Παγκόσμιο ΣΟΚ για το μακελειό – Στους 305 οι νεκροί στο Σινά – Δείτε τη στιγμή της ολέθριας έκρηξης που σκόρπισε τον θάνατο (ΒΙΝΤΕΟ)

1
1665

Το «Ισλαμικό Κράτος» πίσω από τη φονική επίθεση στο τέμενος του βόρειου Σινά

Το «Ισλαμικό Κράτος» πίσω από τη φονική επίθεση στο τέμενος του βόρειου Σινά

Οι ένοπλοι ήταν 25 έως 30 στον αριθμό και έφεραν σημαία του Ισλαμικού Κράτους ανέφερε η  εισαγγελία της Αιγύπτου – Στους 305 ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με τις επίσημες αρχές – Ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και 27 παιδιά

Οι ένοπλοι, που σκότωσαν περισσότερους από 300 ανθρώπους σε μια επίθεση εναντίον τζαμιού χθες Παρασκευή στο Βόρειο Σινά της Αιγύπτου, είχαν μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και ήταν 25 έως 30 στον αριθμό, αναφέρεται σε σημερινή δήλωση που εκδόθηκε από την αιγυπτιακή εισαγγελία.

Οι ένοπλοι, μερικοί από τους οποίους φορούσαν μάσκες και στολές στρατιωτικού στυλ, περικύκλωσαν το τζαμί αποκλείοντας παράθυρα και την είσοδο και άνοιξαν πυρ στο εσωτερικό του με αυτόματα όπλα, προστίθεται στη δήλωση, στην οποία οι εισαγγελείς επικαλούνται την έρευνά τους και συνεντεύξεις με επιζώντες τραυματίες.

«Ο αριθμός τους ήταν μεταξύ 25 και 30, κρατούσαν τη σημαία του Νταές και πήραν θέσεις μπροστά από την πόρτα του τζαμιού και τα 12 παράθυρά του με αυτόματα τουφέκια», αναφέρεται στη δήλωση, στην οποία χρησιμοποιείται το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.
Νωρίτερα οι αρχές της Αιγύπτου ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση έφτασαν τους 305.

«Ο απολογισμός των νεκρών της αιματηρής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή σε τζαμί στο Βόρειο Σινά της Αιγύπτου αυξήθηκε στους 305, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται 27 παιδιά, ενώ σε 128 ανέρχονται οι τραυματίες», μετέδωσε σήμερα το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Η χώρα θρηνεί

Κηδείες, προσευχές, μαύρες ταινίες πένθους στα μέσα ενημέρωσης: η Αίγυπτος θρηνεί σήμερα τους 305 ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες στην πιο αιματηρή επίθεση στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Όλα τα θυματα ενταφιάσθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τη μουσουλμανική παράδοση.

Μερικές ώρες μετά την υπόσχεση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να «εκδικηθεί τους μάρτυρες», ο στρατός προχώρησε στη διάρκεια της νύκτας σε αεροπορικά πλήγματα στη ζώνη της επίθεσης, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται εναντίον του αιγυπτιακού κλάδου της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τα αεροπλάνα έβαλαν στόχο «οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση και σκότωσαν αυτούς που επέβαιναν σ’ αυτά», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο όλα δείχνουν πως ήταν μια τζιχαντιστική επιχείρηση. Πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής στο τέμενος αλ-Ράουντα του Μπιρ αλ-Αμπντ, 40 χλμ. δυτικά του Αλ-Αρίς, πρωτεύουσας της επαρχίας του Βόρειου Σινά.

Οι μαρτυρίες 

Οι δράστες ήταν 25 έως 30 στον αριθμό. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είχαν μακριά γένια και μερικοί φορούσαν μάσκες και στολές στρατιωτικού στυλ. Πήραν θέσεις μπροστά από τη θύρα του τζαμιού και τα 12 παράθυρά του και, αφού πυροδότησαν μια βόμβα μέσα στο τέμενος (σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, είχαν τοποθετήσει τη βόμβα στο εξωτερικό του κτιρίου), άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματα τους πιστούς που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Είχαν επίσης μια μαύρη σημαία με την ισλαμική διακήρυξη της πίστης, που μπορεί να είναι σημαία του Ισλαμικού Κράτους.

Η επίθεση αυτή στο αιγυπτιακό τέμενος ήταν μια από τις πιο φονικές στον κόσμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ και έχει συγκλονίσει τους Αιγυπτίους.

«Τρομοκρατία μέσα στον οίκο του Θεού»

Την αυγή, χιλιάδες κάτοικοι του Μιτ Χαμπίμπ, ενός χωριού κοντά στον τόπο της επίθεσης, παρευρέθηκαν στην κηδεία του Αλ Σαΐντ Αμπού Εϊτά, διευθυντή του σχολείου του Μπιρ αλ-Αμπντ, και του γιού του, του Άχμεντ, που σκοτώθηκαν και οι δύο μέσα στο τζαμί.
Οι πενθούντες μετέφεραν τις σορούς στους ώμους τους και φώναζαν δακρυσμένοι: «Δεν υπάρχει άλλος Θεός παρά μόνον ο Αλλάχ, ο μάρτυρας είναι ο αγαπημένος του Θεού».

Στην Ισμαηλία, πόλη κοντά στη διώρυγα του Σουέζ στη βορειοανατολική Αίγυπτο, όπου μεταφέρθηκαν οι τραυματίες για να νοσηλευθούν, οι συγγενείς τους συνωστίζονταν σήμερα γύρω από το νοσοκομείο, περιμένοντας με αγωνία νέα για τους ανθρώπους τους, διαπίστωσε ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η τρομοκρατία μέσα στον οίκο το Θεού», γράφουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης, που φέρουν μαύρες ταινίες σε ένδειξη πένθους.
Αργά το πρώι, όλα τα τζαμιά της χώρας αφιέρωσαν την προσευχή στους «μάρτυρες» αυτής της επίθεσης και ορισμένα θα πράξουν το ίδιο και το βράδυ.

Ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις να ανεγείρουν ένα μνημείο ως φόρο τιμής στα θύματα, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οργισμένος ο αλ Σίσι 

Οργισμένος και αποφασισμένος να «εξαφανίσει» από τη χώρα του τις ένοπλες ομάδες που λυμαίνονται την περιοχή του Σινά, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος έδωσε εντολή στους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, να εξαπολύσουν το μεγαλύτερο κύμα στρατιωτικής επίθεσης που έχει γίνει ποτέ σε περίοδο μη γενικευμένου πολέμου.

Ο Σίσι, σε διάγγελμά του, κατέστησε σαφές πως αυτή τη φορά,  με το αίμα των νεκρών και των δεκάδων τραυματιών από το τέμενος του Σινά, να μην έχει στεγνώσει, είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει πόλεμο μέχρι τελικής πτώσεως απέναντι στα ένοπλα τμήματα που συνδέονται με τα τζιχαντιστικά δίκτυα και ευθύνονται για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και για πολλοστών τρομοκρατικών ενεργειών τα τελευταία χρόνια.

«Σφοδρή απάντηση» προαναγγέλλει ο Αιγύπτιος πρόεδρος – Τραμπ: Τρομερή και δειλή τρομοκρατική επίθεση σε αθώους και ανυπεράσπιστους προσκυνητές – Πούτιν: Κυνική δολοφονία αμάχων – Σύσσωμη καταδίκη από την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε τέμενος στο Σινά την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον 305 oνεκροί και πάνω από 150 τραυματίες.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει με «σφοδρότητα». «Οι Ένοπλες Δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα, απαντώντας με πυγμή πολύ σύντομα» είπε χαρακτηριστικά, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Τρομερή και δειλή τρομοκρατική επίθεση σε αθώους και ανυπεράσπιστους προσκυνητές στην Αίγυπτο. Ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχτεί την τρομοκρατία, πρέπει να τους νικήσουμε στρατιωτικά και να υπονομεύσουμε την εξτρεμιστική ιδεολογία που σχηματίζει τη βάση της ύπαρξής τους» ανέφερε με τη σειρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε συλλυπητήρια στον Αλ Σίσι, περιγράφοντας την επίθεση της Παρασκευής ως σκληρή και κυνική. «Η δολοφονία αμάχων κατά τη διάρκεια μιας θρησκευτικής θητείας εντυπωσιάζει με τη σκληρότητα και τον κυνισμό της και πείθει και πάλι ότι η έννοια της ανθρώπινης ηθικής είναι απολύτως ξένη προς τους τρομοκράτες» ανέφερε ο Πούτιν σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος εμφανίζεται ως σκληρός πολέμιος των τρομοκρατικών οργανώσεων, συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών, μετά την επίθεση. Η κυβέρνηση, παράλληλα, κήρυξε τριήμερο πένθος.

Ομόθυμη καταδίκη από την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

Την καταδίκη της εξέφρασε σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας.

Για ανείπωτη τραγωδία στο Σινά έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter, δηλώνοντας συγκλονισμένος, ενώ, παράλληλα, εξέφρασε αλληλεγγύη στον αιγυπτιακό λαό.«Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στο Σινά που προκάλεσαν οι αμετανόητοι τρομοκράτες. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή στεκόμαστε με αλληλεγγύη στο πλάι του αιγυπτιακού λαού» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ανακοίνωση για την επίθεση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών: «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ειδεχθή επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο τέμενος αλ Ράουνταχ, πλησίον της πόλης Ελ Αρίς, στην επαρχία του Βορείου Σινά, καθώς και την ανησυχία μας για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που υφίστανται τις ολέθριες συνέπειες της τρομοκρατίας και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχεται. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον φίλο αιγυπτιακό λαό, καθώς τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων. Διαβεβαιώνουμε, γι ακόμη μία φορά, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει ακλόνητα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, όπου αυτές απειλούνται».

Ύστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Μιχαήλ Διάμεσης, μετέφερε τα συλλυπητήρια αισθήματα και την αλληλεγγύη του κ. Παυλόπουλου προς τον ομόλογό του, πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, για την αποτρόπαια και βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια που έλαβε χώρα σήμερα στο βόρειο Σινά και στοίχισε τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση των τραυματιών.

Την απερίφραστη καταδίκη του και τον αποτροπιασμό του για τη νέα πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου, Ali Abdel Aal Sayed Ahmed.

Η δήλωση του κ. Βούτση έχει ως εξής: «Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, επιθυμώ να εκφράσω τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μας στους τραυματίες της σημερινής τρομοκρατικής επίθεσης στο τέμενος αλ-Ράουντα, στην πόλη Μπιρ αλ Αμπντ. Καταδικάζουμε με τρόπο κατηγορηματικό και απερίφραστο την αιματηρή αυτή επίθεση και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη βάρβαρη πράξη».

Με μία ανάρτηση στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε συγκλονισμένος για την τραγωδία στο Σινά. «Νιώθω συγκλονισμένος. Η τραγωδία στο Σινά μας οδηγεί να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Τέλος στο αίμα που φέρνει το μίσος» έγραψε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει: «Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και τη θλίψη μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο τέμενος αλ Ράουνταχ. Στεκόμαστε απέναντι σε τέτοιες ενέργειες που σκορπούν τον θάνατο και εντείνουν το κλίμα φόβου στην περιοχή».

«Η καρδιά μας και η σκέψη μας είναι στον αιγυπτιακό λαό, στον οποίο εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας. Τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, για τη δολοφονική επίθεση στο βόρειο Σινά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μόνο φρίκη και αγανάκτηση προκαλεί η δολοφονική επίθεση απέναντι σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους που προσεύχονταν. Είμαστε όλοι μαζί κατά της τρομοκρατίας, μαζί με τον αιγυπτιακό λαό που δοκιμάζεται. Ενάντιοι σε οποιαδήποτε μορφή και οποιαδήποτε έννοια βίας, καταδικάζουμε απερίφραστα την τραγική απώλεια της ζωής 235 θυμάτων στο Σινά και μάλιστα σε μία κατεξοχήν ειρηνική εκδήλωση καθημερινότητάς τους, την ώρα της προσευχής».

Το Ποτάμι εκφράζει τη βαθιά του λύπη στους οικείους των ανθρώπων που χάθηκαν και την πλήρη συμπάθειά του στους τραυματίες της απάνθρωπης αυτής ενέργειας. Και, για μία ακόμα φορά, διακηρύσσει ότι o θλιβερός κύκλος του αίματος μόνο τραγικές συνέπειες επιφυλάσσει σε όσους έχουν σχέση με αυτόν.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη νέα επίθεση στην Αίγυπτο, που οδήγησε στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στο λαό της Αιγύπτου, και επισημαίνει: «Τέτοιου είδους επιθέσεις, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί στην περιοχή, αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των επεμβάσεων και των πολέμων, για την ένταση της καταστολής σε βάρος των λαών».

Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας και όλος ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός βρίσκεται στο πλευρό του λαού της Αιγύπτου και μεταφέρει τα πιο θερμά συλλυπητήρια για την τρομοκρατική επίθεση στο βόρειο Σινά. «Ενώνουμε τη φωνή μας με τις αγωνίες και τον πόνο του φίλου και αδελφού αιγυπτιακού λαού και συλλυπούμαστε τις οικογένειες των θυμάτων», τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Εδμόνδος Κασιμάτης.

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντοτε στο πλευρό της Χώρας του Νείλου και του λαού της, ενώνοντας τις δυνάμεις μας εναντίον της τρομοκρατίας» συμπληρώνει ο πρόεδρος των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας. Και καταλήγει: «Ευχή μας, των Ελλήνων, των Αιγυπτίων και του κόσμου ολόκληρου, να τερματιστεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας».

Τέλος, ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την κυβέρνηση της Αιγύπτου, με αφορμή την σημερινή τρομοκρατική επίθεση.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Αναστασιάδης έγραψε: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την κυβέρνηση της Αιγύπτου και του αιγυπτιακού λαού απέναντι σε μια δειλή τρομοκρατική επίθεση. Τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων».

Το χρονικό του τρόμου

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία, το μακελειό εκτυλίχθηκε σε δύο «φάσεις»: αρχικά ενεργοποιήθηκαν εκρηκτικά μέσα στο τέμενος και, στη συνέχεια, περίπου 40 ένοπλοι βρέθηκαν έξω από το τέμενος και «γάζωσαν» τους ανθρώπους, που πανικόβλητοι έτρεχαν να σωθούν.

Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη επίθεση στην σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο σημειώνεται ότι οι αρχές της Αιγύπτου έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν το «παρακλάδι» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή.

 

Τα κρατικά ΜΜΕ έχουν δώσει στη δημοσιότητα σοκαριστικές εικόνες από τα θύματα, τα πτώματα των οποίων είναι καλυμμένα με κουβέρτες στο τέμενος Αl Rawdah στην περιοχή Bir al-Abed, δυτικά της πόλης El Arish.

«Ακούστηκαν πυροβολισμοί καθώς ο κόσμος προσπαθούσε να βγει από το τζαμί» ανέφερε ένας κάτοικος της περιοχής, συγγενείς του οποίου βρίσκονταν στο σημείο. «Υπήρξαν πυροβολισμοί και κατά των ασθενοφόρων» συμπλήρωσε.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ