρες, στις κοπέλες που βρίσκονται στα σχολεία, στις σχολές μαθητείας, στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στις μετανάστριες. Τις καλεί να συμπορευτούν με το ΚΚΕ που μάχεται για την απελευθέρωση των γυναικών από τα δεσμά των διακρίσεων και της εκμετάλλευσης, που πρωτοστάτησε με αγώνες και θυσίες χιλιάδων ηρωίδων. Τις καλεί να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, μια νέα επιλογή, ακολουθώντας ένα διαφορετικό δρόμο: Το δρόμο της ελπίδας, της πάλης για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στην κοινωνική στήριξη της μητρότητας, της εργατικής- λαϊκής οικογένειας, στο δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν στον 21ο αιώνα.
Οι πολλαπλές εκλογικές μάχες είναι ευκαιρία να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνει πιο μαζική και δυναμική η αντεπίθεση, με τη συμμετοχή και των γυναικών. Για να μπουν εμπόδια στο νέο γύρο της αντιλαϊκή θύελλας που προετοιμάζεται για τη στήριξη των επιχειρηματικών κολοσσών στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Η ψήφος στο ΚΚΕ επιστρέφει στο λαό και το κίνημά του, γίνεται δική του δύναμη. Ένα ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες σημαίνει ότι δυναμώνει το ρεύμα των αγωνιστών και αγωνιστριών που δεν συμβιβάζονται με τη ζωή με ελάχιστα δικαιώματα, με ευκαιριακές παροχές, που παλεύουν για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία.
Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού μπορεί να δώσει ισχυρό πλήγμα στις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που στήνονται για να χειραγωγήσουν τη στάση και τελικά την ψήφο των γυναικών. Σήμερα οι εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες έχουν συγκεντρώσει πλούσια κοινωνική και πολιτική πείρα από τα ψεύτικα διλήμματα, που ξανασερβίρονται με νέο μανδύα, δήθεν για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Το δίλημμα “εργασία ή οικογένεια” οδήγησε στις “ευέλικτες” εργασιακές σχέσεις με σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, σε μισό μισθό, σε μισή ζωή, σε έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας από το κράτος. Σήμερα, η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, εκβιάζουν και επιβάλλουν στις γυναίκες να θυσιάσουν τα δικαιώματά τους, στο όνομα των “ίσων ευκαιριών” για άνδρες και γυναίκες και της “συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής, οικογενειακής ζωής”. Να παραιτηθούν από το αίτημα ανάκλησης όλων των απωλειών που έφεραν τα μνημόνια, να συμφιλιωθούν με τη λογική των “κουπονιών”, των “εφάπαξ” επιδομάτων.
Σήμερα στήνονται νέα ψεύτικα και εκφοβιστικά δίπολα για να εγκλωβίσουν τη σκέψη των γυναικών. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ με την “πρόοδο και τη συντήρηση”, όσο και η ΝΔ με την “υπευθυνότητα και το λαϊκισμό”, επιχειρούν να κρύψουν ότι ενιαία υπερασπίζονται τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την αντιλαϊκή στρατηγική, που εξειδικεύεται σε Περιφέρειες και Δήμους. Υπερασπίζονται την πολιτική που καταδικάζει τις γυναίκες στην ανασφάλεια της ανεργίας, στους μισθούς πείνας, στις πετσοκομμένες συντάξεις έως και την κατάργησή τους σε ορισμένες κατηγορίες, όπως στις χήρες, στο σμπαράλιασμα της προσωπικής και οικογενειακής ζωής. Κανένα κόμμα, καμιά κυβέρνηση, που εξυπηρετεί τα μονοπώλια, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, δεν μπορεί να έχει προοδευτική πολιτική, όπως και αν αυτοπροσδιορίζεται. Οι δυνάμεις αυτές έχουν παρελθόν και ιστορία σε βάρος του λαού και των γυναικών, δεν πρέπει να τους δοθεί συγχωροχάρτι.
Σύγχρονο και προοδευτικό είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των γυναικών στην κοινωνική εργασία, με βάση το αντικείμενο ειδίκευσης, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και λιγότερες ώρες δουλειάς, με αυξήσεις σε μισθούς, στις συντάξεις, μέτρα για την προστασία της μητρότητας, του γυναικείου οργανισμού στο χώρο εργασίας, με άδειες μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες. Σύγχρονο είναι να δίνεται επίδομα άδειας μητρότητας 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό στις αυτοαπασχολούμενες, στις αγρότισσες. Συντήρηση είναι μια θέση εργασίας να μοιράζεται σε 2-3 εργαζόμενες και εργαζόμενους. Να απολύονται έγκυες, να εκβιάζονται οι νεοπροσλαμβανόμενες να καθυστερήσουν τη δημιουργία οικογένειας. Συντήρηση είναι στο όνομα της “ισότητας” των φύλων να μην υπάρχουν στο χώρο δουλειάς μέτρα υγείας και ασφάλειας, με βάση τον αναπαραγωγικό ρόλο της γυναίκας.
Σύγχρονο και προοδευτικό είναι να υπάρχουν μέτρα από το κράτος για κοινωνική στήριξη της μητρότητας, της οικογένειας και των αναγκών της στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, ώστε η γυναίκα πραγματικά ελεύθερα – δημιουργικά να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο της εκτός εργασίας. Συντήρηση είναι να γίνεται ατομική – οικογενειακή υπόθεση ό,τι θα έπρεπε να είναι κοινωνικό δικαίωμα. Να ακριβοπληρώνουν οι γυναίκες, τις αναγκαίες ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις, τα φάρμακα, τον προγεννητικό έλεγχο, τον παιδικό σταθμό, τη δημιουργική απασχόληση παιδιών, το εμβόλιο, τη λογοθεραπεία, την εργοθεραπεία, την ψυχολογική στήριξη, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ. Να δίνεται το επίδομα τοκετού μόνο σε όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι, όπως έναν αιώνα πίσω, αντί για σύγχρονα δωρεάν μαιευτήρια κοντά στον τόπο διαμονής της εγκύου.
Σύγχρονο και προοδευτικό είναι η κοινή πάλη ανδρών και γυναικών για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία, στην κοινωνική ζωή και δράση. Συντήρηση είναι η καλλιέργεια του ανταγωνισμού ανάμεσα στα φύλα, σπέρνοντας κάλπικες αξίες που οδηγούν στην εξίσωση προς τα κάτω τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών και των ανδρών.
Η ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων των γυναικών στο σύνολό τους δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Μόνο το ΚΚΕ τα διεκδικεί με συνέπεια και σταθερότητα. Η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει νέα πνοή στην εργατική- λαϊκή πάλη με πυξίδα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Η συμμετοχή των γυναικών παντού, στα εργατικά σωματεία, στις ενώσεις επαγγελματιών, στους αγροτικούς συλλόγους και στους γυναικείους συλλόγους, αλλά και στα δημοτικά, περιφερειακά συμβούλια, στο κοινοβούλιο, μπορεί να είναι ουσιαστική, να υπηρετήσει τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα με ένα δυνατό ΚΚΕ στις εκλογές και στις καθημερινές ταξικές μάχες.
Η ιστορική επέτειος της 8ης Μάρτη, που είναι αφιερωμένη στους σκληρούς απεργιακούς αγώνες των εργατριών και εργατών για ίσα μεροκάματα ανδρών και γυναικών, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για λιγότερες ώρες εργασίας, θυμίζει: Το πραγματικά προοδευτικό στην ιστορία των κοινωνιών, της ταξικής πάλης είναι να μην υποτάσσεσαι σε αρνητικούς συσχετισμούς, αλλά να παλεύεις για να τους αλλάξεις, για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά στο σοσιαλισμό – κομμουνισμό, να χτιστεί σε γερά θεμέλια η ισοτιμία και η χειραφέτηση της γυναίκας.
Η ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Νότης Μαριάς για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 «Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 είναι προφανές ότι οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι πολίτες οφείλουν να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά  τα ελλείμματα στο πεδίο της ισότητας των δύο φύλων και  να  δρομολογήσουν  εξελίξεις  οι οποίες θα συμβάλλουν στην παραπέρα άρση των ανισοτήτων» δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς σε μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νότης Μαριάς και η Πολιτική Ομάδα των Ευρωπαίων  Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργανώνουν  εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση & Δικαιώματα Γυναικών» την Πέμπτη 14 Μαρτίου, ώρα 18:30 στο Ξενοδοχείο  Royal  Οlympic  (Αθανασίου Διάκου 28-34 – Στήλες Ολυμπίου Διός ).

Το μήνυμα του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Για άλλη μια φορά θα γιορταστεί και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με πληθώρα εκδηλώσεων καταδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, που αποτελεί θεμέλιο λίθο για ένα ειρηνικό, ευημερούντα και βιώσιμο κόσμο,  απουσιάζει.

Στην Ελλάδα, όπου τα μνημόνια έχουν κυριολεκτικά διαλύσει την Ελληνική κοινωνία, η γυναίκα, η μητέρα είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από την ανεργία, τις περίφημες ευέλικτες μορφές απασχόλησης,  την διάλυση του κοινωνικού κράτους και την εξαΰλωση κάθε μορφής κρατικής-κοινωνικής συνδρομής.

Οι ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση-κατάρτιση και στην αγορά εργασίας,  η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας,  το κλείσιμο του μισθολογικού χάσματος ανάμεσα στα δύο φύλα, η πρόσβαση της γυναίκας σε θέσεις ηγεσίας και λήψης αποφάσεων εξακολουθούν  να παραμένουν  ζητούμενο.

Η ένταξη των γυναικών με σύγχρονο τρόπο στην αγροτική παραγωγή, η ενίσχυση των γυναικείων συνεταιρισμών,  η αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στη διοίκηση των συνεταιρισμών και η κοινωνική προστασία των γυναικών στην ύπαιθρο πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο εξειδικευμένης δημόσιας πολιτικής.

Πρέπει να ενταθεί η καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και  της βίας κατά των γυναικών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενδοοικογενειακή βία, καταστάσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα καθώς αποτελούν χρόνια κοινωνικά προβλήματα.

Τέλος η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να στείλει ένα αποφασιστικό μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στο απαράδεκτο φαινόμενο του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.   Τα περιστατικά εντείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και  μάλιστα θύματά του εντοπίζονται σε τουλάχιστον 13 χώρες της ΕΕ μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 είναι προφανές ότι οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι πολίτες οφείλουν να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά  τα ελλείμματα στο πεδίο της ισότητας των δύο φύλων και  να  δρομολογήσουν  εξελίξεις  οι οποίες θα συμβάλλουν στην παραπέρα άρση των ανισοτήτων».

Επισυνάπτεται η πρόσκληση:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ