Το χλιδάτο γαμήλιο ταξίδι του Ωνάση και της Τζάκυ στη Ρόδο! (Pics)

0
1208

Όλο το χρονικό της επίσκεψης των διάσημων νεόνυμφων στο νησί του Ήλιου

Η Ρόδος χτυπούσε απευθείας κορυφή! Το πιο διάσημο ζευγάρι του πλανήτη του 20ου αιώνα, ο Ωνάσης και η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζάκι Κέννεντι, μετά το γάμο τους στο Σκορπιό, επέλεξαν τη Ρόδο για το γαμήλιο ταξίδι! Κι ας τους περίμεναν παντού στον πλανήτη, κι ας τους κυνηγούσαν φωτορεπόρτερ και φωτογράφοι σε κάθε τους βήμα.

Ο Ωνάσης, επέλεξε τη Ρόδο για να κάνει διακοπές και με τη Μαρία Κάλλας, οκτώ χρόνια πριν, ενώ στη Ρόδο ήρθε και με τα παιδιά και την τότε γυναίκα του Τίνα Λιβανού, παρέα με τον σερ Ουίστον Τσόρτσιλ, κι έκαναν τις βόλτες τους στην Παλιά Πόλη, με τον Τσόρτσιλ,-θριαμβευτή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- να σχηματίζει με το χέρι του το σήμα της νίκης.

Έτσι γινόταν τότε η προβολή και διαφήμιση του νησιού!

Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι, σε μια Ρόδο που φιγουράριζε ψηλά στις προτιμήσεις του διεθνούς τζετ σετ.

Μέρες μετά το γάμο τους,  που έγινε στο Σκορπιό στις 20 Οκτωβρίου 1968, κανείς δεν ήξερε πού βρισκόταν το πιο διάσημο ζευγάρι του  20ου αιώνα. Η θαλαμηγός «Χριστίνα», το πλωτό παλάτι του Ωνάση,  είχε αποπλεύσει προς άγνωστη κατεύθυνση,  κι υπήρχαν φήμες ότι κατευθυνόταν προς το Μαρόκο όπου στο ζεύγος είχε δωριθεί μια βίλλα.

Στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στο Σκορπιό όπου είχε τελεστεί το μυστήριο ήταν  λίγοι οι προσκεκλημένοι, λίγοι κι οι προνομιούχοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ  που παρακολούθησαν την τελετή. Λένε ότι οι εκλεχτοί ήταν οι εκπρόσωποι του «Τάιμ» και του «Λάιφ», που απέκτησαν με 1.000.000 δολάρια την αποκλειστικότητα των γάμων του Τέλη και της Τζάκι. Οι άλλοι, «το πλήθος», διαπληκτιζόταν συνεχώς με τους γορίλες και το υπηρετικό προσωπικό που φύλαγαν το νησί.

Tις μέρες που ακολούθησαν,  τα σχόλια του διεθνούς Tύπου συνεχίζονταν:  «Η Αμερική έχασε μία Αγία»  έγραψε η γερμανική Μπίλντ, «Η Τζάκι δεν είναι πια η μυθική χήρα» έγραφε η Κοριέρε Ντέλα Σέρα, στην Ουάσιγκτον εκφραζόταν η άποψη ότι ο γάμος θα βλάψει   το πολιτικό μέλλον του Έντουαρντ Κένεντι, και γενικά το Δημοκρατικό κόμμα.

Ο Ωνάσης,  είχε ξανάρθει στη Ρόδο με την Μαρία Κάλλας , και πέρασε ευτυχισμένες στιγμές, όπως και με τον σερ Ουίστον Τσόρτσιλ,  εκ των νικητών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με τον οποίο έκανε τις βόλτες του στη Μεσαιωνική Πόλη. Κανείς ωστόσο δεν φανταζόταν  ότι ενώ τον  έψαχνε όλος ο πλανήτης,  πάλι τη Ρόδο θα διάλεγε για το γαμήλιο ταξίδι.
Μόλις βγήκαν στο Μανδράκι ο Ωνάσης κι η Τζάκι τους υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Γιώργος Βρούχος (δεξιά) και ο τότε διοικητής Ασφάλειας Κ. Μπουλουδής (στο μέσο) Μόλις βγήκαν στο Μανδράκι ο Ωνάσης κι η Τζάκι τους υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Γιώργος Βρούχος (δεξιά) και ο τότε διοικητής Ασφάλειας Κ. Μπουλουδής (στο μέσο)
ΦΩΤΟ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΧΟΣ
Η άφιξη Ωνάση-Τζάκι
Στις έξι το απόγευμα της  11ης Νοεμβρίου 1968, ήρθε στη Ρόδο, κι έδεσε στον κόλπο των Τριαντών, (λόγω της επικρατούσας θαλασσοταραχής) το «Χριστίνα» , φέρνοντας μαζί του  το πιο διάσημο ζευγάρι του κόσμου, εκείνη την εποχή.  Στις 19:00, οι νεόνυμφοι αποβιβάστηκαν με βενζινάκατο στην αποβάθρα Μανδρακίου.
Το εκτενές ρεπορτάζ του διευθυντή τότε  της εφημερίδας Πρόοδος, Γιώργου Ζαχαριάδη αναφέρει  τα εξής:

«Ώρα 18:55 το ζευγάρι αποβιβάζεται στην αποβάθρα Μανδρακίου. Λίγοι ήταν αυτοί που τους υποδέχτηκαν. Ο λιμενάρχης Δημήτρης Κατεβαίνης, ο κ. Φίλιππος Τριανταφύλλου, εκ μέρους της Ολυμπιακής που ανέλαβε και τη ξενάγησή τους και ο πράκτορας  Κώστας Ζερβός. Παρόντες ήταν ακόμα δημοσιογράφοι της Ρόδου και συνεργείο της αμερικανικής τηλεόρασης.

Πρώτος βγήκε ο Ωνάσης από τη βενζινάκατο. Βοήθησε τη Τζάκι να βγει και τα φλας άστραψαν. Η Τζάκι γύριζε συνεχώς αλλού το πρόσωπό της, ήταν απλά ντυμένη και μακιγιαρισμένη. Φορούσε ένα γκρι μαντό μέχρι το γόνατο, κι ένα κόκκινο μαντήλι στο κεφάλι. Ο Ωνάσης φορούσε μαύρο κοστούμι, άσπρο φουλάρι στο λαιμό, κι ένα άσπρο μαντήλι στο πέτο.
Η Κάλλας με τον Ωνάση (με γυρισμένη πλάτη) στην ταβέρνα του Αλέξη στην οδό Σωκράτους το 1960. Μαζί ο τότε άνδρας της Κάλλας, ο Μενεγκίνι και ο τότε λιμενάρχης Ρόδου Ι. Γελαδάκης. (Φωτό Σταύρος Γεωργαλλίδης)Η Κάλλας με τον Ωνάση (με γυρισμένη πλάτη) στην ταβέρνα του Αλέξη στην οδό Σωκράτους το 1960. Μαζί ο τότε άνδρας της Κάλλας, ο Μενεγκίνι και ο τότε λιμενάρχης Ρόδου Ι. Γελαδάκης. (Φωτό Σταύρος Γεωργαλλίδης)
Το διάσημο ζευγάρι που έψαχνε όλος ο πλανήτης ήταν εδώ, στη Ρόδο!

Τα φλας άναβαν συνεχώς, οι δημοσιογράφοι έτρεχαν, κι ακούστηκε η γνωστή επωδός του Ωνάση προς τους φωτορεπόρτερ. «Αμάν, βρε παιδιά, αφήστε μας για λίγο ήσυχους. Θα πέσουμε στη θάλασσα. Τι κακό είν΄ αυτό;».

Το ζεύγος προχώρησε πεζή προς τον Ευαγγελισμό, κι έγινε αντιληπτό από τον κόσμο. Αυτοκίνητα σταματούσαν, πεζοί τους κοιτούσαν, οι φωτορεπόρτερ πίεζαν, κι ο Ωνάσης δυσανασχετούσε. «Πείτε μας να σταματήσουμε για φωτογραφίες και φύγετε μετά να κάνουμε τη βόλτα μας…», είπε.

Εντωμεταξύ ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται, σχημάτισε μεγάλη πομπή , μπροστά ο Τέλης κι  η Τζάκι, πίσω ο κόσμος.  Περπατούσαν με κατεύθυνση την Παλιά Πόλη. Στη διασταύρωση της οδού Ιπποτών με την Απελλού, το ζεύγος  σταμάτησε. Ο Τριανταφύλλου, τους μιλούσε για την ιστορία του Καστέλου, η Τζάκι  έδειχνε ενθουσιασμένη, ο Τέλης είχε τα χέρια στην τσέπη και ήταν πάντα με σκυφτό κεφάλι. Ανέβηκαν την Απελλού και έφτασαν στην οδό Σωκράτους.

Ο κόσμος πια έγινε πλήθος, σωστή διαδήλωση,  τα αυτοκίνητα κορνάριζαν.  Από την Απελλού κατευθύνθηκαν στο πρώτο σιντριβάνι, (πλατεία Ιπποκράτους), η  Τζάκι εξέφρασε την επιθυμία να  μπει στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης. Η επιθυμία  της εκτελέστηκε.  Προχώρησαν προς την οδό Πλάτωνος, στο τούρκικο τζαμί. Από κει συνέχισαν μέσα από τα χαλάσματα και βγήκαν πάλι στη Σωκράτους.

Οι δημοσιογράφοι τη ρώτησαν:
-Δεν κουραστήκατε;
Όχι, μου αρέσει ο περίπατος αυτός. Μπορώ να περπατώ δύο ολόκληρες ώρες.
Της εξηγούν την ιστορία της Ρόδου. Δείχνει αρκετό ενδιαφέρον.

– Σας αρέσει το νησί;
Είναι όνειρο, είναι θαύμα, απαντά η Τζάκι  και προσθέτει:  Είναι νομίζω το ωραιότερο νησί που επισκέφτηκα μέχρι τώρα.

Ρωτά η Τζάκι: Γιατί οι δρόμοι είναι τόσο στενοί;
Της εξηγούν : Από εδώ περνούσαν πρώτα οι Ιππότες της Ρόδου με τα άλογά τους.

Είναι όνειρο, είναι θαύμα, επαναλαμβάνει η πρώην κυρία Κέννεντι και νυν Ωνάση.
Σε κάποια σημεία της διαδρομής είναι σκοτάδι, αλλά την κατάσταση βοηθούν οι οπερατέρ. Ανάβουν τα φλας και φωτίζουν τα διάφορα οικόσημα που είναι στο δρόμο. Η Τζάκι δείχνει ενδιαφέρον. Ύστερα γυρίζουν πάλι προς τη Νέα Αγορά. Στην έξοδο της Αγοράς, προς την οδό Γαλλίας, το ζεύγος χειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωθέντες.

Η Τζάκι ανταπέδωσε μ΄ ένα χαμόγελο.  Ήταν ένας περίπατος νυχτερινός κάτω από ένα συννεφιασμένο ουρανό που κράτησε ακριβώς μία ώρα. Κατέληξαν στα γραφεία της Ολυμπιακής όπου χαιρέτησαν το προσωπικό.
Ο Ωνάσης με τον Ουίστον Τσόρτσιλ, κάνοντας βόλτες στην Παλιά ΠόληΟ Ωνάσης με τον Ουίστον Τσόρτσιλ, κάνοντας βόλτες στην Παλιά Πόλη
Ούζο και χταποδάκι
Στο γνωστό στέκι του Ωνάση πήγαν χθες μαζί με τη Τζάκι. Μετά τον περίπατό τους, μπήκαν σ΄ ένα ταξί και ξαναγύρισαν στην Παλιά Πόλη. Πήγαν στου «Αλέξη»και ήπιαν ούζο, μαζί με χταποδάκι. Πλήθος κόσμου κι εκεί. Ο Ωνάσης και η Τζάκι τσούγκρισαν τα ποτήρια με τους Ροδίτες. Δόθηκαν ευχές πολλές στο ζεύγος, και αν και ο Ωνάσης διαμαρτυρόταν για τους φωτορεπόρτερ, έδειξε ότι δεν ήθελε το πέρασμά του από το νησί  να περάσει απαρατήρητο.

Λεπτομέρεια: O Ωνάσης πήρε μαζί του απ΄ του «Αλέξη» ένα χταπόδι, κι έναν αστακό και πλήρωσε 10.000 δραχμές. Μετά το ουζάκι και το χταποδάκι άνοιξε η όρεξη της Τζάκι και  το ζεύγος μαζί με τον κ. Γεωργάκη, πρόεδρο της Ολυμπιακής που εν τω μεταξύ ήρθε από την Αθήνα, τον δήμαρχο Ρόδου Γιώργο Βρούχο  και τον Κώστα Ζερβό, πήγαν στο εξοχικό κέντρο  του Ρετζέπ, στην περιοχή «Τρεις». Εκεί δοκίμασαν και την ανατολίτικη κουζίνα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ροδιακής: Η Τζάκι έμεινε κατενθουσιασμένη από το «Σεβαλιέ ντε Ρόντ»  που δοκίμασε. Η χαρά της ήταν απερίγραπτη όταν της προσέφεραν ένα ρόδι, το οποίο έφαγε μέχρι το τελευταίο «κουνί». Ο Τέλης  το ΄ριξε στο ούζο, με σταφύλια (χείλη της Χανούμ) για μεζέ. Τρώγοντας άνοιξε συζήτηση με τον Ρετζέπ στην τουρκική γλώσσα.  Οι φωτορεπόρτερ συνέχιζαν τη δουλειά τους και ο Ωνάσης τους είπε: «βρε παιδιά, πάρτε όσες φωτογραφίες θέλετε και μετά αφήστε με να φάω με την ησυχία μου».

Παραλειπόμενο: Στο τραπεζάκι που έτρωγαν,  ο αγαθός Ρετζέπ μη ξέροντας προφανώς ότι o Ωνάσης ήταν ο ιδιοκτήτης της Ολυμπιακής, είχε τοποθετήσει σταχτοθήκες διαφημιστικές της… Αιρ Φρανς. Το παρατήρησε ο Δήμαρχος, το είπε στον Ωνάση, κι όλοι μαζί έσκασαν στα γέλια.
Στις 11 παρά είκοσι ακριβώς το ζεύγος γύρισε στην αποβάθρα της Ψαροπούλας, επιβιβάστηκε σε βενζινάκατο και γύρισε στη «Χριστίνα» που ήταν αγκυροβολημένη στον κόλπο των Τριαντών.

Μικροεπεισόδιο: Πάνω  στην αποβάθρα και πριν το ζεύγος αποβιβαστεί στη βενζινάκατο, ο Ωνάσης εκνευρισμένος απευθύνθηκε σε πέντε-έξι Γερμανούς φωτορεπόρτερ που είχαν καταφθάσει στη Ρόδο και τους ζήτησε να σταματήσουν να τους φωτογραφίζουν.
«Σταματήστε πια, τους είπε. Δεν έχετε το θεό σας…»…

Η δυνατή βροχή έδιωξε τον Τέλη και τη Τζάκι πρόωρα από το νησί
Η θαλαμηγός απέπλευσε  από τη Ρόδο την άλλη μέρα στις 09:50 το πρωί, προς άγνωστη κατεύθυνση. Το ζεύγος σκόπευε να παραμείνει στη Ρόδο και κατά τη διάρκεια αυτής την ημέρας, αλλά οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν δεν τους άφηναν να απολαύσουν τη Ρόδο.

Παραλειπόμενα των εφημερίδων Ροδιακή και Πρόοδος
•    Η Τζάκι εξέφρασε την επιθυμία να ξανάρθει στο νησί
•    Λέγεται ότι ο Ρετζέπ δεν εδέχθη να πληρωθεί από τον Ωνάση για το δείπνο και ότι ο σερβιτόρος πήρε για πουρμπουάρ 500 δραχμές.
•    Αγαπά πολύ το ψωμί η Τζάκι. Προχθές έφαγε πολύ ψωμί στου Ρετζέπ. Η Τζάκι αγαπά ακόμη πολύ και το ούζο.
•    Στην Τζάκι προσφέρθηκε από το δήμαρχο Γιώργο Βρούχο, μια ανθοδέσμη.

«Κάποτε τα έπινε στου «Αλέξη» με την Κάλλας» έγραφαν οι εφημερίδες
Πριν οκτώ χρόνια, το 1960 δηλαδή ο Ωνάσης τα έπινε στου «Αλέξη» με την Μαρία Κάλλας και τον άντρας της τότε, τον Μενεγκίνι. Ο Ωνάσης, κάτω από τον πλάτανο, έπινε ούζο και φλέρταρε τη μεγάλη Ελληνίδα υψίφωνο. Όλοι τότε ήταν ευτυχισμένοι, ακόμα και ο Μενεγκίνι, που δεν ήξερε τίποτα για τα όσα συνέβαιναν γύρω του.

Τεράστια η προβολή του νησιού
Η Ρόδος έγινε κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος για μερικές ώρες. Από την Αθήνα οι εφημερίδες και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ζητούσαν φωτογραφίες και ρεπορτάζ για την παραμονή στο νησί του διάσημου ζευγαριού. Το βράδυ της ημέρας που έφυγε το ζεύγος, έφτασαν στη Ρόδο πολλοί Έλληνες και ξένοι φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι.

Έρχονταν, νομίζοντας ότι θα βρουν το ζευγάρι. Δυστυχώς όταν το αεροπλάνο τους προσγειώθηκε,  η «Χριστίνα» είχε φύγει. Η επίσκεψη του Ωνάση και της Tζάκι  στη Ρόδο, έγινε αιτία για μια άνευ προηγουμένου προβολή του νησιού στο εξωτερικό.

Όλες οι εφημερίδες του κόσμου δημοσίευσαν μεγάλες φωτογραφίες του ζεύγους Ωνάση στη Ρόδο ενώ παράλληλα με  ρεπορτάζ εκτενή παρουσίασαν  τις κινήσεις του Τέλη και της Tζάκι στο νησί μας. Δημοσίευσαν ακόμη ευμενείς κρίσεις της Τζάκι  για τη Ρόδο και τις δηλώσεις της  ότι θα ξανάρθει. Ιδιαιτέρως την επίσκεψη του ζεύγους στη Ρόδο προέβαλαν  οι ιταλικές εφημερίδες με πρωτοσέλιδες φωτογραφίες.

Ανάλογη δημοσιότητα δόθηκε από τις γερμανικές  εφημερίδες ενώ περιορισμένη ήταν η δημοσιότητα στις γαλλικές εφημερίδες. Παράλληλα η αμερικανική τηλεόραση, της οποίας συνεργείο βρισκόταν στη Ρόδο, παρουσίασε την παραμονή του ζεύγους στο νησί και το κυνήγι των φωτορεπόρτερ. Μετά το γάμο ήταν η πρώτη φορά που ο Ωνάσης και η Τζάκι φωτογραφήθηκαν μαζί.

Ροδούλα Λουλουδάκη

 

 

ΠΗΓΗrodiaki.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ