Αρχική Ειδήσεις Μαχαιρώματα Νέα Ζηλανδία: Με… νόμιμα όπλα σκόρπισε το θάνατο! Αποχαιρετούν τους νεκρούς (pics)...

Νέα Ζηλανδία: Με… νόμιμα όπλα σκόρπισε το θάνατο! Αποχαιρετούν τους νεκρούς (pics) Αποκάλυψη: «Τουρνέ» σε Τουρκία-Βαλκάνια έκανε ο μακελάρης

5
471

Η αστυνομία στην Νέα Ζηλανδία γνωστοποίησε ότι έχει θέσει υπό κράτηση τρεις ανθρώπους, μεταξύ αυτών έναν άνδρα κοντά στα 30, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο. Αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου το Σάββατο, ενώ οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία κανενός εκ των υπόπτων.

«Οι έρευνές μας βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο κι επιδιώκουμε να σκιαγραφήσουμε μια εικόνα των υπόπτων που εμπλέκονται και τις ενέργειές τους πριν από αυτό το φοβερό γεγονός» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Μάικ Μπους.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ο κίνδυνος έχει περιοριστεί στο Κάντερμπερι και πρέπει, όλοι εμείς οι Νεοζηλανδοί, να βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση».

Μεταξύ των τραυματιών, δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανάμεσά τους ένα τετράχρονο παιδί, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

Περίπου είκοσι άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, όπως είπε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο νοσοκομείο, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι οικογένειες των τραυματιών.

Θρήνος στην Νέα Ζηλανδία

Την ίδια ώρα, δεκάδες άνθρωποι άφησαν λουλούδια κοντά στις κορδέλες που τοποθέτησε η αστυνομία για να αποκλείσει την πρόσβαση και στα δύο τεμένη στο Κράιστσερτς, που ακόμη προσπαθεί να επανέλθει μετά τον φονικό σεισμό του 2011 με 200 νεκρούς. Νέα Ζηλανδία

Για το Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες κηδείες των θυμάτων, αρκετοί εκ των οποίων είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό.

Η ενημέρωση της πρωθυπουργού

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο ύποπτος για το μακελειό στο Κράιστσερτς ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν διέμενε στη χώρα πολύ καιρό.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, ο φερόμενος ως δράστης ήταν υπήκοος Αυστραλίας «που ταξίδευε σποραδικά στη Νέα Ζηλανδία, όπου διέμενε για διάφορα χρονικά διαστήματα». Νέα Ζηλανδία

«Δεν θα τον περιέγραφα ως επί μακρόν διαμένων» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το όνομά του δεν ήταν καταγεγραμμένο σε καμία λίστα παρακολούθησης στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, ο ύποπτος διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο ημιαυτόματων όπλων και είχε άδεια οπλοφορίας.

«Ο δράστης ήταν κάτοχος άδειας οπλοφορίας την οποία είχε αποκτήσει τον Νοέμβριο του 2017» είπε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι νόμοι μας για τα όπλα θα αλλάξουν» υποσχέθηκε η ίδια.

Τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης ήταν μεταξύ άλλων από το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, εξήγησε η Τζασίντα Άρντερν.

«Πυροβολούσε τους πάντες εντός του τεμένους» – Σοκαριστικές μαρτυρίες από την Νέα Ζηλανδία

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, που βρισκόταν στο τέμενος Αλ Νουρ, είπε σε ΜΜΕ ότι ο ένοπλος εισέβαλε στο τέμενος, την ώρα που οι πιστοί είχαν σκύψει για να προσευχηθούν.

«Είχε ένα μεγάλο όπλο… Μπήκε κι άρχισε να πυροβολεί τους πάντες μέσα στο τέμενος, παντού» αφηγήθηκε ο Άχμαντ αλ Μάχμουντι. Ο ίδιος, μαζί με άλλους, κατάφεραν να γλυτώσουν σπάζοντας μια γυάλινη πόρτα.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι διέγραψε τους λογαριασμούς του ενόπλου «λίγο μετά την έναρξη του livestream», που κατέγραφε ο ίδιος με το μακελειό κι αφού ειδοποιήθηκε από την αστυνομία. Τόσο το Facebook όσο και το Twitter και το YouTube διαβεβαίωσαν ότι έλαβαν μέτρα για τη διαγραφή των βίντεο με το αιματοκύλισμα.

Click4more: Τι έκανες σε Τουρκία και Βουλγαρία μακελάρη; Συναγερμός στις δύο χώρες!

Σαράντα ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος Αλ Νουρ, επτά στο τέμενος στο Λίνγουντ και ένας υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Παιδιά βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων.

Μεταξύ των επιζώντων, ένας Παλαιστίνιος που αφηγήθηκε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει νεκρός από μια σφαίρα στο κεφάλι.

«Άκουσα τρεις πυροβολισμούς και έπειτα από περίπου 10 δευτερόλεπτα, άρχισε να πυροβολεί πάλι. Πρέπει να ήταν οπλισμένος με ένα αυτόματο όπλο…» εξήγησε ο άνδρας στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναφέρει και το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Κατόπιν ο κόσμος άρχισε να τρέχει έξω. Κάποιοι ήταν καλυμμένοι με αίμα».

Την ίδια ώρα, είδε το φως της δημοσιότητας η ηρωική παρέμβαση ενός άνδρα στο τέμενος Λίνγουντ, όπου, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον Σάγιεντ Μαζχαρουντίν, ο άνδρας αυτός κατάφερε να αρπάξει το όπλο από τον δράστη, που σταμάτησε το μακελειό και έτρεξε προς ένα αυτοκίνητο που τον περίμενε.

Φωτογραφίες: Reuters

Νέα Ζηλανδία: Καλά στην υγεία τους Έλληνες εκδρομείς που βρίσκονται στο σημείο του μακελειού

Νέα Ζηλανδία: Καλά στην υγεία τους Έλληνες εκδρομείς που βρίσκονται στο σημείο του μακελειού | Newsit.gr

Μια ομάδα Ελλήνων εκδρομέων από την Κρήτη βρέθηκε στη Νέα Ζηλανδία και στην πόλη όπου έγινε το μακελειό την στιγμή που ήταν σε εξέλιξη! Μιλώντας στον ΣΚΑΙ η επικεφαλής της εκδρομής είπε ότι το ξενοδοχείο τους δεν είναι πολύ μακριά από το σημείο όπου έγινε το μακελειό με τουλάχιστον 40 νεκρούς στη Νέα Ζηλανδία. Όπως είπε αύριο επιστρέφουν στην Ελλάδα και όλοι είναι καλά στην υγεία τους είναι κλεισμένοι στο ξενοδοχείο και έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους. «Την στιγμή του μακελειού μπαίναμε στην πόλη και να αρχίζουμε την ξενάγησή μας. Δεν προλάβαμε να πλησιάσουμε εκεί. Η αστυνομία μας μπλόκαρε και μας ανάγκασε να επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας. Οι κάτοικοι αντιμετώπισαν με ηρεμία και ψυχραιμία το περιστατικό. Είναι μια μικρή πόλη. Εκλεισαν το κέντρο και δεν άφηναν κανέναν να μπει μέσα. Τα σχολεία έκλεισαν τις πόρτες τους και τα παιδιά έμειναν μέσα». Είπε ακόμα ότι το ξενοδοχείο είναι σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το σημείο.

Ακούστε την μαρτυρία της Ελληνίδας που έζησε την στιγμή του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία

Αποκάλυψη: «Τουρνέ» σε Τουρκία-Βαλκάνια έκανε ο μακελάρης της Ν. Ζηλανδίας

Ο ακροδεξιός μακελάρης Μπρέντον Τάραντ
Ο ακροδεξιός μακελάρης Μπρέντον Τάραντ

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στην επιφάνεια για τον Μπρέντον Τάραντ, πρωταγωνιστή στο μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, καθώς σύμφωνα με νεότερα στοιχεία έκανε «τουρνέ» σε χώρες, όπως η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Βουλγαρία και πολλές ακόμη.

Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο TRT ο μακελάρης, που στο ανατριχιαστικό μανιφέστο του εξαπέλυε ευθείες απειλές κατά των Τούρκων, είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την Τουρκία.

Οπως εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο Τάραντ βρέθηκε στην Τουρκία στα διαστήματα 17 με 20 Μαρτίου του 2016 και 13 με 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

«Πιστεύουμε ότι ο ύποπτος ταξίδευδε σε τρίτες χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική» είπε στο TRT η ίδια πηγή, αποκαλύπτοντας ότι και οι τουρκικές Αρχές «χτενίζουν» τις κινήσεις του και τις επαφές του στην Τουρκία.

Από το Ντουμπάι στη Σόφια

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2018, ο ακροδεξιός μακελάρης μετέβη και στη Βουλγαρία.

Μετά από αυτή τη διαπίστωση, οι βουλγαρικές Αρχές ξεκίνησαν εισαγγελική έρευνα για να εξακριβώσουν τα ακριβή κίνητρα της επίσκεψής του.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας Σοτίρ Τσατσάροφ δήλωσε ότι ο 28χρονος Αυστραλός είχε διαμείνει στη Βουλγαρία στο διάστημα 9 με 15 Νοεμβρίου του 2018.

Από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μλάντεν Μαρίνοφ ανέφερε ότι η έρευνα στοχεύει να αποσαφηνίσει «τα κίνητρα» της επίσκεψης του Αυστραλού και τις ενδεχόμενες «επαφές με άλλα πρόσωπα».

Τουρ και σε Ουγγαρία, Σερβία, Κροατία και Μαυροβούνιο!

Στα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι βουλγαρικές αρχές δεν υπάρχουν «δεδομένα τρομοκρατικής δράσης και επαφών αυτού του προσώπου στη Βουλγαρία», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Οι ερευνητές, εξάλλου, έχουν ήδη στη διάθεσή τους συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη διαμονή του στη Βουλγαρία: αφίχθη στη Σόφια από το Ντουμπάι την 9η Νοεμβρίου, ενοικίασε ένα όχημα τη 10η Νοεμβρίου και «επισκέφθηκε ιστορικά αξιοθέατα» σε 10 περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Έφυγε από τη Βουλγαρία τη 15η Νοεμβρίου με πτήση για το Βουκουρέστι, όπου ενοικίασε ένα αυτοκίνητο για να επισκεφθεί την Ουγγαρία, διευκρίνισε ο ίδιος.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Αυστραλός μετέβη στη νοτιοανατολική Ευρώπη: σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε επίσης επισκεφθεί, για σύντομο χρονικό διάστημα, τα Βαλκάνια το διάστημα 28ης-30ης Δεκεμβρίου του 2016, όπου ταξίδεψε με λεωφορείο στη Σερβία, στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η Βουλγαρία διευκρινίζει ότι βρίσκεται σε επαφή στο πλαίσιο αυτής της έρευνας με τις αρχές στις ΗΠΑ, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αυστραλία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο.

Στο ζήτημα, νωρίτερα, παρενέβη και ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσιτς διευκρινίζοντας ότι «ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει σχέση με εμάς».

Πηγή: iefimerida.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όσο ακόμα ασχολείστε με Ρουβικώνες, μπαχαλάκηδες και άλλους ηλίθιους, αφήνεται το πραγματικό τέρας της ακροδεξιάς να μεγαλώνει. Αν δεν σταματήσει τώρα τότε μια μέρα ο πλανήτης θα αιματοκυλιστεί. Πάντα οι εθνικιστές οι ακροδεξιοί και οι φασίστες δολοφονούσαν μαζικά, είναι άρρωστοι και κρύβονται πίσω από τον πατριωτισμό. Τα ΜΜΕ τους αγαπούν το σύστημα τους χαδεύει, ξυπνήστε πριν είναι αργά ο Χίτλερ βγήκε με εκλογές. Φασισμός ακροδεξιά εθνικισμός δεν είναι πολιτική ιδεολογία είναι αρρώστια. Κανείς δεν γλυτώνει από την τρέλα τους. Δεξιοί και αριστεροί ενωθείτε σταματήστε τον φασισμό και την μισαλλοδοξία είναι αρρώστια που μεταδίδεται γρήγορα προστατεύστε την Δημοκρατία.

  2. Δυστυχώς οι νεοζηλανδοί αγνόησαν το γεγονός οτι τα ακροδεξιά φίδια πρέπει να τους λιώνεις το κεφάλι!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ