Αλέξης Κωστάλας: Η αδιαφορία του πατέρα του, οι 3 εβδομάδες νηστικός και το ατύχημα που θα έχανε τη ζωή του

0
1481

Ο Αλέξης Κωστάλας στις σχεδόν έξι δεκαετίες της επαγγελματικής του πορείας, μιλά μόνο μέσα από την δουλειά του.Γεννήθηκε στην Αθήνα και όταν  τελείωσε το Α’ Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων, σπούδασε Οικονομία και Φιλολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλωσσολογία.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Έχει σπουδάσει επίσης πιάνο, κλασικό τραγούδι (κόντρα τενόρος με τη Μαρία Κωνσταντίνου) και κλασικό χορό.

Η φωνή του συνδέθηκε με κομμάτια πολιτισμού και το ήθος του λάμπει μέσα στο χρόνο: δεν είναι μόνο η ιδιότητα του επιτυχημένου καλλιτεχνικού αφηγητή, παρουσιαστή και σχολιαστή που τον χαρακτηρίζει, αλλά και η ακέραιη προσωπικότητά του.

Τα παιδικά χρόνια του Αλέξη Κωστάλα

Η μητέρα του ήταν μοδίστρα και ο πατέρας του οδηγός. Η μητέρα του τον μεγάλωσε, γιατί χώρισαν ήταν 2 ετών. Είχε δύο ελαττώματα όπως λέει ο Αλέξης Κωστάλας: ήταν πάρα πολύ όμορφη και είχε και άποψη. Και έτσι έμεινε μόνη της!».

Για τον πατέρα του είχε πει: «Με τον πατέρα μου υπήρξε μια αμοιβαία απόλυτη αδιαφορία του ενός για τον άλλον. Δεν αγαπάς κάποιον επειδή είναι πατέρας σου, η αγάπη κερδίζεται. Με αντιμετώπιζε σαν άλλο ένα αντικείμενο μέσα στον χώρο. Πάντα ευγενής, είχε πολύ ωραία φωνή και ήταν πολύ ωραίος άντρας – εγώ είμαι κακή έκδοση γονιών μου».

Σχετικά με τις σπουδές που έχει κάνει ο Αλέξης Κωστάλας είχε πει: «Όταν ήμουν 9 ετών με έστειλε αγγλικά, γαλλικά και πιάνο. Και στη συνέχεια, όταν τελείωσα το Γυμνάσιο, εγώ ήθελα να πάω να σπουδάσω στο εξωτερικό. Αυτό εκείνη την εποχή, τη δεκαετία του ’50, για ένα παιδί από τα Πετράλωνα δεν ήταν δυνατό. Έγραψα σε πανεπιστήμια, πήρα υποτροφία και όταν ήταν να φύγω η μητέρα μου μου είπε “Πήγαινε αφού το θες και μη σε νοιάζει. Και αν χρειαστείς τίποτα, θα πουλήσω το σπίτι”. Και την ημέρα που πήγαινα είχαν βγει όλοι στον δρόμο που έμενα, στην εξώπορτα και πήγα και τους χαιρέτησα έναν έναν. Φίλοι, συγγενείς… Ήταν ωραίες στιγμές».

Επαγγελματική πορεία

Από τα παλαιότερα στελέχη της ΕΡΤ, είναι τώρα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας και μέλος, επίσης, της Επιτροπής Ειδικών Μουσικής και Χορού της EBU (European Broadcasting Union). Είναι ακόμη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (Δ.Ε.Π.Α.Κ.) ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει χρηματίσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών. Παράλληλα με την υπηρεσία του στην ΕΡΤ, έχει δημοσιογραφήσει σε εφημερίδες και περιοδικά (Επίκαιρα, Αθηνόραμα, Μεσημβρινή, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία).

 

Ο Αλέξης Κωστάλας είναι εδώ και πολλά χρόνια ο επίσημος παρουσιαστής -σχολιαστής της ΕΡΤ στις μεταδόσεις του καλλιτεχνικού πατινάζ. Από το 1998 ανακοινώνει κάθε χρόνο τα αποτελέσματα της ελληνικής ψηφοφορίας στον διαγωνισμό της Eurovision. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, της Επιτροπής Ειδικών Μουσικής και Χορού της EBU (European Broadcasting Union) και του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας (Δ.Ε.Π.Α.Κ.) ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, έχει χρηματίσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και περιοδικά.

Η μεγάλη γνώση του αντικειμένου στο θεατρικό κλασσικό ρεπερτόριο και η χαρακτηριστική φωνή του τον καθιστούν δημοφιλή στο είδος αυτό. Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (13 Αυγούστου 2004) ήταν ο επίσημος τηλεσχολιαστής της ΕΡΤ.

Ομιλεί γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών.

Είμαι πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης

Στη συνέχεια μιλώντας για την εμπειρία του στην Αμερική, είχε θυμηθεί: «Όταν δέσαμε στο λιμάνι λέγαμε “αυτή είναι η Nέα Yόρκη;” Θέλαμε να γυρίσουμε πίσω» ενώ πρόσθεσε: «Τελείωσα οικονομία φιλολογία, εντάξει πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης. Ό,τι άρχισα το τελείωσα. Παράλληλα με τις σπουδές έκανα ενόργανη γυμναστική, έκανα πατινάζ, έκανα βάρη. Μια φορά είδα τον εαυτό μου στον καθρέφτη, είχαν πεταχτεί οι φλέβες, τα πέταξα κάτω και δεν ξαναασχολήθηκα. Συνέχισα να κάνω πιάνο, θέατρο και πατινάζ. […] Μια χρονιά μάζευα τα άπλυτα των συμφοιτητών μου και έβγαζα ένα χαρτζιλίκι. Μια φορά πήγαινα σε μια πιτσαρία-ταβέρνα και σκούπιζα το πάτωμα – σε θερμοκρασία -20 βαθμών Κελσίου, έχω αντέξει μέχρι -48!».

Ο Αλέξης Κωστάλας άνοιξε το αρχείο του και διάλεξε μια φωτογραφία με την αθωότητα της νιότης. Ως γοητευτικός νεαρός φοιτητής έκανε τότε το πρώτο βήμα για ένα ταξίδι χιλιομέτρων.

Ο Αλέξης Κωστάλας γράφει:

Φωτογραφία του 1962. Φοιτητική (η πίπα είναι για πλάκα -δεν έχω καπνίσει ποτέ). Πριν από 54 χρόνια, 15 Ιουνίου του 1965, πέρασα την πόρτα του EIΡ/ΕΡΤ κι άρχισε αυτό το υπέροχο επαγγελματικό ταξίδι σε ραδιόφωνο και τηλεόραση που συνεχίζεται πάντα. Ευγνώμων στους συναδέλφους μου για όσα έμαθα, έζησα και χάρηκα κοντά τους! Και η ζωή συνεχίζεται. Απρόβλεπτη και πάντα συναρπαστική.

 “Έχασα 19 κιλά σε 3 βδομάδες. Δεν είχα να φάω κι έπινα μόνο νερό!”

Όταν έφυγα στην Αμερική για να σπουδάζω, η μητέρα μου μου είπε “Αφού θες να πας, να πας! Μη στεναχωριέσαι! Αν χρειαστεί θα πουλήσω και το σπίτι για να κάνεις αυτό που αγαπάς”. Θα έκανε τα πάντα για να μου στείλει χρήματα αν της ζητούσα. Ήξερα, όμως, ότι δεν είχε χρήματα. Το καλοκαίρι το πανεπιστήμιο έκλεινε. Υποτροφίες δεν είχε. Εγώ από την άλλη έπρεπε να βρω δουλειά και δουλειά δεν έβρισκα, δεν κάπνιζα, δεν έπινα, το μόνο που μπορούσα να κόψω ήταν το φαγητό. Είχα χάσει 19 κιλά. Ήμουν 69 κιλά και έπεσα στα 50, γιατί έπινα μόνο νερό για τρεις βδομάδες. Είχα ανακαλύψει πόσο ωραίο είναι το νερό!».

Η σοκαριστική περιγραφή του ατυχήματος που τον έκανε να πει “ναι” στο “Dancing with the stars”

Η φωνή του Αλέξη Κωστάλα είναι συνδεδεμένη με τις περιγραφές στους καλλιτεχνικούς αγώνες πατινάζ ενώ μέχρι και πριν από λίγα χρόνια τον βλέπαμε στην κριτική επιτροπή του «Dancing with the stars» στον ΑΝΤ1. Ο Αλέξης Κωστάλας έδωσε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης όπου αποκάλυψε ένα ατύχημα που παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή και έτσι είπε «ναι» στο παραπάνω project.

Όταν του έγινε η πρόταση για το χορευτικό show, ο Αλέξης Κωστάλας πήγαινε στην Ιταλία για το Παγκόσμιο του πατινάζ. Σε μία εβδομάδα θα ξεκίναγε το «Dancing» και εκείνος δεν είχε απαντήσει, με αποτέλεσμα να μην έχει απαντήσει ούτε ο Φωκάς Ευαγγελινός. «Είμαι στο Τορίνο, ημέρα Τρίτη, περπατάω, χαζεύω. Το απόγευμα είχα την πρώτη μετάδοση. Μέσα στην αφηρημάδα μου έφτασα στην άκρη του πεζοδρομίου και έπεσα. Και έπεσα με το πρόσωπο αλλά γύρισα στο πλάι για να μην χτυπήσω. Άκουσα ένα φρενάρισμα και τις ρόδες ενός αυτοκινήτου να μου αγγίζει τις λίγες τρίχες που έχω στο κεφάλι μου. Σηκώθηκα, ο οδηγός είχε κοκαλώσει ζήτησα συγγνώμη από τον οδηγό, γιατί εγώ έφταιγα. Μετά συνειδητοποίησα ότι για έναν – δύο πόντους θα με είχε κάνει λιώμα. Τότε πήρα τηλέφωνο τον Λάτσιο και του είπα ότι είμαι μέσα. Αυτό με έκανε να αποφασίσω» είχε πει ο ίδιος.

Πηγή: enimerotiko.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ