ΕΓΕ Κω: Προσφορά ενός βρεφοζυγού στη Μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου μας

0
756

                                   ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ – 10 ΜΑΙΟΥ 2020

Γιορτή της Μητέρας σήμερα, η δεύτερη Κυριακή του Μαïου.

Ημέρα που αποτυπώνει το συλλογικό σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της ανθρωπότητας απέναντι στο ιερό πρόσωπο της Μητέρας σε κάθε γωνιά της Γης. Γιατί οι μητέρες  όλων των εποχών, όλων των κοινωνιών και των διαφορετικών πολιτισμών είναι  σύμβολα ζωής, αγάπης , ελπίδας, στοργής, φροντίδας, ανιδιοτέλειας, ακαταμάχητης δύναμης, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας. Αποτελούν την πηγή της  ζωής,  πλάθουν  και δημιουργούν  ανθρώπους, σηκώνοντας το κύριο βάρος του μεγαλώματος των  παιδιών, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες. 

Tιμάμε  κι εμείς όλες  ανεξαιρέτως: βιολογικές, θετές, ανάδοχες, μητέρες-ηρωίδες που μεγαλώνουν παιδιά ΑΜΕΑ., τις μητέρες της προσφυγιάς, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά τους στο βασικό κύτταρο της κοινωνίας ,την οικογένεια- χωρίς βέβαια  να παραγνωρίζεται η συνεισφορά του πατέρα .

    Διαχρονικά, η μητέρα καλείται να ανταπεξέλθει στους πολλαπλούς της ρόλους προσπαθώντας να υπερβεί τις δυσκολίες της συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής/οικογενειακής ζωής. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγες και οι μητέρες – αρχηγοί μονογονεικών οικογενειών, για τις οποίες οι παραπάνω προκλήσεις είναι πολύ  πιο δύσκολες.

Σήμερα ακόμη περισσότερο, οι μητέρες αγωνιούν για τις δυσμενείς   συνέπειες της πανδημίας  που προκαλούν αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον των ιδίων και των οικογενειών  τους .

Ταυτόχρονα, η διαπίστωση ότι  οι καταγγελίες για  περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τις εβδομάδες της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι αυξήθηκαν στην χώρα κατά 400%,  αποδεικνύουν ότι η  κοινωνική μάστιγα, με θύματα γυναίκες-μητέρες  και παιδιά,  που χρόνια τώρα  αναδεικνύουν  οι Γυναικείες Οργανώσεις , χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Η σημερινή ημέρα δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε  ότι   ο σεβασμός,  η τιμή, η  αναγνώριση της προσφοράς της μητέρας στην  οικογενειακή και κοινωνική συνοχή δεν είναι απλά επετειακή αλλά αυτονόητη υποχρέωση .

    Προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η  έμπρακτη αναγνώριση του κοινωνικού λειτουργήματος της μητρότητας. Η αποτελεσματική στήριξη της  μητέρας, με πολιτικές, μέτρα, δράσεις και υποδομές που θα συμβάλουν στη διευκόλυνση και υποστήριξη της καθημερινότητας  και των υποχρεώσεων που έχει η λειτουργία της οικογένειας στην κάθε της μορφή.

– Με την ενίσχυση της οικογενειακής πολιτικής για την εναρμόνιση εργασιακής /οικογενειακής ζωής,

-με  την  αποτελεσματική στήριξη με  μέτρα  και δομές προστασίας των παιδιών και των υπερηλίκων, που θα τη διευκολύνουν  στον γονεϊκό της ρόλο στην  οικογένεια,  -με τη βελτίωση της νομοθεσίας για την άδεια μητρότητας, την προστασία της άδειας ανατροφής , την προστασία από διάκριση λόγω  εγκυμοσύνης ή μητρότητας.

  Η  μητρότητα δεν είναι απλώς οικογενειακή υπόθεση. Ως ύψιστη διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, γιατί αφορά τους  πολίτες του αύριο.

Φέτος, επειδή δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη από καιρό εκδήλωση, τιμάμε τη γιορτή της μητέρας με  την προσφορά ενός   βρεφοζυγού στη Μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου μας, ως ελάχιστη έκφραση ευχαριστιών  προς εργαζόμενους/ες στον χώρο της  υγείας που, παρά τις τεράστιες ελλείψεις,    σήκωσαν και σηκώνουν όλο το βάρος της περίθαλψης  και  πλέον στη συλλογική συνείδηση είναι οι νέοι ήρωες/ηρωίδες της εποχής μας.

                                                                Ε.Γ.Ε.-ΚΩ

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ