ΕΓΕ Κω: Ο σεξισμός στη γλώσσα – Το πρόσφατο φραστικό επεισόδιο…

13
1675

Ο σεξισμός στη γλώσσα

Το πρόσφατο φραστικό επεισόδιο στο επίπεδο της περιφερειακής αρχής πρόβαλε για ακόμη μία φορά το ζήτημα του σεξισμού στη γλώσσα, το οποίο ως Γυναικεία Οργάνωση έχουμε αναδείξει πολλές φορές με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας . Θυμίζουμε την ομιλία της Φιλολόγου Κατερίνας Πατσού με τίτλο: ¨Γλώσσα και έμφυλες διακρίσεις¨ την Ημέρα της Γυναίκας, τον Μάρτη του 2016.

Η γλώσσα δεν είναι μόνο μέσο επικοινωνίας αλλά και φορέας αντιλήψεων και ιδεολογιών. Αν μέσα από τη γλώσσα απορρέουν τα στερεότυπα για τα φύλα, τότε δυστυχώς εδραιώνεται, ενισχύεται και συντηρείται η ανισότητα της κοινωνικής σχέσης και κάθε προσπάθεια αποδόμησης της και αλλαγής της νοοτροπίας χρόνων για τον υποδεέστερο ρόλο των γυναικών, καθίσταται δυσκολότερη .

Όταν λοιπόν στον ιδιωτικό, πολύ δε περισσότερο στο δημόσιο λόγο, επιστρατεύονται σεξιστικοί χαρακτηρισμοί, υποτιμητικά σχόλια και φραστικές επιθέσεις, τότε δεν τίθεται μόνο θέμα πολιτικής ορθότητας, αλλά γενικότερα σεβασμού της προσωπικότητας του ατόμου. Αναμφισβήτητα, τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να υπόκεινται σε πολυεπίπεδη κριτική, προέχει όμως ο πολιτικός πολιτισμός και η ανάγκη προαγωγής της κοινωνικής ειρήνης .

Αποτελεί επομένως πρόκληση για κάθε δημοκρατική και ανθρώπινη πολιτεία η αναχαίτιση αυτού του φαινομένου, αν προσβλέπουμε στην αληθινή εφαρμογή στην πράξη της κατοχυρωμένης νομοθετικά ισότητας των φύλων. Τότε- δίνοντας το παράδειγμα στις νεότερες γενιές- θα προκρίνεται το έργο και η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου και όχι το γένος ή η εμφάνιση, και θα περιοριστούν ξεπερασμένες αντιλήψεις και κοινωνικές και πολιτικές πρακτικές διακρίσεων .

Ε.Γ.Ε.-ΚΩ

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΡΟΣ ΕΓΕ ΚΩ.
    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΩ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ? ΤΑ ΚΟΣΜΗΤΙΚΆ ΕΠΙΘΕΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΡΟΥΦΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΈΒΕΤΑΙ ΩΣ ΓΥΝΑΙΚΑ.ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ.ΕΙΡΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ.ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΤΑ ΔΕΛΡΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΉΡΙΟ.

  2. Το συμβάν αποτέλεσε την αφορμή για το κείμενο. Όπως διαβάζετε, κατακρίνει γενικά κάθε υποτιμητική, προσβλητική και μη κόσμια συμπεριφορά απέναντι σε κάθε γυναίκα , χωρίς άλλο κριτήριο . Ο σεξισμός στη γλώσσα είναι μορφή βίας, άρα καταδικαστέος, όχι μόνο από μια Γυναικεία Οργάνωση αλλά από όλη την κοινωνία.

    • επιλεκτικο το συμβαν! όταν ο δήμαρχος μειωνει την κυρια Πη και την κυρια Παπαχρηστου όπως και την κυρια Ρουφα η εγε που ηταν?με πολιτικα κριτήρια γραφετε τα κειμενα.σημερα κιολας ο δήμαρχος της κω που αντιπροσωπευει μεγαλη μεριδας κοσμου ειρωνευεται την κυρια ρουφα.εσεις τι κανατε?σιγοντατεται τον δημαρχο,η κανουμε στραβα ματια?

    • Δεν είναι δυνατον να μην εχεις μάνα , αδελφή , γυναίκα , φίλη , κόρη που να μην βιώνει στην καθημερινότητα της τον σεξισμό με τις αμέτρητες εκφράσεις του . και επειδή εσυ εισαι ανικανος να τις συμπαρασταθεις υπάρχει μια γυναικεια οργανωση για να το κανει ….

  3. Απο Δ.Σ Ε.Γ.Ε-ΚΩ
    Δεν ηταν καθόλου επιλεκτικό το συμβάν. Αντίθετα έλαβε αφορμή καθως διαπιστώσαμε οτι σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας και κοινωνικής ζωής η γυναίκα αντιμετωπίζεται με υποτιμητικό και προσβλητικό τρόπο. Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν οταν η αντιπαράθεση με γυναίκες εκπροσώπους του δημοσιου βιου υποβαθμίζεται με σεξιστικούς χαρακτηρισμούς . Συσσωρεύτηκαν πολλες τετοιες διαπιστώσεις πριν ξεχειλισει το ποτηρι και τις καταγγειλουμε δημόσια . Ειμαστε αλληλέγγυες σε καθε γυναικα που υφίσταται λεκτική βια στην κοινωνική , δημόσια και ιδιωτική ζωή της.

  4. Δεν ηταν καθόλου επιλεκτικό το συμβάν. Αντίθετα έλαβε αφορμή καθως διαπιστώσαμε οτι σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας και κοινωνικής ζωής η γυναίκα αντιμετωπίζεται με υποτιμητικό και προσβλητικό τρόπο. Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν οταν η αντιπαράθεση με γυναίκες εκπροσώπους του δημοσιου βιου υποβαθμίζεται με σεξιστικούς χαρακτηρισμούς . Συσσωρεύτηκαν πολλες τετοιες διαπιστώσεις πριν ξεχειλισει το ποτηρι και τις καταγγειλουμε δημόσια . Ειμαστε αλληλέγγυες σε καθε γυναικα που υφίσταται λεκτική βια στην κοινωνική , δημόσια και ιδιωτική ζωή της.

  5. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ. Η ΜΗ ΣΤΗΛΙΤΕΥΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ