Επίθεση Λονδίνο: Αυτός είναι ο τζιχαντιστής που αιματοκύλισε την βρετανική πρωτεύουσα (Pics-Vid)

0
1767

Τρομοκρατική επίθεση – Λονδίνο: Ο 52χρονος Βρετανός Khalid Masood γεννημένος στο ΚΕΝΤ της Αγγλίας, είναι ο δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο.

Η Σκότλαντ Γιαρντ έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του τζιχαντιστή που αιματοκύλησε το Λονδίνο το μεσημέρι της Τετάρτης (22/03) προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων και τραυματίζοντας τουλάχιστον 40 άτομα.

Πρόκειται για τον Khalid Masood, γεννημένο στη Βρετανία

Στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για διαφορά αδικήματα, όπως πρόκληση σωματικής βλάβης και κατοχή όπλων, αλλά ποτέ δεν είχε απασχολήσει τις αρχές για τρομοκρατικό αδίκημα. Η τελευταία καταδίκη του ήταν το Δεκέμβριο του 2003 για κατοχή μαχαιριού.

«Ο Masood δεν βρισκόταν στο στόχαστρο καμίας έρευνας στην παρούσα φάση και δεν υπήρχαν πληροφορίες από πριν σχετικά με την πρόθεσή του να διαπράξει μια τρομοκρατική επίθεση», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση των Αρχών.

Ο 52χρονος έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, ενώ στη συνέχεια μαχαίρωσε έναν αστυνομικό έξω από τη βρετανική Βουλή πριν τραυματιστεί θανάσιμα από αστυνομικά πυρά.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε επτά συλλήψεις σε Λονδίνο και Μπέρμινχαμ.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε σήμερα 23 Μαρτίου, μέσω του πρακτορείου προπαγάνδας AMAQ, την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε χθες το απόγευμα έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο και στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.

Ο δράστης της επίθεσης έξω από βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο είναι ένας στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά το προσκλητήριο να πληγούν πολίτες χωρών του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές, μετέδωσε το AMAQ επικαλούμενο «πηγή ασφαλείας».

isis

Ένα ζευγάρι Ελλήνων ανάμεσα στους τραυματίες

Ζευγάρι Ελλήνων, περίπου μία ώρα μετά την επίθεση στο Λονδίνο, πήγαν μόνοι τους σε νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας με πολύ ελαφρά τραύματα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Αλέξης Γεωργιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», μετά τη σχετική αναφορά του τραυματισμού κατά τη διάρκεια ομιλίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ενώπιον της βρετανικής Βουλής σήμερα.

«Έχουμε ζητήσει εγγράφως ενημέρωση, την οποία και περιμένουμε. Σε πολλές επικοινωνίες χθες αλλά και σε σημερινή πρωινή επικοινωνία είχαμε το στοιχείο ότι δεν υπήρχαν Έλληνες μεταξύ των τραυματιών. Η κ. Μέι ενημέρωσε και είπε ότι υπάρχουν δύο τραυματίες, είχαμε νεότερες επικοινωνίες κατά τη διάρκεια των οποίων μας είπαν ότι δεν ήταν από τους τραυματίες που έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στη γέφυρα ή μεταφέρθηκαν σοβαρά με ασθενοφόρο, αλλά ήταν ένα ζευγάρι Ελλήνων που περίπου μία ώρα μετά την επίθεση, περπατώντας, μόνοι τους, πήγαν σε ένα νοσοκομείο με πολύ ελαφρά τραύματα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημείωσε, ακόμη, πως δεν έχει επικοινωνήσει κανείς Έλληνας με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο για να ζητήσει βοήθεια και πως η ίδια η πρεσβεία αναζητεί στοιχεία για να εντοπίσει το ζευγάρι και να τους συνδράμει αν κάτι χρειαστεί.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο τραυματίες είναι 2 Έλληνες, 12 Βρετανοί, 3 Γάλλοι, 2 Ρουμάνοι, 4 Νοτιοκορεάτες, ένας Γερμανός, ένας Κινέζος, ένας Ιρλανδός και ένας Ιταλός.

 

Αυτοί είναι οι νεκροί και τραυματίες της επίθεσης

Μία γυναίκα 40 περίπου ετών περιλαμβάνεται στους νεκρούς της χθεσινής επίθεσης στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον διοικητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιαρντ Μάρκ Ρόουλι. Σκοτώθηκε στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, όπου ο δράστης της επίθεσης έριξε το αυτοκίνητό του επάνω στο πλήθος.

Από ισπανική διπλωματική πηγή έγινε γνωστό ότι «πρόκειται για μία γυναίκα βρετανικής υπηκοότητας, η μητέρα της οποίας είναι Ισπανή». «Δεν έχει την ισπανική υπηκοότητα, αλλά ο γενικός πρόξενος ήλθε σε επαφή με τα μέλη της οικογενείας της στην Ισπανία για να τους προσφέρει τη βοήθεια του προξενείου. Η οικογένειά της βρίσκεται στη Γκαλίθια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με την τοπική ισπανική εφημερίδα Voz de Galizia, πρόκειται για την Αΐσα Φρέιντ, 43 ετών, εκπαιδευτικό που ζούσε στο Λονδίνο με τα δύο της παιδιά 7 και 9 ετών, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

C7mWeX0VwAQCdXr

Το δεύτερο θύμα, που επίσης χτυπήθηκε επάνω στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, είναι ένας 50χρονος άνδρας. Ο Kurt Cochran είχε πάει διακοπές στην Αγγλία για να γιορτάσει την 25η επέτειο γάμου του με τη σύζυγό του Melissa Payne Cochran. Θα επέστρεφαν στην Αμερική σήμερα.

kurt

Το ζευγάρι ήταν μαζί όταν ο δράστης έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε κόσμο στην γέφυρα Westminster. Όπως αναφέρει η οικογένεια του Cochran, ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και πέθανε λίγο αργότερα εξαιτίας των τραυμάτων του.

Στο νοσοκομείο βρίσκεται ακόμα η γυναίκα του, η οποία έχει σπάσει ένα πόδι, ένα πλευρό και έχει τραυματιστεί στο κεφάλι.

Ο τρίτος νεκρός είναι ο αστυνομικός Κιθ Πάλμερ, 48 ετών. Βρισκόταν μπροστά σε μία από τις πύλες του Κοινοβουλίου τη στιγμή που ο δράστης της επίθεσης, που είχε εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του στη μεταλλική περίφραξη του κτιρίου, προσπάθησε να εισέλθει. Ο άνδρας, οπλισμένος με μαχαίρι, τον μαχαίρωσε επανειλημμένως στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του λαιμού, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.

astinomikos

Ο βουλευτής Τομπάιας Έλγουντ προσπάθησε να τον επαναφέρει, ματαίως.

«Προσπάθησα να σταματήσω την αιμορραγία και του έκανα τεχνητή αναπνοή περιμένοντας τους γιατρούς, αλλά νομίζω ότι είχε ήδη χάσει πολύ αίμα», δήλωσε ο βουλευτής που έχει φωτογραφηθεί στην αγωνιώδη προσπάθειά του με ματωμένο πρόσωπο και ρούχα.

Διαβάστε συγκλονιστική μαρτυρία της επίθεσης

Οι τραυματίες

Περί τους σαράντα άνθρωποι τραυματίσθηκαν, οι 29 από τους οποίους χρειάσθηκε να νοσηλευθούν.

Μεταξύ των τραυματιών, τρεις μαθητές του γαλλικού λυκείου Saint-Joseph του Κονκαρνό που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή. Δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους, σύμφωνα με γάλλο τοπικό αξιωματούχο.

Πέντε Νοτιοκορεάτες τουρίστες – τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας ηλικίας 50 έως 60 ετών- τραυματίσθηκαν επίσης κατά τον πανικό που κατέλαβε το πλήθος μετά την επίθεση με το αυτοκίνητο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Μία γυναίκα, άγνωστης εθνικότητας, ανασύρθηκε βαριά τραυματισμένη από τον Τάμεση.

Μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν επίσης ένας Πορτογάλος, ένας Κινέζος και δύο Ρουμάνοι.

nintchdbpict000310941036

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την επίθεση στο Λονδίνο

Το σενάριο της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» προκρίνεται από τις βρετανικές αρχές την επομένη μιας επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους -τρεις πολίτες κι ένα αστυνομικό- μπροστά από το βρετανικό κοινοβούλιο στο Λονδίνο, ακριβώς έναν χρόνο μετά τις φονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες του Βελγίου.

pirovolismoi londino3

Περίπου 40 άνθρωποι τραυματίσθηκαν επίσης χθες νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαρτίου όταν ένας γενειοφόρος και μαυροντυμένος άνδρας έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, απέναντι από το Μπιγκ Μπεν, πριν μαχαιρώσει μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό στην προσπάθειά του να διεισδύσει μέσα στο κοινοβούλιο.

Ο δράστης, ο οποίος έδρασε μόνος του, σύμφωνα με τις αρχές, στη συνέχεια «σκοτώθηκε από έναν άλλον αστυνομικό», σύμφωνα με τον διοικητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Μαρκ Ρόουλι. Όπως ανακοίνωσε η Μέι κατά τη διάρκεια ομιλίας της σήμερα ενώπιον της βρετανικής Βουλής, ο τζιχαντιστής είχε γεννηθεί στη Βρετανία και στο παρελθόν είχε ανακριθεί από την MI5 λόγω των εξτρεμιστικών του απόψεων.

Δείτε στο βίντεο καρέ-καρέ πώς εκτυλίχθηκε η διπλή επίθεση – (Προσοχή! Σκληρές εικόνες): 

Επιδρομή και συλλήψεις στο Μπέρμινχαμ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ